Doç.Dr. Emel Sarı Gökten: Koronafobi çocuklarda kaygı bozukluklarına yol açabilir
Doç. Dr. Emel Sarı Gökten: Koronafobi çocuklarda kaygı bozukluklarına yol açabilir
Haber Üsküdar - Betül Yiğit
Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs (Covid-19) salgını kısa bir sürede dünyaya yayıldı. Koronavirüsün yayılımını önlemek amacıyla alınan önlemlerden ilki olan sokağa çıkma kısıtlamaları, 20 yaş altı kişilere belirli günler haricinde sürekli hale getirilmişti. Özellikle 2-10 yaş aralığındaki çocuklar, ebeveynlerinin yaşadığı endişenin yanı sıra okula devam edememe ve parklarda oynayamama gibi kısıtlamalar sebebiyle kaygı bozukluğu sorunlarıyla karşı karşıya geliyor. Ebeveynlerin öncelikle kendi korkularını kontrol altına almaları gerektiğini dile getiren uzmanlar, çocuklara onların anlayacağı bir dilde durumun anlatılması gerektiğinin altını çiziyor.
NP İSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk- Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, koronavirüsün çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini Haber Üsküdar'a değerlendirdi
“Ebeveynlerin kaygısı çocuklara yansımamalı”
Koronavirüsün psikolojik boyutunun çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratmaması için öncelikle anne ve babanın kendi kaygılarını kontrol etmeleri gerektiğini dile getiren Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, ev içerisinde sürekli korona ile ilgili haberleri dinleyen ve bu konuda çok kaygılı olan ebeveynlerin, yaşadıkları bu kaygıyı çocuklarına yansıttığını, kaygılı olmak yerine alınması gereken önlemleri aldıktan sonra ev içerisindeki günlük, belli ve düzenli rutinlerin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Emel Sarı Gökten, “Ailenin azalmaya doğru giden bu süreçte dahi salgınla ilgili ölümleri ve sayıları dile getirmeleri yerine sakin olarak rutinlerine devam etmeleri, çocuklar üzerindeki kaygıyı ve paniği azaltmak adına yapılması gereken önemli bir durumdur” şeklinde konuştu.
“Çocuklar, oyuncakları kullanarak duygularını yansıtır”
Süreç içerisinde öncelikli olarak yapılacak şey çocuğun koronavirüs ile ilgili neler bildiğini öğrenmektir diyen Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, eğer çocuk konuyla ilgili yanlış ve gerçeği yansıtmayan şeyler biliyorsa, tüm bu yanlış bilgilerin anne ve baba tarafından düzeltilmesi ve bu sırada alınacak önlemlerin çocuğu korkutmadan nasıl alınacağının da çocuğa anlatılması gerektiğini vurguladı. "Çocuk eğer altı yaşından küçük bir çocuksa ve ailesi virüsle ilgili konuşmak istiyorsa, oynadığı oyun üzerinden, oyuncaklarını kullanarak duygularını yansıtmasına dikkat etmek gerekir" diyen Sarı Gökten, çocuğun oyuncaklarıyla birlikte, oyun alanında sanki salgın varmış gibi yapılarak, alınacak önlemleri oyun eşliğinde çocuğa göstermenin daha etkili ve sağlıklı bir yöntem olduğunun altını çizdi.
“Online eğitim bu süreçte çok önemli bir yere sahip”
İlkokul çağındaki çocukların birçok şeyi bildiklerini, anne ve babanın bilgileri teyit ederek, yanlış bilgileri düzeltmeleri gerektiğini söyleyen Uzman Psikiyatrist Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, anne-babanın ev içerisindeki sağlıklı ve huzurlu ortam ile birlikte günlük rutinlerine, aile saadetlerine ve keyifli vakit geçirmeye önem vermeleri gerektiğinin altını çizerek, ailenin bu süreçte online eğitime de çok dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Online eğitimlerin çocuğun okulla olan bağının devam etmesini sağladığını ve günlük rutin kazandırdığını söyleyen Sarı Gökten, çocukların online eğitime katılmalarının çok önemli olduğunu dile getirdi.
“Salgın sürecinde çocuklarda korona ile ilgili anksiyete bozukluğu gelişebilir”
“Koronafobi, çocuğun korona ile ilgili olan kaygısının kontrol edebileceği seviyenin çok üzerinde olması ve çocuğun işlevselliğini bozmasıdır” diyen Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, özellikle altı yaşından küçük çocukların uykusunda ve iştahında değişiklikler gösterirken, yanı sıra hırçınlık ve huzursuzluklarının artması gibi durumların koronafobi belirtilerinin göstergesi olduğunu dile getirdi. İlkokul çağındaki çocukların ise bunu sözel olarak ifade ettiklerini, zihinlerinin sürekli korona ve salgınla ilgili konularla meşgul olduğunu, sürekli konu ile ilgili sorular sorduklarını, onay istediklerini ve emin olmak istedikleri için defalarca aynı konuyu gündeme getirdiklerini dile getiren Emel Sarı Gökten, ilkokul çocuklarında da uyku ve iştah problemlerinin yanı sıra sinirlilik gibi belirtilerin görülmesi, çocuklarda korona ile ilgili anksiyete bozukluğu geliştiğine ve böyle bir durumda ailenin mutlaka bir uzmandan yardım alması gerektiğine vurgu yaptı.