Yeşilgiresun gazetesi genel yayın yönetmeni Egemen Öğütçü: "Yeşilgiresun, Türkiye’nin en eski yerel gazetelerinden birisidir"
Yeşilgiresun gazetesi genel yayın yönetmeni Egemen Öğütçü ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Haber Üsküdar – Taha Baltacı
Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Türkiye’nin en eski yerel gazetelerinden biri olan Yeşilgiresun gazetesi genel yayın yönetmeni Egemen Öğütçü ile bir röportaj yaptık.
Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?
İsmim Egemen Öğütçü, 1984 Giresun doğumluyum, Giresun Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nden sonra Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden 2009 yılında mezun oldum. 2010 yılından bu yana ailemin sahibi olduğu Yeşilgiresun gazete ve matbaasında üçüncü kuşak olarak hem gazetecilik hem de idarecilik yapıyorum.
Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeşilgiresun gazetesi 2 Haziran 1925 yılından bu yana yayın hayatına devam eden Türkiye’nin en eski yerel gazetelerinden biridir. İlk yayınlarını 1918 yılında Işık gazetesi adı altında ve milli mücadeleye destek amacıyla yapan gazete Cumhuriyetin kuruluşu ile adını Yeşilgiresun, hatta o dönemki adı ile “Yeşilgireson” olarak değiştirmiş, zaman zaman ufak aralar olsa da 1962 yılına kadar haftalık olarak yayımlanmış ancak bu tarihten sonra makine ve teçhizatların 1900’lerin başlarından kalması ve eskimesi ayrıca çalışacak usta bulunmaması ve de ilk kurucusu ve o dönemki sahibi olan Naci Çimşit’in yaşlanması sebebiyle gazete dedem Hasan Öğütçü’nün 1974 yılında devir almasına kadar tabela olarak kapanmasa da yayın yapamamıştır. Hasan Öğütçü, Nisan 1974 tarihinde devir aldığı gazete ve matbaayı tekrar tefriş ederek 29 Ekim 1975 tarihinde Pazar günleri hariç günlük yayımlamaya başlamıştır ve o tarihten bugüne kadar gazete günlük olarak yayımlanmaya devam etmektedir.
Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?
Gazetemiz, Giresun yerel haberleri ile yayınlanmakta, ulusal haberler çok fazla yer almamaktadır. Yerel siyaset, yerel gündem haberleri, günlük en az bir köşe yazısı, profesyonel ve amatör spor haberleri yayımlanmaktadır.
Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?
Gazete 6 sayfa, siyah beyaz, 50x35 cm sayfa ebadında yayımlanmaktadır. Basın İlan Kurumu'ndan ilan ve reklam alan vasıflı gazete statüsündedir.
Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gazetemiz günlük ortalama 800 adet basılmakta. Bunun 350 adedi abone ve 300 adedi bayi satışı ve kalanı da resmi kurumlar, buradan alanlar ve idareye ayrılan kısımdır.
Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?
Basın İlan Kurumu yönetmeliğine göre gazeteler en az yüz ölçümünün 1/8’i oranında asgari kadroda bulunan muhabirlerinin özgün haberlerini yayımlamak zorundadır. Oransal olarak baktığımızda bu 1/8’i geçtiğimizi söylemek zor özellikle son dönemde maliyetlerin daha da artması ile özgün habercilik birazcık ajans haberciliğine doğru kaymakta. Ancak kendi muhabirlerimizin özgün haberleri her gün yayımlanmaktadır.
Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Öncelikle Giresun yerel haberi olması, gazete zaten 6 sayfa, ulusal haberi herhangi bir medya kuruluşu üzerinden alabilmekte vatandaşlar. İsimsiz, sadece iddia içeren haberleri yayımlamıyoruz, genellikle bu tip ihbarlar gazetenizi veya sizi kendi çıkarı için kullanmaya çalışanlardan geliyor. Bunlar haricinde haber değeri olan her şey değerlendiriliyor, gazetemizin başlığının altında “GÜNLÜK SİYASİ, TARAFSIZ GAZETE” yazmakta, bu şiar ile gazetemizde her görüşten haberi yayımlamaktayız.
Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?
İnternet sitemiz 2004 yılından bu yana faaliyettedir. Son döneme kadar internet sitesini gazete ile beraber haberleri yayınlayan bir yapı içinde konumlandırmıştık. Yani haberler gazete gibi sabahleyin yayına giriyordu. Ancak son dönemde özellikle sosyal medya haberciliği ile haberin çok hızlı bir şekilde tüketilmesi bu durumun değişmesine sebep oldu. Artık son dakika haberler hemen siteye atılmakta, diğer normal ajans haberleri gün içinde, özel yapılan haberler ise akşam belli bir saatten sonra sitede yayımlanmakta. İnternet sitemizi güncel tutuyoruz ancak sosyal medyanın getirdiği vatandaş haberciliği ve haberlerin fastfood gibi çok hızlı bir şekilde vatandaşlar tarafından tüketilmesi internet sitesi haberciliğini bile zorlar duruma getirmekte, ancak özgün içerikle bunu aşamaya çalışıyoruz ama bu bile yeterli değil, özellikle sosyal medya üzerinden bir foto ve kısa bir metin ile verilmiş haber okuyucuyu daha cezbeder durumda.
Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?
Birçok kere dava edildik, ama sonunda herhangi bir ceza ile karşılaşmadık.
Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gazetemiz basılı olarak 800 civarı satılmakta, bu sayıdan şu kadar okuyucu var diyemeyeceğim çünkü esnaf harici kahvehaneler ve kurumlara bırakılan gazeteler 1’den fazla kere okunmakta, internet sitemiz ise günlük 10 bin civarı tekil görüntülenme almaktadır.