Tık tuzağı haberlerin korkulu rüyası: Limon Haber
Clickbait haberciliği en fazla Twitter’da yapılıyor
Haber Üsküdar - Sariye Nur Dönmez
Clickbait (tık tuzağı) kavramı, sosyal medyanın en önemli haber kaynağı olması üzerine, haber sitelerinin etkileşimi arttırmak adına geliştirdikleri bir strateji olarak hayatımıza dahil oldu. Keşfedildiği ilk dönemlerde sosyal medya kullanıcıları için çok rahatsız edici olmayan kavram, bu stratejiyi kullanan haber sitelerinin sayısının artmasıyla can sıkıcı bir duruma dönüşmeye başladı. Bir sosyal medya kullanıcısı buna sessiz kalamadı ve Twitter üzerinden harekete geçti. Haber sitelerinin, etkileşim üzerinden gelir elde etmesiyle haberciliğin içerisine sızan clickbait kavramı, haber başlıklarıyla içeriğin uyuşmamasından dolayı gazetecilik etiği kapsamında bazı platformlarda tartışmaya açılsa da, bu tarz haber siteleri için bir önlem alınmasına yönelik kamuoyunda net bir talep söz konusu değil. Sosyal medya kitlesi artık clickbait haberlere pek de aldırış etmiyor gibi görünürken o kitlenin içerisinden bir vatandaş bu sorunu bir twitter hesabıyla çözüme kavuşturabileceği düşüncesiyle Limon Haber adını verdiği bir girişimde bulundu. Limon haber, iki sene önce sosyal paylaşım platformu Twiter üzerinden oluşturulmuş, herkese açık bir hesap. İsmini vermek istemeyen hesap yöneticisi (42), bir süre İstanbul’da medya sektöründe çalıştıktan sonra yaşantısına Muğla’da devam ettiğini dile getirirken, bir dönem Cassey Jones kullanıcı adıyla Ekşi Sözlük yazarlığı yaptığını da sözlerine ekliyor.
Haber siteleri hit alabilmek için abuk subuk başlıklar atıyor
Limon Haber yöneticisi, böyle bir girişimde bulunmasının nedenini şöyle açıklıyor: “Benim yaptığım bir sosyal medya kullanıcısının isyankâr tavrından başka bir şey değil. Haber siteleri mâlum, hit alabilmek için ya abuk subuk başlıklarla ya da merak uyandıran başlıklarla haberleri yayımlıyorlar. Örneğin, “Ameliyat oldu. Karnından öyle bir şey çıktı ki!...", linke tıklayıp bakıyorsunuz, büyük bir ur çıkmış. Haber sitesiyse gergedan çıkmış gibi lanse ediyor. Bir iki haber sitesi değil hepsi böyle. O yüzden bir hesap açacağım ve clickbait başlıkların haber içeriklerini vereceğim dedim.”
Limon Haber’in ilk faaliyete geçtiği dönemden bugüne baktığında, bu kadar ilgi göreceğini beklemediğini ifade eden hesap yöneticisi, Limon Haber’in gelişim sürecini ise, “Hesabı ilk açtığımda kişisel Twitter hesabımdan duyurusunu yaptım. Arkadaşlarım ve kişisel hesabımdaki diğer takipçiler takip etti. Böylelikle 150-200 kişi olduk. Yaklaşık sekiz ay boyunca da sadece maksimum 200 kişiye haber paylaşımı yaptım. Sonraki dört ayda bu sayı iki bine ulaştı. Geçen sene çok takipçisi olan bir hesap takip önerisi olarak duyurunca, aynı gece Limon 10 bin takipçiye çıktı, sonra giderek arttı. An itibariyle 31 bin küsur takipçisi var.’’ şeklinde anlattı.
Clickbait haberciliği en fazla Twitter’da yapılıyor
Sosyal medya kullanıcılarının Limon Haber’i fazlasıyla benimsediklerini, ‘’Zamanla ortaya herkesin olan bir Limon Haber çıktı” diyerek ifade ederken, olumsuz eleştiriler hakkındaki sorumuza ise, “İki yılda toplamda üç ya da dört eleştiri aldım sanırım” yanıtını verdi. Eleştirileri özenle değerlendirdiğini de vurguladı. Sosyal paylaşım sitelerinden Twitter’ı böyle bir girişim için özellikle mi seçtiniz sorusuna ise şu cevabı verdi: “Aslında özellikle Twitter'ı tercih etmedim. Instagram hesabım da var ama çok nadir kullanıyorum. İnstagram’da haber takip etmiyorum, gazetelerin hesapları var mı onu bile bilmiyorum. Gerçi olsaydı da pek işlevsel olmazdı sanırım. Facebook da bir süredir pek kullandığım bir platform değil. Twitter'ı yoğun olarak kullanıyorum, clickbait de gördüğüm kadarıyla en fazla Twitter'da yapılıyor. Dolayısıyla bana, Twitter açısından ciddi bir gereksinim olarak göründü.’’