
Yapay zekâ temalı uluslararası Newpath Sempozyumu başladı
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi ile Portekiz’deki Trás-os-Montes ve Alto Douro Üniversitesi (UTAD) iş birliğiyle düzenlenen “New Paradigms in Communication Technologies and Humanity (NEWPATH) Sempozyumu açılış konuşmalarıyla başladı.
Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim (İngilizce) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan’ın yaptığı açılış oturumda Üsküdar Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör ile Rektör Danışmanı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, UTAD’dan ise Prof. Dr. Daniela Fonseca, Prof. Dr. Susana Fontes ve Doç. Dr. Orquídea Ribeiro birer konuşma yaptılar
Prof.Dr. Nazife Güngör: “Yapay zekâ hayatımızın her alanını etkilemeye başladı”
Konuşmasında yapay zekanın giderek artan önemine değinen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör şunları söyledi: “Sempozyumun teması olan yapay zekâ konusu çok önemli ve çok ciddi bir konu. Yapay zekâ hayatımızın her alanına girmeye ve hayatımızı etkilemeye başladı. İlk olarak yapay zekanın dönüştürücü gücüne odaklanmak zorundayız. Yapay zekâ temelli teknolojilerin gelişimi ve kullanımı tüm bilimsel disiplinleri olduğu gibi iletişim bilimlerini de etkiliyor. Bu nedenle iletişim biliminin temelini oluşturan kavram ve kuramları da yeniden düşünmemiz gerekiyor. Dijitalleşme, zorlukların üstesinden gelmek için yeni fırsatlar yaratıyor. Günümüzde bilgisayar temelli iletişim yerini yapay zekâ temelli iletişime bırakmaya başladı.”
Konuşmasında, sempozyumun hem iletişim alanına hem de genel olarak sosyal bilimlere önemli katkılar sağlayacağını umduğunu ifade eden Prof. Nazife Güngör, sözlerini, “İki üniversitenin de harika bir iş çıkardığını düşünüyorum. Sempozyumu düzenleyen meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum” diyerek tamamladı.
Prof. Dr. Daniela Fonseca: “Kişiselleştirilmiş iletişim çok önemli hale geliyor”
Sempozyum açılışında ikinci konuşmayı yapan UTAD Kültür ve Dokümantasyon Hizmetleri Müdürü Prof. Dr. Daniela Fonseca konuşmasında şunları söyledi:
“Dijital iletişimdeki yeni trendler, toplumdan bir tür yanıt talep ediyor. Daha önce alışık olmadığımız şeylerle karşı karşıyayız. Görsel ve video içerikleri, kısa video kullanımları, Instagram paylaşımları büyümeye devam ediyor, web seminerleri daha popüler hale geliyor, ancak hala şu soru var, bunlar gerçek zamanlı yüz yüze etkileşimden daha mı önemli? Bu da hepimizin üzerinde düşünmesi gereken çok önemli bir konu gibi görünüyor. Kişiselleştirilmiş iletişim tabii ki çok önemli hale geliyor. Peki, kişiselleştirilmiş deneyimler ve mesajlar gerçek mi? Sanırım bu iki muhteşem günde düşünmemiz gereken çok şey var. Tüm katılımcıları ve organizasyon komitesini kutlarım. Bence harika bir iş çıkardılar ve umarım bu sempozyuma katılan herkes için çok çok iyi bir deneyim olur.”
Prof. Dr. Susana Fontes: “Yapay zekâ bildiğimiz anlamda dünyayı yeniden şekillendiriyor”
UTAD Beşeri Bilimler, Sanat ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Susana Fontes, sempozyum açılışında yaptığı konuşmada yapay zekanın
“Yapay zekâ bildiğimiz anlamda dünyayı yeniden şekillendiriyor; iletişimi, kültürü ve diğer pek çok alanı dönüştürüyor. Kesinlikle inanılmaz fırsatlar sunuyor ama aynı zamanda etik, sosyal ve teknolojik zorlukları da gündeme getiriyor. Bu sempozyum, diyalog, eleştirel düşünme ve bilgi alışverişi için önemli bir alan olacak ve yaşamın çeşitli alanlarındaki yapay zekâ entegrasyonunun karmaşıklığını daha iyi anlamamızı ve keşfetmemizi sağlayacaktır. Meslektaşlarımın da söylediği gibi, tüm organizasyon komitesini bu uluslararası sempozyumu düzenlemek için gösterdikleri özveri ve çabaları için tebrik etmek istiyorum.”
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Yapay zeka araçlarını toplum yararına nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor”
Sempozyumun açılışındaki konuşmacılar arasında yer alan Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan şunları söyledi:
“Bugün, tarihin kritik bir anındayız. Neredeyse her gün yeni bir yapay zekâ uygulamasının yarattığı muazzam olanaklar ya da tehditler hakkında haberler okuyoruz. Bu dönemi yapay zekâ çağı olarak adlandırabiliriz. Bu yapay zekâ uygulamalarını toplum yararına en iyi şekilde nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor. Bu sempozyum, yapay zekânın iletişim, medya, gazetecilik, reklamcılık gibi alanlar ve meslekler üzerindeki derin etkilerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Farklı ülkelerden akademisyenleri bir araya getirerek, yapay zekânın insanlığın geleceğini şekillendirmede ortaya çıkardığı fırsatları ve zorlukları tartışmaya açmaktadır. Bu sempozyumla başlayan, UTAD ve Üsküdar Üniversitesi arasındaki akademik iş birliğinin devam edeceğini umuyorum. Tüm katılımcılara, bizlerle birlikte oldukları için teşekkür ediyor, verimli ve ilham verici bir sempozyum diliyorum.”
Doç. Dr. Orquídea Ribeiro: “İki üniversite arasındaki iş birliğinin devamını diliyorum”
UTAD’ı temsilen açılış programında son konuşmayı yapan Doç. Dr. Orquidea Ribeiro, UTAD’da kurdukları araştırma merkezi hakkında bilgiler verdi ve sempozyumun başarılı geçmesini diledi:
“Araştırma merkezimizde medya, toplum, okuryazarlıklar, sanat, kültür, ebeveynlik, dijital sanat teknolojileri ve tabii ki yapay zekâyı kapsayan teorik, yenilikçi ve uygulamalı disiplinler arası araştırmaları teşvik eden araştırma faaliyetlerinin entegrasyonunu sağlayacak bir birim oluşturmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, iletişim teknolojisinde yeni paradigmalar konulu bu sempozyum araştırma merkezimizin hedeflerini yansıtıyor. Bu nedenle organizasyon komitesini, buraya kadar yaptıkları tüm çalışmalar için tebrik etmek istiyorum. Yapay zekâya farklı yaklaşımlara odaklanmak için bilgi dolu güzel bir iki gün geçirmenizi diliyorum.”