Ayhan Altınok: Tasarımcı görsel hafızasını geliştirmek zorunda
Haber Üsküdar - Abdullah Şaşkın
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından düzenlenen “Animasyon Sohbetleri” etkinliğinin ilki gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Çizgi Film ve Animasyon Kulübü Başkan Yardımcısı Duygu Özcan’ın yaptığı etkinliğin konuğu Art Director Ayhan Altınok oldu.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü “Animasyon Sohbetleri” etkinliğinin ilkini çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Söyleşiye Art Director Ayhan Altınok’u tanıtarak başlayan Çizgi Film ve Animasyon Kulübü’nden Duygu Özcan, “Art Director Ayhan Altınok 14 yılı aşkın süredir yazılım, tasarım ve çizim üzerine hizmet vermektedir. 2011 yılında sekiz arkadaşı ile kurduğu Rakun Medya halen yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteriyor. Anadolu Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nde çeşitli eğitimler vermiştir. 2017 yılında kurduğu BAM Kreatif ile de yazılım, tasarım ve sosyal medya hizmeti vermektedir.” dedi.
“Art Director artık Türkçe sözlüğe de girdi”
Art Director ve aynı zamanda Full Stack Developer olan Ayhan Altınok, üniversite eğitimi almadığını ve alaylı olarak hizmet verdiğini belirterek başladığı konuşmasına, mesleki deneyimlerinden bahsederek devam etti. Birçok yazılım dili ve tasarım alanında profesyonel olarak çalışan Ayhan Altınok, meslek yaşamını şu sözlerle ifade etti: “14 yıldır yazılım ve tasarım üzerine profesyonel olarak çalışıyorum. Eskişehir doğumluyum. Üniversite eğitimi almadım, lise mezunuyum. Alaylı olarak hizmet veriyorum. Şu an yurtdışından İngiltere, Kanada gibi yerlerden aktif olarak müşterilere hizmet veriyoruz. 6 kişilik bir ekibimiz var. Prodüksiyon, yazılım, tasarım gibi birçok kanatta hizmet veriyoruz. Daha çok bilgili olduğum konulara değinirsek yazılım konusunda PHP, HTML5, CSS3, Sass ve Scss gibi dilleri biliyorum. Tasarım üzerine de Photoshop, Illustarator, Corel, Indesign, After Effect gibi programları biliyorum. Framework’da ise Codergniter, Laravel, Slim, Symfony gibi programları biliyorum. Aktif olarak CRM, ERP, e-ticaret, sosyal medya, mobil uygulama ve web sitesi alanlarına bakıyoruz. Genel olarak Art Director nedir diye sorabilirsiniz. Tasarımla ilgileniyorsanız ve ajans bünyesinde çalışıyorsanız çok duyarsınız. Bu tabir Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne de girdi. Artık Art Director diye bir unvanımız var. Ne iş yaparlar? Genelde en büyük özelliği yaratıcı olmasıdır. Olaylara farklı bir açıyla bakması gerekir ve olabildiğince kreatif bir gözle meseleyi yorumlaması gerekir. Bir diğer unvan ise Full Stack Developer. Ben Full Stack Developer olarak da hizmet veriyorum. Art Director ile aynı görevi yapıyor. Tek farkı ise güncel teknolojiyi kullanarak insanlara faydalı olmaya çalışıyor. Yazılım kanalı ile ilgilenir. Buradaki en büyük avantajı ekip arkadaşları ile yazılım ve teknoloji hakkında çözümler üretmesi ve müşterinin sorunlarının çözülmesine yardımcı olmasıdır.” dedi.
