Haber Üsküdar - Didem Ergin

Şu an ShiftDelete.Net’te Genel Yayın Yönetmeni olan Tolga Cem Küçükyılmaz ayrıca ShiftDelete.Net olarak çıkarttıkları MediaMarkt’ın MediaTrend dergisinin yazı işleri müdürlüğü görevini de yürütmekte. Dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, algı yönetimi, proje yönetimi, SEO ve yazılım geliştirmelerinde de aktif rol oynayan Küçükyılmaz ayrıca YouTube’a da içerik üretiyor. Kendisiyle, yeni medya mecralarından nasıl para kazanılır gibi günümüz popüler konularını kapsayan güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız? Ben Tolga Cem Küçükyılmaz, teknoloji editörüyüm, Shiftdelete.Net’te genel yayın yönetmeniyim. Balıkesir Üniversitesi'nden bilgisayar programcılığı mezunuyum. 

Yeni medya ve gelişen teknolojiler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Esasında bizim işimiz yeni medya ve teknoloji. Biz yeni medyada teknoloji yayıncılığı yapıyoruz. Teknoloji özellikle 2008 yılından itibaren iPhone’un hayatımıza girmesiyle beraber herkesin içli dışlı olmasını sağladı. Eskiden sadece belli başlı bir kitle bilgisayar kullanıyordu. Bilgisayar kullanıcıları ya donanım bileşenlerine ilgi gösterenler ya da teknolojiyle ilgilenenlerden ibaretti. Şimdi akıllı telefon kullanan herkes teknoloji ile alakalı. Yeni medya ise bizlere daha farklı insanlara ulaşma şansı sağladı. Eskiden sadece web sitenizi bilen ya da Google aramalar sonuçlarında üst sıralardaysanız insanlar sizin sitenize giriyordu. Sosyal medya ve hesapları büyüdükçe, yeni medya kanalları büyüdükçe yeni kullanıcılara ulaşılması daha kolay oldu. 

Şöyle bir algı var, yeni medya mezunu olmadan da yeni medyacı olunabilir, sizce doğru mu?

Doğru, benim bu zamana kadar gördüğüm pek çok farklı stajyerlerimiz oldu ya da yeni okulunu bitirip işe giren insanlar oldu. Yeni medya mezunları da bizimle beraber oldu. İyi, başarılı şeyler yapan arkadaşları çok görmedim, az kişi oldu, bunun iki sebebi olabilir. Bir, teknoloji ile ilgisi olmayabilir. Bir insan yeni medya ile ilgili güzel işler yapıyor olabilir, çok iyi hesap yönetiyor olabilir ya da bir magazin haberi, siyasi haber, gündem haberi yapıyor olabilir, ama teknoloji ile ilgili bir haber yapamıyor olabilir. Bunun etkisi olabilir ya da insanlar bazen seçtikleri mesleğin içinde olamayabilir. Siz eğer hiç kitap okumuyorsanız, hiçbir global ya da yerel kaynakla beslenmiyorsanız, çok düzgün bir Türkçeye sahip olmanız zor olur. Kitap okunmazsa meselâ, bir noktada bir düzeltme yaptıysan ya da bir açıklama yaptıysan, meselâ yıldız işareti konulacağını bilmez, bilmeyebilir. Bir kişi kitap okumuyorsa bunu o zaman yazacağı yerde gösteremeyebilir. Hani bunun gibi işler. Global araştırması olmayan bir kişinin uluslararası ilişkiler okuması gibi. Sonuçta yeni medya okundu diye yeni medya uzmanı olunmuyor. Orada bazı insanların bilmediği önemli bilgilere erişiyorsunuz ama gerçekten sosyal medya platformlarında gerçek etkileşimleri görüp, onları yorumlayıp uzmanlaşmak da mümkün.

İnternetten para kazanılıyor mu, kazanılıyorsa nasıl kazanılıyor?

İnternetten para kazanmayı ikiye ayırabiliriz. Bir, dışarıdan iş yapmak gibi. Yani bir yazar olup ücretli yazar olabilirsiniz, farklı farklı sitelere ücretli yazarlık yapabilirsiniz, dergilere yazı yazabilirsiniz, gazetelere yazı yazabilirsiniz. İçerik oluşturabilirsiniz. Bu içeriği kendiniz için oluşturup da para  kazanabilirsiniz. Youtube’a da videolar çekebilirsiniz. Bu videolar eğer fazla izlenirse bir ödeme alabilirsiniz ya da işte Twitch çıktı son dönemlerde. Buradan gelir kazanılabilir. Bunun haricinde internetten para kazanılır mı diye düşünürsek, internetten yayıncılık dışında satış yapabilirsiniz. E-ticaret yapabilirsiniz. İnternetle ilgili farklı işler yapabilirsiniz. Google search optimizasyonu (SEO) yapılabilir. İnternetle alakalı pek çok iş var. Sunucu vardır, sunucu bakımı vardır, sistemcilik vardır, bunlara yönelik de paralar kazanılabilir.

Peki yeni medya öğrencilerine hangi tavsiyelerde bulunmak isterseniz?

