Haber Atölyesi ilk toplantıyla başladı
Haber Atölyesi'nin ilk toplantısında bilgi verildi
Haber Üsküdar - Melisa Duygun
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen Haber Atölyesi, çalışmalarına online ortamda başladı. Atölyenin dönem boyunca gerçekleştireceği etkinliklerin tanıtımı yapılan ve öğrencilerin sorularına yanıt verilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Süleyman İrvan, dönem boyunca medya sektöründen önemli isimleri atölye çalışmalarında konuk edeceklerini söyledi. İrvan, spor gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği, sağlık gazeteciliği, röportaj ve travma gazeteciliği konularında uzman gazetecilerin deneyimlerini öğrencilere aktaracaklarını ifade etti.
Haber Atölyesi koordinatörü Prof. Dr. Süleyman İrvan, Haber Atölyesi'nin her oturumda farklı konular belirlendiğini, katılımın öğrencilerin yararına olacağını söyledi. İrvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazetecilerin katılacakları eğitimler söyleşi tadında etkinlikler olacak. Temel amacımız, bir yandan gazetecilik konusunda bilgi vermek, bir yandan da öğrencilerimizi gazetecilik yapmaya teşvik etmek. Atöyle kapsamında yapacağınız haberleri ve röportajları yayımlayacak mecralarımız var. Sizlerden daha fazla haber ve röportaj üretmenizi istiyoruz. Kendinizi geliştirmek açısından ne kadar çok içerik üretirseniz bu süreçte sizlere o kadar faydalı olacaktır. Olağan dışı bir süreçten geçiyoruz. Bu sürecin kendisine özgü birtakım zorlukları var. Biz de aslında bu zor sürece uyum sağlamaya çalışıyoruz. Yeni normal dedikleri bu sürece uygun birtakım pratikleri de geliştirmeyi ve uygulamayı amaçlıyoruz. Bizim için de çok kolay bir süreç değil, ama uyum sağlamak durumundayız. Bunu fırsata da dönüştürmemiz lazım. Bu süreçte yaşananları kayıt altına almak çok önemli. Bu süreci doğru düzgün haberleştirmemişsek unutulup gidecektir. Bir yandan salgın ile mücadele ederken, diğer yandan kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız. Haber Atölyesi de aslında böyle bir imkân. Bu süreçte sizlere, içerik üretmeye teşvik amaçlı birtakım eğitimler yapacağız. İki önemli mecramız var. Her dönem Haber Üsküdar'ı basılı olarak çıkarıyoruz. İyi haberleri ve röportajları basılı gazetede değerlendiriyoruz. 12 ya da 16 sayfalık gazete yapıyoruz. Daha çok Genç İletişimciler Yarışması'nı hedefleyerek bu gazeteyi çıkarıyoruz. Bizim daha aktif olduğumuz, kolay biçimde yönettiğimiz ise haberuskudar.com sisimli haber sitemizdir. Haberlerinizi yaptığınızda bize bunları mail olarak atmamanızı, doğrudan Haber Üsküdar’ın paneline yüklemenizi istiyoruz.”
“Sizlerin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz”
Prof. Dr. İrvan, panelin nasıl kullanılacağı hakkında da bilgi verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Haberlerinizi yaparken bağlantı (link) vermeniz gereken yerlerde bağlantı vermeniz lazım. Haber Üsküdar’da yayımlanacak haberlerin kategorileri var. Bizim belirlemiş olduğumuz kategoriler var; yaşam, üniversite, sağlık, araştırma-inceleme, kültür-sanat, bilim-teknoloji, medya-iletişim ve spor. Sizlerin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Gazetecilik, haberi gördüğünüzde o heyecanı duymanız gereken bir meslek. Eğer heyecan duymuyorsanız, gazetecilik size göre bir meslek değildir. Çok çaba gösterip kendinizi en iyi biçimde geliştirmeniz gerekir. Yapacağınız haberlerde mutlaka görsel olsun. İyi bir görsel haberin albenisini arttırır, haberi okutur."
İlk konuk, gazeteci Emre Kızılkaya
Prof. Dr. Süleyman İrvan, haber Atölyesi'nin gelecek hafta 12 Kasım Perşembe günü saat 18.00'de gerçekleşecek etkinlikte ilk konuğun gazeteci Emre Kızılkaya olacağını ifade etti ve "Söyleşide haber nedir, nasıl yazılmalıdır sorularına cevap arayacağız" dedi. Süleyman İrvan, Haber Atölyesi bünyesinde gerçekleşecek eğitimlere düzenli katılacak ve verilen ödevleri yapacak öğrencilere katılım sertifikası verileceğini de ifade etti.
Doç. Dr. Gül Esra Atalay: "Atölyeye düzenli katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz"
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gül Esra Atalay toplantıya katılan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Buradan mezun olurken sadece Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin şu bölümünden mezunum diyerek bir özgeçmiş doldurmak yerine, böyle etkinliklere katılarak sertifikalar alabilirve bunları da yazabilirsiniz. Sırf bu nedenle bile katılmak çok önemli. Portfolyo oluşturabilir, burada yaptığınız haberleri dosya halinde sunabilirsiniz. Takip ederseniz epeyce kendinizi geliştirebilirsiniz.
Arş. Gör. Selin Maden: "Atölyeye devamlılık çok önemli"
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Selin Maden de öğrencilere şunları söyledi: “Bu süreçte devamlılık çok önemli. Geçen senelerde öğrencilerimiz bir iki hafta gelip bırakmayı tercih ediyorlardı. Bu şekilde kendilerini geliştirmeleri mümkün değil. Devam etsinler, azimle haber konusu bulsunlar. Bulamadıkları zaman bizlere danışsınlar. Yazmakta zorlandıkları zaman bizimle iletişime geçebilirler. Yarışmalar çok önemli, biz bu sayede staj imkânı kazandık. Özel haberler yaparak yarışmalara katılıp ödül almayı hedeflesinler.”
Arş. Gör. Atila Erdemir: "Öğrenciler tasarım deyince korkuyorlar"
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Atila Erdemir ise "Öğrenciler tasarım deyince korkuyorlar, tasarım programlarını öğrenmenin çok zor olduğunu düşünüyorlar. Oysa Youtube videoları ile bile çok temel tasarımları öğrenebilirsiniz. Çok fazla ücretsiz online tasarım programı var. Program satın almanıza gerek kalmadan, ücretsiz araçlar ile de pek çok tasarım işinizi gerçekleştirebilirsiniz. Biz de bu konularda size yardımcı olmak için hazırız” dedi.