Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan: Tüm gazetelerin ortak sorunu kağıt ve baskı maliyetlerinin hızla artışıdır
Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan ile röportaj yaptık.
Haber Üsküdar – Fatih Sultan Yücel
Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan ile bir röportaj gerçekleştirdik ve kendisine hem cemiyetin faaliyetleri hem de Batman’da yerel gazetecilik hakkında sorular yönelttik.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?
1960 Batman doğumluyum. Ön lisans mezunuyum. 1984 yılından beri faal olarak gazetecilik mesleğini sürdürüyorum. Muhabir olarak başladığım gazetede şu anda Yazı İşleri Müdürü olarak görevimi sürdürmekteyim. Ayrıca Demirören Haber Ajansı’nın da Batman temsilciliğini sürdürüyorum.
Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?
1999 yılında kurulan Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, aynı zamanda Batman’ın ilk gazeteciler cemiyeti konumunda. Beş dönemdir sürdürdüğüm başkanlık görevimiz boyunca yüzlerce etkinlik gerçekleştirdik. Hepsi önemli çalışmalardı. Fakat en önemli çalışmalarımızdan biri cemiyete bağımsız bir bina kazandırdık. Üç dönüm alan üzerinde kurduğumuz cemiyet binamızdan 50 civarında üyemiz yararlanıyor. Ayrıca zaman zaman yeni mezun gazeteciler başta olmak üzere meslekte ilerlemek isteyen muhabirlere yönelik fotoğraf, mizanpaj ve haber yazımı gibi alanlarda kurslar düzenlemekteyiz.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Batman kent merkezinde 20 gazete bulunuyor. Bunların 15’i günlük, 5’i de haftalık. Ancak aktif ve faaliyetlerini aksatmadan sürdüren 7-8 gazete bulunuyor. Tüm gazetelerin internet siteleri de bulunuyor. Batman’ın gazetecilik tarihi yaklaşık 70 yıla dayanıyor. O dönemlerde gazeteler daha çok aylık veya 3-4 ayda bir çıkmış. Fakat ilk günlük gazete olan Batman Çağdaş ise 1984’te yayın hayatına başlamıştır. Bu anlamda Batman ilk günlük gazeteyle yaklaşık 40 yıl önce buluşmuştur.
Batman’da 5 vasıflı gazete bulunuyor. Bunlar Basın İlan Kurumu’ndan da akrediteleri olan gazetelerdir. Gazetecilik mesleği her yerde olduğu gibi Batman’da da zordur. Fakat Güneydoğu’da gazetecilik yapmanın daha farklı risklerini de görmek mümkündür. Özellikle 1990’ların başında bu bölgemizde yaşanan faili meçhul cinayetler başta olmak üzere oto sansür gibi uygulamalar bu yıllarda sıkça rastlanmıştır. Son yıllarda gazetecilik mesleği daha demokratik ortamda yapılıyor gözükse de zaman zaman yasalar zaman zaman da çevresel faktörlerden ötürü bu meslek önündeki engeller varlığını sürdürmüştür.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Tüm gazetelerin ortak sorunu kağıt ve baskı gibi girdi maliyetlerinin hızla artışıdır. Bu durum önlenemez bir hal aldı. Bu sorun sadece gazeteciler cemiyetlerinin çözebileceği bir sorun değildir. Yapısal ve çok boyutlu sorunlar olduğundan farklı kurum-kuruluşlarla çözülebilecek bir sorunlardır.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
Batman’daki gazetelerin en büyük avantajı yurttaş gazeteciliğini önemsemeleridir. Bu anlamda halkta büyük bir güven oluşturmuş durumdalar. Tabii ki her meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleğini de istismar eden şahıslar olabilir. Bilinçli okurlar da bunun farkında.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Yasa, özellikle internet medyasında çalışan emekçiler açısından önemli. Çünkü bu alanda çalışanlar gazeteci olarak görülmüyordu. Ancak yeni yasa oto kontrol açısından da tartışılan bir zeminde. Bunun uygulamalarını gördükçe konuşabiliriz.
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Yerel medyada muhataplarınızla aynı ortamı çok kolay paylaştığınızdan ve ikili ilişkiler ön planda olduğu için karşılaştığınız sorunlar farklı boyutlara ulaşabiliyor. Ulusal medyada öyle bir durum yok. Özgürlük noktasında yaygın medyanın daha rahat ortamda çalıştığı bir gerçek. Daha kurumsal yapılar olduğundan işleyiş de öyle yürütülüyor. Fakat yerelde olduğunuz için herkesin her an size ulaşabilecek bir durumu olabiliyor. Yerelde durumlar oldukça değişken.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Özellikle üniversiteden mezun olan gençlere önerim şu; lütfen staj dönemlerini iyi geçirsinler. Staj döneminde kurumsal yapılar ve meslekte etkili olan kuruluşlarda yapacakları çalışmalar, iş hayatına atıldıklarında kendilerine büyük kolaylıklar sağlayacaktır.