Haber Üsküdar - Ömer Karaoğlu

İstanbul için beklenen büyük deprem öncesinde İstanbul’un merkezi ilçelerinden birisi olan Üsküdar’da yapılan deprem bilinçlilik ve toplanma alanı yeterliği anketinde Üsküdar halkının deprem bilinçlilik oranı çok düşük çıktı. Deprem sonrası nereye gideceğini bilmeyenlerin oranı çok yüksek.

İstanbul için beklenen 7 büyüklüğünde bir deprem öncesinde İstanbul’un merkezi ilçelerinden birisi olan Üsküdar’da yapılan deprem bilinçliliği ve toplanma alanları anketinde, Üsküdar halkının deprem toplanma alanlarından bihaber yaşadıkları ortaya çıktı. Üsküdar halkının yüzde 64.5’lik kısmı ‘’Evinizin etrafındaki deprem toplanma alanlarını biliyor musunuz?" soruna hayır cevabını verdi. Yüzde 35.5’lik bir kesim ise bildiğini söyledi. Hayır cevabını verenlerin çok fazla olması deprem sonrası yaşanacak kaos ve karmaşanın ciddi bir boyutta olabileceğini gösteriyor. Üsküdar'da  yarım milyon gibi bir nüfus yaşadığı düşünüldüğünde sorunun önemi de artıyor.

Üsküdar’da hem ikamet eden hem de iş yeri bulunan bir vatandaş, ‘’Deprem olduğunda ne yapacağımızı bilmiyoruz, kimse de gelip bize anlatmıyor, bunların farkına varmak için kötü olayların mı yaşanması gerekiyor?’’ diyor. Beklenen büyük deprem öncesi bilgili insan sayısının az olması, yetkili kurum ve kuruluşların halkı deprem konusunda yeterince bilgilendirmediğini gösteriyor.

Tek büyük deprem alanı İGDAŞ'a satıldı

Üsküdar’da mevcut durumda 188 adet deprem toplanma noktası bulunuyor, fakat bunların büyük çoğunluğu minik çocuk parklarından ibaret. Üsküdar’da tek büyük deprem toplanma alanı, Ünalan Mahallesi'nde bulunan Şampiyon Spor Tesisleri ve  Şampiyon Parkı olarak da bilinen alandı ve bu alan geçtiğimiz yıl, bir kısmı İmam Hatip Lisesi'nin bahçesini büyütmek için, büyük bir kısmı ise satılmak için imara açıldı. Üsküdar’ın tek büyük deprem toplanma alanı İGDAŞ’a 550 milyon Türk lirasına satıldı. Böylece Üsküdar’da minik çocuk parkları dışında doğru dürüst deprem toplanma alanı kalmadı. Bulunan bu çocuk parklarının büyük bir kesimi de eski ve sık binaların bulunduğu bölgelerde bulunuyor. Büyük bir depremle birlikte bu alanların üzeri molozla kapanabilir veya binalar artçı depremler sonrası parkta bulunan insanların üzerine yıkılabilir.

Deprem bilinçliliği ve toplanma alanı anketinde Üsküdar halkına yöneltilen, "Deprem toplanma noktalarını yeterli buluyor musunuz?" sorusuna Üsküdar halkının yüzde 61.8’lik kesimi hayır derken, yüzde 28.9'u kısmen, yüzde 9.2’lik kesimi de evet cevabını verdi. Yarım milyonluk nüfusa sahip Üsküdar’da eski binaların sık olması ve 30-40 kişinin sığabileceği büyüklükteki bu minik parklarda nasıl toplanılacağı merak konusu olmuş durumda. 45 yıldır Üsküdar’da ikamet eden Nurullah amca, ‘"Eski binaların çoğunlukta bulunduğu Mimar Sinan, Selamsız, Sultantepe gibi semtlerin devlet eli ve kontrolünde kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bu dönüşüm neticesinde yeni yeşil alanlar ve deprem toplanma alanları oluşturulmalı’’ diyor.

   

Depreme hazırlık çalışmaları durma noktasında

1999 depreminden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı depreme hazırlık çalışmaları durma noktasına gelmiş durumda. 1999 depremi sonrasında İstanbul’da 470 deprem toplanma noktası ve 562 birinci derece acil ulaşım yolu belirlenmişti. 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı raporda ise 470 deprem toplanma alanının 77’ye düştüğü, birinci derece acil ulaşım yollarının ise İspark otoparklarına çevrildiği belirtiliyor. Acil yardımların ulaştırılması için araç parkının yasak olduğu bölgelerin otoparka dönüştürüldüğü görülüyor.

Birinci derece deprem bölgesi olan Üsküdar’da halkın bilinçlendirilmesine dönük eğitimler başlamalı ve hızlı bir şekilde tamamlanmalı. "Belediyenin deprem hazırlığını yeterli buluyor musunuz?" sorusuna Üsküdar halkının yüzde 64.5'i belediyenin deprem hazırlıklarını yetersiz bulduğunu, yüzde 26.3'ü kısmen yeterli, yüzde 9.2'si de yeterli bulduğunu ifade ediyor.

   

"Yetkililer gelene kadar olan olur"

Üsküdar halkına sorulan, "Acil bir durumda toplanma alanlarına yeterli hizmet verilebileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 54,1'i hayır, yüzde 27'si kısmen, yüzde 18,9'u da evet cevabını verdi. Bir vatandaş, "Yardım araçları olarak ne kadar yeterli olacak? Deprem çalışmalarında yeterli iş gücüne sahip olacaklar mı? Hiç belli değil… Önceden askerler yardım ederdi şimdi askeriyeleri şehir dışına taşıdılar, ne kadar sürede gelecekler yardıma Allah bilir" dedi. Askeriyeler deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında çok önemli bir konuma sahipken şehir dışına taşınmaları, beklenen büyük İstanbul depremi öncesi büyük bir problem gibi görünüyor. Soruya cevap veren başka bir vatandaş da, "Belediye yetkilileri, gelene kadar olan olur, oturdukları yerden değil, sürekli tatbikat yaparak eğitim görmeleri ve eğitim vermeleri gerekir" dedi. Deprem toplanma alanlarının küçük olması da deprem sonrası halkın gerekli hizmet almasını zorlaştıracak durumda. Bu alanlara çadır veya konteynır kentler kurmak imkânsız. Bunların yanı sıra, ısınma, duş, eğitim, sağlık, beslenme gibi ihtiyaçların karşılanabileceği alanların oluşturulması da imkânsız gibi görünüyor.

      

Beylerbeyi’nde deprem toplanma noktası yok

Üsküdar’ın en eski yerleşim yerlerinden olan Beylerbeyi mahallesinde hiç deprem toplanma noktası bulunmuyor. Resmi kayıtlara göre Beylerbeyi mahallesinde 5.502 kişi ikamet ediyor. Depremde veya acil bir durumda bu kadar kalabalık bir topluluğun nereye yerleştirileceği merak konusu. 

Üsküdar'daki deprem toplanma noktalarını ekli harita üzerinde görebilirsiniz.

   

Üsküdar mahallelerindeki deprem toplanma alanı sayıları

 

Üsküdar'da deprem toplanma alanları