“Türkiye’de Gazeteciliğin 100 Yıllık Serüveni” konuşuldu
“Türkiye’de Gazeteciliğin 100 Yıllık Serüveni” konuşuldu
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nün Cumhuriyet’in yüzüncü yılı kapsamında düzenlediği “Türkiye’de Gazeteciliğin 100 Yıllık Serüveni: İnişler ve Çıkışlar” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin konukları Dr. Öğr. Üyesi Recep Yaşar ile Dr. Öğr. Üyesi Engin Başçı son asırda Türkiye’de gazeteciliğin değişmezlerini ve yaşadığı değişimleri anlattı.
Dr. Recep Yaşar: "Toplumsal olaylarda fatura basına çıkıyor"
Dr. Öğr. Görevlisi Recep Yaşar, Türkiye’de iktidarların muhalefetteyken basına dair söylediklerinin iktidara geldiklerinde daima tersini yaptıklarını söyledi. Yaşar, “Toplumsal olaylarda suçlu hep basın oluyor. Yüz yıllık basın tarihinde bunu hep görüyoruz. Demokrat Parti de Basın Kanunu'nu eleştirerek iktidara geliyor ve Demokrat Parti iktidarının ilk yıllarında gazeteciler için “balayı dönemi" yaşanıyor. Ama 1 yıl sonra Demokrat Parti de basın özgürlüğüne dair verdiği sözleri tutmuyor. Medya ve gazeteciler Demokrat Parti iktidarında da benzer baskılar görüyor” dedi.
Dr. Recep Yaşar, konuşmasında Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze kadar basın özgürlüğünde yaşanan inişlere ve çıkışlara değindi.
Dr. Engin Başçı: “Gazeteci gazetecinin kurdudur”
Dr. Öğr. Üyesi Engin Başçı gazeteciler arasında yaşanan rekabetin istenmeyen yerlere de gidebildiğini ve örgütlü mesleki faaliyetlerin ortadan kalktığını söyledi. Engin Başçı, “Gazeteci gazetecinin kurdudur. Türk basın tarihi de bunun tarihidir. Provokatif gazetecilik geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılıyor. Rekabet etmek güzeldir ancak bunun sınırlarını iyi belirlemek gerekiyor. Bir gazeteci diğerini işinden etmek için çaba gösterir ya da gazetecilerin kazanımlarını tehlikeye atacak eylemlerin içerisine girerse, sorunlu bir rekabet başlamış demektir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, konuşmacıların öğrenci sorularını yanıtlaması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.