“Kimliksiz Bedenler” BASE 2023'te sergilendi
20.12.2023 17:16

“Kimliksiz Bedenler” BASE 2023'te sergilendi


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Arş. Gör. Hüsna Tosun’un “Kimliksiz Bedenler” isimli canlandırma filmi, BASE 2023 seçkisinde yer aldı. Prömiyeri International Screendance Festival of Chile’de yapılan filme ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Kimlik, ötekileştirme ve toplumsal cinsiyet temalarını barındıran “Kimliksiz Bedenler” adlı kısa film, BASE 2023 sergisinde ziyaretçilerle buluştu. Daha önce International Screendance Festival of Chile, 7th International Women Filmmakers Festival, MAÜ Anifest 4. Çizgi Film Festivali ve Student World Impact Film Festival’lerinde gösterime giren ve finalist olan eser, İstanbul Akaretler Sıraevler’de 13-17 Aralık tarihleri arasında sergilendi.

Arş. Gör. Hüsna Tosun: “Film, bireyin benlik kavramıyla yüzleşmesini konu alıyor”

Film hakkında konuşan Hüsna Tosun, “Film bireye atfedilen kimliğin, toplumsal normların çizdiği sınırlar içinde tanınan bir kimliğe dönüşmesi sonucunda benlik kavramıyla yüzleşmesini konu alıyor. Toplumun bireyler için belirlediği çerçeve, bireyi kimliksizleştirir. Birey toplumun değer yargılarının dışına çıkarak kendi olmayı seçtiğinde ise öteki olmaktan kendini alamaz. Film, ötekileştirilmeden her bireyi kendi benliğiyle kabul ederek bir olmayı hedefliyor. Bunu da sinemanın temsil gücünden yararlanarak gerçekleştirmeye çalıştım” ifadelerini kullandı. Dijitalin sanatla ilişkisine de değinen Tosun, “Dijital teknolojilerin sanat ve toplumsal konularla ilgili çalışmalarda yer alması bence burada çok büyük önem taşıyor. Zira yeni olan teknolojiler aynı zamanda insan yaşantısı ve kültüründen bağımsız bir konumda bulunmuyor. Bu araçlar kullanılarak, günümüz dünyasının fenomenleri belirli bir bağlam içerisinde, sanat eseri olarak ortaya çıktığında ilgi çekici olabiliyor” şeklinde konuştu.

Filmin bağlantı adresine buradan ulaşabilirsiniz:

Kimlik -siz Bedenler / İdentity -less Bodies