Hangi alanlarda çalışmak istediklerini belirlemelerini önerirdim. Bu seçmek istedikleri dal, hayatlarında bakmaktan sıkılmadıkları bir dal olmalı, çünkü bir noktadan sonra sevmedikleri işleri yaptıklarında hayatlarından memnun olmayacaklar. Bir gazeteci için, bir yazar için, bir sosyal medya yazarı ya da bir editör için zor bir şey sonuçta. Hem takip etmediğin için bilmiyorsun ya da sevmediğin için seni heyecanlandırmıyor. Seni takip eden insanlar bunu fark edebilirler. O haberi okumak isteyen insanlar bu sefer okumaktan sıkılabilirler. İşte bundan dolayı uzmanlaşamayabilirsiniz. O yüzden tavsiyem, ilginizi çeken konularda bir kategori seçin. Yani ben sosyal medyadan keyif alıyorum. Meselâ İnstagram, instagramı gerçekten o kadar iyi bilin ki zaten iş bulma sorununuz olmasın. Hem kendi hesabınız olabilir hem başka hesaplarınız da olabilir. Yani kedi köpek seviyorsanız, bunlarla ilgili videolar paylaşan bir hesap açıp, o hesaptan paylaşımlar yapabilirsiniz. Sadece basit bir örnek bu. Ya da teknoloji seviyorsanız, ben teknoloji seviyorum meselâ. Otomobil seversiniz, magazin seversiniz hepsinin bir gazeteciliği var, hepsinin bir basını var. Sadece gelecekte bunlar ne kadar popüler olur, ben bunları ne kadar severim ve bu alanlarda çalışan ne kadar fazladır gibi kriterlere yönelmelisiniz. Sonuçta siz de mezun olacaksınız. Sizin gibi bir sürü insan mezun olacak ama zaten bir de çalışan kitle var. Şu anki işsizlik oranlarını da baz alırsak ona göre seçim yapmak lazım derim ben.

İnternetten para kazanabilir miyiz?

İnternetten para kazanmak günümüzün en popüler konularından bir tanesi. Hele ki günümüzün büyük bir kısmını internette harcıyorsak veya internete çok ilgiliysek internetten para kazanmak da mümkün hale geliyor.  Bir internet bir de bilgisayar size yeterli. İster evden, ister kafeden, isterseniz kütüphaneden çalışın. İş tamamen size kalmış. Para kazanmak çok kolay değil tabii ki ama mümkün olduğunca yalın bir şekilde anlatmaya çalışacağım. İnternetten para kazanma yollarını araştırdım ve liste halinde sizlere sunuyorum.

Site kurabilirsiniz

Online yayıncılık yaparak, şahsınıza ait site kurup aynı zamanda da yönetip para kazanabilmeniz çok yüksek bir ihtimal. Azıcık bilgi birikiminiz varsa hazır sitelerle bu işe başlayabilirsiniz. Online yayıncılık yaparak para kazanmak kolay bir iş değil elbette. Bunun için sitenizin ayda en az 1 milyon tık alması gerekir. Bu tıklama olursa Google’ın sağladığı reklam alanlarına reklam vermek suretiyle para kazanabilirsiniz. 

Youtube’dan kanal açabilirsiniz

YouTube’den kanal açıp kendi işinizin patronu da olabilirsiniz. YouTuber olma fikri hemen hemen herkesin kafasında var. YouTube’de önceliğiniz eğlence olmalıdır. Çünkü insanlar buraya bir şeyler seyretmeye, dinlemeye gelerek stres atmak isterler. Demek ki ilk hedef YouTube’da çok izlenebilecek içerikler üretip yayınlamak olmalı.

Bitcoin ile para kazanabilirsiniz

Bitcoin’i bilmeyeniniz yok artık. Çağın para birimi olarak bildiğimiz Bitcoin ile ilgili Bitcoin madenciliği denilen alım-satım yaparak gelir sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarını yönetebilirsiniz

Günümüzde birçok firma sosyal medya hesaplarının yönetimini bir ajansa ya da bu alanda kendini geliştirmiş yetenekli insanlara yaptırtabiliyor. Evinizde bilgisayar başında farklı beş altı şirketin sosyal medya hesaplarının yönetimini yaparak çok ciddi gelirler elde edebilirsiniz. 

Twitch’te oyun oynayarak para kazanabilirsiniz Twitch, genel olarak oyuncular tarafından kullanılan bir platform. Bir oyundaki karşılaşmaları yorumlayan ve bunlar izlendikçe para kazanan kişiler gün geçtikçe artıyor. Temeli canlı yayın olan platform, farklı şekillerde gelir elde etme imkânı sunuyor. Twitch üzerinden bağış alarak ve interaktif sohbet bölümünde ek özelliklere sahip olmak isteyen kişiler aracılığıyla kazanç sağlanmakta.

Stok fotoğraf satabilirsiniz

İnternet geliştikçe ve büyüdükçe telif konusundaki hassasiyet de arttı. Reklam ajansları, dijital pazarlama ajansları, internet yayıncıları, gazeteler, orta ve büyük ölçekli şirketler telif ile ilgili sorun yaşamamak için veya aradıkları uygun görselleri bulmak için stok fotoğraf satın alıyorlar. İşte tam da bu noktada stok fotoğraf çeken ve bunları satışa sunan kişilerin bundan para kazanma imkânı doğuyor.

Blog yazarak para kazanabilirsiniz

Bilginiz olan bir konuyu seçerek onun üzerine blog yazmak ve bunu düzenli yapmak size belirli bir kitle sağlayacaktır. Blogunuzu ziyaret eden kişilerin sayısı arttıkça da blogunuzda ücretli olarak tanıtım içerik yayımlayabilir ve para kazanabilirsiniz. 

Görüldüğü gibi internete erişim yıldan yıla artmakta. Bu da gösteriyor ki internet ve beraberinde getirdiği yenilikler hayatımızda var olmaya hatta vazgeçilmez olmaya devam edecek. Sermayesiz, öğrenci işi olarak yapabileceğiniz pek çok iş var aslında. Bir internet bir de bilgisayar size yeterli. İster evden, ister kafeden, isterseniz kütüphaneden çalışın. Para kazanmak çok kolay değil tabii ki. Zekânızı, yeteneklerinizi ve en önemlisi internetin sizlere sağladığı imkânları verimli bir şekilde kullanırsanız ve bunu da paraya çevirirseniz sizden iyisi yok demektir.