Çocuk işçi sayısı her yıl artıyor
Türkiye’de 2 milyonu aşkın çocuk işçi bulunduğu tahmin ediliyor.
Haber Üsküdar - Sevim Tankoç ve Şule Uzun
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada yaşları 5 ile 17 arasında yaklaşık 152 milyon çocuk işçi var. Bunların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor. Türkiye’de ise 2 milyonu aşkın çocuk işçi bulunduğu tahmin ediliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2018 yılını çocuk işçiliğiyle mücadele yılı ilan etmişti. Ancak, alınan önlemler çocuk işçi ölümlerinde herhangi bir azalmaya yol açmadı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin 1 Ekim’de kutlanan Dünya Çocuk Günü dolayısıyla yayımladığı rapora göre, 2018’in ilk 10 ayında 62 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Yeniçağ gazetesinde 21 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan habere göre, 2013 yılında 59 çocuk, 2014’te 54 çocuk, 2015’te 63 çocuk, 2016’da 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk ve 2018 yılında da 62 çocuk olmak üzere son beş yılda 354 çocuk işçi iş kazalarında öldü.
600 bin kayıt dışı çocuk işçi var
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından 23 Nisan dolayısıyla hazırlanan rapora göre Türkiye’de 600 bin kayıt dışı çocuk işçi çalıştırılıyor. Ağbaba, Türkiye’de çocuk işçilerin en çok yüzde 57.1 oranıyla tarım sektöründe yer aldığını, ikinci sırada yüzde 27.1 oranıyla hizmet sektörünün geldiğini, üçüncü sırada ise yüzde 15.8 oranıyla sanayi sektörünün olduğunu ifade etti. Türkiye’de çocukların ayrıca çiçek satıcılığı, araba camı silme, geri dönüşüm atıkları toplama gibi sokak işlerinde de yoğun olarak çalıştırıldığını belirtti.
Hiç tatil yapmayan çocuklar var
İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından Bağcılar ve Küçükçekmece’de çocuk işçiliğiyle ilgili bir araştırmaya yer veren Gazete Duvar’ın haberine göre, Çocukların yüzde 73’ü 15 yaşın altında, yüzde 23’ü ise 11 yaş ve altında çalışmaya başlıyor. 15 yaş altında çocuk işçiliğinin yasak olduğunun altını çizen Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, yasal engele rağmen tarlalar ve atölyeler başta olmak üzere birçok sektörde 15 yaşından küçük çocukların çalıştırıldığını ifade ediyor. Hiç tatil yapmayan çocukların bulunduğunu belirten rapordan bazı çarpıcı detaylar şöyle:
*Okulu bırakan çocukların yüzde 43’ü çalışıp eve para getirmek zorunda olduğu için okulu bıraktığını söylüyor. *Okula devam edenler günde 7,6 saat, devam etmeyenler 11,1 saat çalışıyor.
*Çocukların sadece yüzde 6’sının sözleşmesi ve yüzde 12’sinin sigortası var.
* Patron ya da ustalarından seyrek de olsa kötü muamele gördüğünü ifade eden çocukların sayısı yüzde 50’den fazla.
* Çocukların yüzde 95’i yaz tatilinde çalışıyor.
Ahmet, çocuk işçilerden sadece biri
Ahmet, Okmeydanı’nda tekstil atölyesinde çalışan çocuk işçilerden sadece birisi. Çocuk işçilerin fazlaca olduğu tekstil atölyelerinde çalışma koşulları da oldukça ağır. Ahmet 13 yaşında ve maddi sıkıntılar yüzünden 2. sınıfta eğitimine son veriliyor. 8 yaşında babasının tekstil atölyesinde çalışmaya başlıyor, daha sonra başka bir tekstil atölyesinde çalışmaya devam ediyor.