Haber Üsküdar - Ferhat Çelik

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Diyarbakır'da yayımlanan Tigris Haber gazetesi haber editörü Norşin Öncel ile bir röportaj gerçekleştirdik. Norşin Öncel, çalıştığı gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Norşin ben. Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü 2016 mezunuyum. Gazeteciliğe, öğrenci olduğum yıllarda serbest gazeteci olarak başladım. Daha sonra Diyarbakır’da başladım gazeteciliğe. Yaklaşık dokuz ay yerel bir gazetede çalıştım. Ardından Tigris Haber gazetesinde kaldığım yerden devam ettim. Yaklaşık üç yıldır Tigris Haber’de haber editörü olarak çalışıyorum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Diyarbakır’da kurulan ilk yerel gazetelerden olan Yeni Yurt gazetesi 1953 yılında yayın hayatına başladı. 2014 yılında ise Tigris Haber adını aldı ve günümüzde de yayın hayatını sürdürmektedir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Günlük siyasi gazeteyiz. İçerik olarak toplumsal fayda sağlayan haberler yayın politikamızın ana hedeflerindendir. Örnekleyecek olursak; işçi, çiftçi, öğrenci kesimlerinin sorunlarının yanı sıra, vatandaşın cebini, bütçesini ilgilendiren çarşı-pazarın aile bütçesine etkileri, yurttaşın alım gücünün yetersizliği konuları ana gündemlerimiz arasındadır. Bunun yanı sıra kadın, çocuk hakları ve bu konudaki şiddete dönük eylemlerin açığa çıkarılması, toplumsal tepkilerin oluşmasına zemin hazırlayan haberler de ağırlık verdiğimiz haber türleridir. Toplumların vazgeçilmezi olarak gördüğümüz adalet ve demokrasi konuları da ana gündemlerimiz arasındadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Sekiz sayfa olarak yayımlanıyor. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyoruz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İki yıl önceki kağıt zammından önce günlük tirajımız 1500 olarak gerçekleşiyordu. Bu zamdan sonra günlük 500 olarak devam ediyor şu an.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Haberlerimizin yüzde 80’i özgün haberlerdir. Kendi muhabirlerimizin yaptığı özel haberlerin yanı sıra abone olduğumuz ajanslardan kullandığımız haberler de ham haliyle değil düzenlenerek yayımlanır.

-Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haberin öncelikle nesnel olması gerekir. Buradan kastım, belgelenmiş bilgilerden oluşması gerekir veya haber kaynağının sağlam olması lazım. Ardından yurttaş yararı gözeten içeriğe sahip olmalı. Bir bütün olarak bakıldığında, yayımlayacağımız haberlerin basın etik ilkeleri doğrultusunda hazırlanıp sunulması önemli gördüğümüz bir noktadır.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitemizi aktif bir şekilde kullanıyoruz. Yayımladığımız rutin haberlerimiz, özel haberlerimiz, köşe yazılarımız ve özel videolarımız sırasıyla sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Hayır, şu ana kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz basılı olarak 500, internet sitemiz ise günlük ortalama 20 bin ile 30 bin arasında değişiyor. Bu oran özel haberlerimizde artış gösteriyor.