"Her zamanki gibi medya olayı abartıyor dedim"
Haber Üsküdar – Hüseyin Enes Bekaroğlu
Farklı kültürler görmek, çalışmak ve eğitimini tamamlamak için yaklaşık bir yıldır İrlanda'da yaşayan Ayşenur Ustabaş, Haber Üsküdar'a koronavirüs salgını sürecinde yaşadıklarını anlattı.
Koronavirüs salgınını duyduğunuzda tepkiniz ne oldu?
Her sene yeni bir grip virüsü çıktığı için ilk duyduğum zaman ciddiye almamıştım. Her zamanki gibi medya olayı abartıyor dedim. Okul kaydımı yenilemeye giderken ev arkadaşım aradı ve durumun ciddi olduğunu, erzak alıp eve gitmemiz gerektiğini söyledi. Benim düşündüğümün aksine insanlar ilk duyduğu an paniğe kapılıp, erzak toplamaya başlamıştı bile.
İrlanda'da koronavirüs salgınına karşı alınan ilk önlemler nelerdi?
Önce okullar, iş yerleri ve kafeler kapatıldı. Birkaç gün içinde de evde çalışma modeline geçildi. Türkiye'de orta yaş üstü insanlar zaman geçirmek için kendilerini kahveye atarlar, İrlanda'da ise saat 17'den sonra bütün kafeler kapatılır sadece alkol satışı olan yerler açık kalır. Durumun ciddiyetinden olacak, buralar da kapanmaya başladı.
Türkiye'ye dönmeyi düşündünüz mü?
Burada sağlık sektörü fazlasıyla pahalı. Benim aklıma gelen ilk şey, burada böyle bir hastalığa yakalanırsam bu maddi sorumluluğun altından nasıl kalkarım oldu. Bu dönemde birçok insan işini kaybetti. Ben de işimi kaybedersem nasıl geçinirim diye düşündüm. Bu yüzden Türkiye'ye dönmek istedim. Hükümet bu durumu anlayıp, herkese haftalık 350 Euro yardımda bulunmaya başladı. Zamanla risk grubunda olmadığımı öğrenmem ve hükümetin bu şekilde yardımcı olması üzerine korkularım son buldu ve Türkiye'ye dönme fikrim zamanla azaldı. O zamandan beri de her şey güzel gidiyor.
İlerleyen zamanlarda alınan önlemler nelerdi?
Mekanlâr kapatıldı, sokakta yan yana iki kişiden fazla yürünmesi yasaklandı. Bu iki kişi arasında iki metre mesafe olma şartı getirildi. Sürekli polisler devriye geziyordu, araç kullanan insanlar durdurulup, nereden geldin nereye gidiyorsun diye sorular soruluyordu, yola çıktığın yerden iki kilometre uzağa elinde bir gerekçen yoksa gidemiyordun. Maske ve eldivenleri market girişlerinde ücretsiz olarak alabiliyorduk, istersek satın alarak da maskeye çok kolay bir şekilde ulaşabiliyorduk. Marketler, eczaneler ve hastaneler dışında kesinlikle başka bir işyeri açılmadı, herkes evinden çalıştı. Toplu ulaşım araçlarında kapasite 20 kişi ise en fazla 7 kişi alınıyordu, bu konuda çok katılar.
Ülkede karantina süreci nasıl ilerliyor?
Türkiye'de yurtdışından gelen insanlara karantina için ayrı bir mekân ayarlanıyor fakat buraya yurtdışından geldiğiniz zaman farklı bir yerde karantina yaşamıyorsunuz, bu süreci evinizde geçiriyorsunuz. Her gün denetim yapılıyor, evden çıkmanız kesinlikle yasaklanıyor ve ihtiyaçlarınız karşılanıyor.
Salgının daha fazla yayılmaması için farklı bir önlem alındı mı?
Sokağa çıkma yasağı gibi üst düzey önlemler burada alınmadı, insanların bu durumda bilinçli olmasının da bu kararın alınmamasında rol oynadığını düşünüyorum. Marketlerde izdiham yaşanmadı, hiçbir zaman parklar, gezilecek yerler kalabalık olmadı.
NOT: Bugün (6 Haziran 2020) itibarıyla İrlanda'da koronavirüse yakalanan kişi sayısı 25 bin 183. Vefat eden sayısı ise 1678.