Prof. Dr. Tayfun Uzbay, bağımlılıkla mücadele yollarını anlattı
Üsküdar Üniversitesi'nde Bağımlılıkla Mücadele Konuşuldu
Haber-Fotoğraf: Kadir Ayhan
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Bağımlılıkla Mücadele" etkinliğinde, Prof. Dr. Tayfun Uzbay bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmanın ve bilimsel yaklaşımların önemine dikkat çekti.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özgün Arda Kuş'un moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Prof. Dr. Tayfun Uzbay bağımlılık konusunu ele alarak, modern dünyada bağımlılığın nedenleri, toplumsal etkileri ve çözüm yollarına dair önemli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Depresyona girme durumundaki genç, bağımlılığa yönelecektir”
21. yüzyılda bağımlılık hakkında konuşan Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “İletişim çok önemli, bugün iletişimi de önceleyen birçok şey konuşacağız. 21. yüzyılda bağımlılık çok ciddi bir mesele. Artık restorana gidip de kalori harcamanıza gerek yok. Birçok uygulama istediğiniz her şeyi kapınıza kadar getiriyor. Tüketime teşvik eden müthiş bir sistem var. Aslında siz 2000’den sonra doğan gençler büyük bir hedef kitlesiniz. Çünkü dünya tüketim istiyor. Bağımlılığın keyif verici bir tarafı vardır. Bu sürekli yapıldığında beyni etkiliyor. Eğer ara verirseniz, keserseniz yokluğu ortaya çıkıyor ve kriz durumu ortaya çıkıyor. Sizde bir takıntı yaratıyor. İster davranışsal deyin ister madde deyin. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve bağımlıların dışlanması yerine onların bir şekilde kontrol edilmesi ve hastalığının tedavi edilmesi lazım. Ama kötü olan şu ki Alzheimer ve Parkinson'a ayrılan bütçelerin onda birini bile bağımlılık alanında göremiyoruz. Bağımlılık yapan maddelerle 1990’ların ortalarına geldiğimizde karşılaştık. Bir ekstazi çılgınlığıyla karşılaştık. Genç gruplar özellikle bunu kullandı ve pazarlanırken veya el altından gençlere bu verilirken, "Bu bir uyuşturucu değil, bu bir uyarıcı" denildi. Hayatımızın bağımlılıklara daha yatkın olduğu bir evresi var. O bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Bazılarımız genetik olarak bağımlılığa daha dirençli olabiliyoruz ama orada da çevresel faktörler devreye giriyor. Eğer kötü bir çevrede yaşıyorsanız, siz çeşitli nedenlerle bağımlı olmaya aday oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, sertifika takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.