Haber Üsküdar - Şükrü Karaaslan

Üsküdar Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü son sınıf öğrencisi Özgür Şahin ve iş ortağı Nişantaşı Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencisi Samet Şirinyurt, ABD çıkışlı bazı uygulamalardan esinlenerek indirim üzerine bir uygulama geliştirdiler.

İki sene kadar mağazacılık sektöründe çalışan Özgür Şahin ve iş ortağı Samet Şirinyurt, mağazada çalışırken yöneltilen, ‘’Ne zaman indirime giriyorsunuz," "ne zaman indirim yapıyorsunuz?’’ gibi sorulardan yola çıkarak, tüm markaların indirimlerini bir uygulamada toplayan, kullanıcılara indirim başladığı an haber vermeyi hedefleyen, müşterilerin indirimleri takip etmek için harcayacakları vakti kazanmalarını sağlamak için REDU adını verdikleri indirim uygulamasını geliştirdiler.

Özgür Şahin, "Uygulamanın isminin REDU olmasının sebebi, halkımızda yabancı dil duyarlılığı çok fazla olduğu için Türkçe isim kullanmak istemedik. REDU’nun açılımı reduction kelimesinden geliyor, İngilizce'de indirim, indirgeme anlamında kullanılıyor. Reduction'u kısaltarak REDU yaptık" dedi.

Markalarla anlaşmak uzun bir süreç oldu Ne ile karşılaşacaklarını, hangi markalarla nasıl görüşeceklerini bilmeyen Şahin ve Şirinyurt markalara önce mail yolu ile ulaştılar. 150 markaya mail attılar, maile geri dönüş yapan markaların sayısı ise 15'ti. 150 markanın hepsi geri dönüş yapmayınca her markayı tek tek telefonla aradılar. Telefon görüşmesinden de 5-10 marka geri dönüş yaptı. Daha önce beraber çalıştıkları bir arkadaşları FLO’nun genel merkezinde çalışmaya başlayınca, onun vasıtasıyla ile görüşme ayarladılar. FLO’nun E-ticaret müdürü ile görüştüler. E-ticaret müdürü Mustafa Kemal, ‘’Markaları uygulamaya alabilmek için trafik yakalamanız gerekiyor, biz size destek oluruz’’ dedi.

Samet Şirinyurt ve Özgür Şahin, indirimli ürünleri göndermeleri için FLO’dan istekte bulundular. FLO, biz ürünleri size yollamıyoruz, direkt affiliating marketing (satış ortaklığı) gelir ortakları adı altında ajansla ticari anlaşma yapmanız gerekiyor, biz bu ajansla çalışıyoruz, size ürünlerimizi bu ajans üzerinden göndereceğiz dedi. Ajans ile görüşme sağladılar. Ajansın olumlu yanıt vermesi sayesinde 80 tane marka ile anlaşma sağlamış oldular.

"Satış başı komisyon ile çalışıyoruz"

Özgür Şahin, "Affiliating marketing sistemi satış ortaklığı olarak geçiyor. Satış başı komisyon gibi birkaç farklı opsiyonu var. Satış başı komisyon ile çalışıyoruz, sattığımız ürünün komisyonunu alıyoruz. Türkiye'de affiliating marketing yeni yeni gelişmekte, toplam affiliating yapan 3 ajans var. Bu ajansların hepsi 2015 yılında kurulmuş, 2-3 senelik bir tecrübeye sahipler. Çok yeni olduğu için avantajımız dünyada ve Türkiye’de örneğinin olmamasıdır" dedi.

Markalar uygulama sayesinde reklam bütçesi harcamıyor

Samet Şirinyurt, "Uygulamanın firmalara kazancı şu, kişiler olarak alışveriş yaparken alışık olduğumuz markaları tercih ediyoruz, rakip firmaların da kullanıcılarına ürünlerini gösterme fırsatını sunuyoruz. Markaların indirimi bildirmek için büyük reklam bütçeleri harcadıklarını biliyoruz. Bizim uygulamamız sayesinde markalar uygulamamızda kayıtlı olan kullanıcılarımıza indirimlerini bütçe harcamadan bildirmiş oluyorlar" şeklinde uygulamayı açıkladı.

Yaşadığımız çok fazla zorluk oldu

Özgür Şahin, "Uygulamaya eklemek istediğimiz çok şey var, bu süreçte her şeyin yavaş yavaş gelişeceğini düşünüyoruz. Uygulamamıza ilk olarak indirimli ürünler üzerinden başladık ama yeni sezon ürünlerini de kullanıcılara anında iletmek için çalışmalara başlayacağız. Yaşadığımız çok fazla zorluk oldu, hep şunun farkındaydık, bir şeylere ulaşmak istiyorsak o zorlukları yaşamak zorundayız. Kimse kolay kazanmıyor, hep inandık, hep inancımız arttı, katlandı. Hep kötü bir şeyler yaşasak da, markalardan olumsuz cevap alsak da, kimse dönmese de, aramasa da biz hep başka şekilde olacağına inandık ve ne zaman kötü bir şey yaşasak ondan sonraki süreçte onun üzerine çok daha iyi bir şeyle daha üst seviyeye çıktık" şeklinde konuşarak genç  girişimcilere yılmamaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.