“Programları kitaplardan öğrenmek zorunda kaldım”
İşin tasarım boyutundan yazılım alanına nasıl ve neden yönelme ihtiyacı duyduğundan bahseden Ayhan Altınok, “Yazılımın artısı, kendimi güncel tutmamı sağlıyor. Birçok teknolojiye hâkimim. Yazılımda daha çok teknik bilgi ve analiz üzerine kendinizi geliştiriyorsunuz. Tasarımda ise görsel hafızanızı kendiniz geliştirebilirsiniz. İkisini beraber kullandığım için bu sektörü seçtim. Yazılımda en çok dikkat edilmesi gereken nokta güncel olmaktır. İlk etapta illüstrasyon çizim ile ilgileniyordum, 8 yaşından beri karakalem çalışmaları yapıyordum. Daha sonra bu yaptığım çalışmaları dijital ortama aktarmak, saklamak için bir baskı yerine gitmiştim. Orada, yaptığım çizimleri görüp beğendiler. Daha sonra oradaki müdür bana iş teklifi etti. Programları bilmediğim için öğrenme uğraşına girdim. O zamanlar internet çok yaygın olmadığı için en çok sıkıntı yaşadığım şey verinin olmamasıydı. İnternetten kitaplar alarak kendimi geliştirmeye başladım. Ben orada fark edilmeseydim şu an bambaşka bir sektörde çalışıyor olabilirdim. Buna yönelmek benim çocukluk hayalim diyebilirim. Tasarımda sizin en çok yapmanız gereken şeylerden biri bolca tutorial (eğitim videosu) izlemektir” ifadelerine yer verdi.
“Görsel hafızanınızı mutlaka geliştirmelisiniz”
Bu mesleği yazılı mecralardan öğrendiğini ve bulunduğu şirketteki tasarımcıların yanında çalışarak deneyim kazandığını belirten Ayhan Altınok, mesleği öğrenme sürecinde yaşadıklarını gençlerle paylaştı. Altınok, “Dediğim gibi o zamanlar internet yaygın olmadığı için tutorial izleme gibi bir seçeneğim yoktu. Oysa insanlar daha çok izleyerek tasarımları öğreniyorlar. Daha önce şirketlerde çalıştım, oradaki tasarımcıların yanında çok fazla bulundum. Onların yaptıkları çalışmaları kendim tekrarlamaya çalıştım. Bunları yaparken de en çok görsel hafızamın yetersiz olduğunu fark ettim. Bundan dolayı olabildiğince dergi, gazete gibi yazılı mecraları okuyor ve takip ediyordum. Benim o zamanlar en büyük şansım Eskişehir’de okuduğum için yakınlarda bir Güzel Sanatlar Fakültesi’nin olmasıydı. Üniversiteye rahat girip çıkabiliyor ve onların derslerine katılabiliyordum. Orada pek çok şey öğrendim. Dediğim gibi ne kadar görsel hafızanızı geliştirirseniz o kadar çok hayal gücünüz gelişecektir ve daha rahat çalışma yapmanızı sağlayacaktır. Pinterest, Behance, Art Station gibi uygulamalar size yardımcı olacaktır" dedi.
“Başkalarının çalışmalarından ilham alın ama onları taklit etmeyin”
Görsel hafızasını nasıl geliştirdiğini ve sektördeki öğrencilerin nasıl geliştirebileceklerine değinen Ayhan Altınok, “Daha önce saydığım sitelerdeki çalışmalara baktım. Oradaki yapılış amacını anlamaya çalıştım. Nasıl yapıldığını kavrayıp çalışmayı kendim tekrarlamaya çalıştım. Görsel hafızanız için çok fazla içerik gezmeniz gerekiyor. Ancak kimseyi idol olarak da görmüyorum çünkü her tasarımcının kendine has bir çizgisi var. O çizgiyi kopyalarsanız siz kendi tarzınızı yok etmiş olursunuz. Yapılan çalışmaları incelemeniz sizin için artıdır fakat bu kopyalamak olursa ve zaman içerisinde tekrarlanırsa yaratıcılığınızı öldürecektir. Çalışmalarınıza kendi yorumlarınızı da eklersiniz sizin için çok büyük artısı olacaktır. Sizin en büyük şansınız Behance, Dribble gibi uygulamalarda hesap açıp çalışmalarınızı paylaşabilmenizdir. Bunlar sizin gelişim sürecinize hız katacaktır. Bundan iki sene önce Kanada’dan Behance sayesinde bir iş teklifi almıştım. Orada altı ay gibi bir süre çalışmalar yürüttüm. Daha sonra onların davetiyle Kanada’ya gitme şansı yakaladım. Aynı zamanda o süreç içerisinde Londra’dan teklif geldi. Behance gibi ortamlarda olmanız size büyük bir artı katıyor” dedi.