Kuaföre giden müşteri sayısında azalma var
17.05.2020 23:16

Kuaföre giden müşteri sayısında azalma var


Haber Üsküdar – Ozan Kaplangil

COVID-19 virüsünün yayılmasını azaltmak ve insanların can güvenliğini sağlamak adına alınan tedbirler kapsamında kuaför dükkanlarının kapatılmasına karar verilmişti. 11 Mayıs itibarıyla yeniden açılan kuaför dükkanları müşterilerine hizmet vermeye başladı. Haber Üsküdar olarak, geçen bir haftalık süre içerisinde neler yaşandığını öğrenmek üzere Kuaför Şahin Kaplangil ile bir röportaj yaptık.

Koronavirüsün patlak vermesi ile tüm kuaförler kapandı ve 11 Mayıs’ta yeniden hizmet vermeye başladınız. İlk gün müşteri akını oldu mu?

Evet, özellikle sabah saatlerinde oldu fakat her ihtimali göz önünde bulundurarak müşterileri altışar kişilik gruplar halinde aldık. Vakti olmayanlara öncelik verip, diğer müşterilere günün farklı saatlerinde gelmelerini önerdik. Çünkü biliyorsunuz ki kalabalık ortamlar yoğun risk taşıyor ve insan hayatını önemsemek gerekiyor.

Peki ilk günden sonra gelen müşteri sayısı nasıldı?

Sabahları 3-5 müşteri garanti geliyor. Bunlar genelde bankada çalışan müşterilerimiz ve bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Fakat genel anlamda insanlarda korku var, eski yoğunluk tabii ki yok. Yani her hafta mutlaka 7-8 adet gelin saçı olurdu meselâ, ama şu an itibarıyla düğün salonları da kapalı olduğundan veya birçok kişi nikâh tarihini ertelediğinden gelin veya nişan saçı için de gelen olmadı. Ekonomik anlamda kuaförlere de büyük sıkıntı yarattı bu salgın.

En çok hangi hizmetler tercih edildi müşteriler tarafından?

Dip boya, komple boya , saç kesimi ve fön şu an için en çok tercih edilen hizmetlerimiz oldu.

Kadın kuaförü olarak gerekli dezenfektan işlemlerinizi yaptınız mı?

Tabii ki, bunu yapmak zorundayız zaten. Sıklıkla kullandığımız makas ve diğer araç-gereçlerimizi dezenfekte ettikten sonra sabunlu su ile sürekli olarak sildik. Maskelerimizi ve eldivenlerimizi de taktık. Tüm dükkân içerisinde, her köşeyi dezenfektan ile temizledik ve ardından mikrop düşmanı olan sirkeli su ile her yere paspas attık. Böylelikle işimizi garantiye aldık.

Bundan sonraki süreçte bu işlemler ne kadar devam edecek?

Açıkçası salgın kontrol altına alınana kadar bu işlemler devam edecek. Hatta aşı bulunana kadar tedbiri hiçbir şekilde elden bırakmamak gerek, çünkü en ufak bir gevşeme herkesin hayatını tehlikeye sokacaktır. Bu sebeple gereken tüm tedbirleri, hayat tam anlamıyla normale dönene kadar alacağız. Almak zorundayız.

Havlu sisteminiz nasıl? Kullandığınız havluları tekrar kullanmak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?

Kesinlikle normal havlu kullanmıyoruz, bu son derece tehlikeli. Artık tek kullanımlık havlulara geçiş yaptık. Bunları kuaför malzemecisinden tedarik ediyoruz ve her müşteriye tek bir havlu kullanıp, sonrasında çöpe atıyoruz. Bu sayede, herhangi bir virüs taşıyıcısı veya enfekte kişi varsa hastalığın yayılmasını önlüyoruz.

Kuaför malzemesi alırken eskisi gibi fazladan mı alıyorsunuz yoksa şu an belirli bir sayıya indi mi?

Eskisi gibi yoğun almıyoruz. Eskiden 500 adet boya alıyorsak altı gün içinde tükeniyordu. Şimdi ise 150 adet boya aldık ki bu rakam bile bize uzun süre yetecektir. Diğer aldığımız ürünlerde de azaltmaya gittik. Sadece fazladan aldığımız şeyler dezenfektan ve tek kullanımlık havlular oldu.

Malzeme fiyatlarında değişiklik var mı? Boya fiyatları veya diğer ihtiyaç duyulan araç gereçler için bir fiyat artışı söz konusu diyebilir miyiz?

Maalesef evet çünkü kullandığımız boya markası yurt dışı menşeli ve bunu alırken belli bir fiyattan alıyoruz. Fakat şu an ülkeye giriş-çıkış yapan her şey sınırlı ve sıkıntılı olduğu için, normal şartlarda 20 lira olan boya şu an 23 ila 25 liraya alınıyor. Bu da kuaförleri olumsuz etkiliyor doğal olarak. Biz de fiyat listemizi kabartmak durumunda kalıyoruz.

Sizce erkek berberlerine mi yoksa kadın kuaförlerine mi rağbet daha çok oldu?

Çevremdeki erkek berberi arkadaşlarımla yaptığım konuşmalar sonucunda açıkçası ikisinin de aynı eşitlikte olduğunu söyleyebiliriz fakat bu çevreye ve konuma göre değişkenlik gösterebilir.