Akademisyenler Clubhouse uygulamasında gazetecilik eğitimini konuştu
Clubhouse uygulaması üzerinden uzmanlarla birlikte pandemi sürecinde gazetecilik egitimi ve gelişen teknolojiyle gazeteciligin de degişimi konuşuldu.
Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam
Yeni sosyal medya platformu olan Clubhouse Türkiye'de hızla yayılmaya ve yeni etkileşim fırsatlarına olanak sağlamaya devam ediyor. 4 Mart Cuma akşamı Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda akademisyenler Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Aylin Dağsalgüler, Prof. Dr. Selami Özsoy ve Öğr. Gör. Gökhan Tan pandemi sürecinde gazetecilik eğitimini konuştular.
Öğr. Gör. Gökhan Tan: “Yeni kuşakta gazetecilik cazibesinin olmadığını düşünüyorum”
Genç kuşağın gazeteciliği cazibeli bir meslek olarak görmediğine değinen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Gökhan Tan şunları söyledi: “Yeni kuşakta gazetecilik cazibesi artık pek fazla yok, daha çok yeni medya ismi bir cazibe oluşturuyor. Gazetecilik bölümünü seçen çoğu öğrencide gazetecilik eğilimi yok. Mesleğin kendi şartlarıyla da alakalı veya gazetecilik dinamiklerinden kaynaklı bir durum olabilir. Sanki gazetecilik ve yeni medya farklı şeylermiş gibi bir algı var.”
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "İletişim fakültelerinin en eleştirel bölümü gazeteciliktir"
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Süleyman İrvan, iletişim fakültelerinde, verilen eğitimden kaynaklı olarak en eleştirel bölümün Gazetecilik bölümü olduğunu ifade etti. İrvan şunları söyledi: "Çünkü biz öğrencilere, haber yaparken bağımsız olun, kaynaklarla mesafeli olun, aldığınız bilgileri sorgulayın, eleştirel olun diye derslerde öğrencileri en iyi biçimde gazeteci olarak yetiştirmek istiyoruz. Haliyle bu öğrenciler de bölüme ve fakülte yönetimine bile eleştirel bakmaya, sorgulamaya başlıyorlar. Aslında gazetecilik eğitimi iletişim fakültelerinin ana misyonuna e n uygun bölüm konumunda. Öte yandan, özellikle vakıf üniversitelerinde gazetecilik tercih edilen bir bölüm olmaktan çıkmış durumda. Bunun nedenlerini konuşmamız lazım."
Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu: "Yeni koşullara uygun gazetecilik eğitiminin nasıl olacağını düşünmek zorundayız"
Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, yeni koşullara uygun gazetecilik eğitiminin yeterli şekilde verilebilmesi için stratejiler belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Nalçaoğlu şunları söyledi: "Bundan yirmi beş yıl önce enformasyonun aktığı kanallar televizyon ve gazeteydi. Ayrıca radyo da vardı. Şu anda içinde bulunduğumuz tüm mecralar da dahil büyük bir enformasyon patlama yaşandı. Hal böyle olunca gazetecilik buna nasıl tepki verdi diye bakmamız lazım. Dünyada birçok iyi örnek var, ancak Türkiye'de gazetecilik eğitiminde bu dönüşümü tam yakalayacak bir keskinlikte düşünemiyoruz. Haber tüketicisinin ihtiyacının giderilmesi için çok sayıda mecra var. Tün bu değişiklikleri, dönüşümleri kavrayacak bir eğitim stratejisi nasıl geliştirilir diye oturup uzun uzun düşünmek gerekiyor."
Dr. Öğr. Üyesi Aylin Dağsalgüler: "Mezunlar düşük ücretlerle çalışmak durumunda kalıyor"
İletişim fakültrelerinde verilen gazetecilik eğitiminin yetersiz olmadığının altını çizen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aylin Dağsalgüler, başka alanlarda öğrencinin gelişmesi için iletişim fakülteleri kadar çaba gösteren çok az fakülte olduğunu, asıl sorunun istihdam sürecinde yaşandığını ifade etti. Dağsalgüler şunları söyledi: "Öğrencilerimiz kurduğumuz platformlarda haberler üretiyor, mezun olduktan sonra da gazetecilik yapıyorlar, ancak yeni mezunlar için çok düşük ücretlerle çalışmak hiç cazip değil."
Prof. Dr. Selami Özsoy: "Bilinçli olarak gazeteciliği seçen öğrenci çok az"
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selami Özsoy, devlet üniversitelerinde de gazetecilik bölümünü seçen öğrencilerin çoğunun bilinçli tercih yaparak gelmediklerini ifade etti. Gazeteciliği seçen öğrencilerin ifade yeteneğinin çok iyi olması gerektiğini vurgulayan Özsoy, ancak gelen öğrencilerin Türkçe ifade konusunda çok sorun yaşadıklarını anlattı.