Ece Yıldırım: Cinsiyetçi yaklaşımlar gazetecilik mesleğinin en zor yanı
Uşak'ta çalışan kadın gazeteci Ece Yıldırım ile konuştuk.
Haber Üsküdar – Erdem Enes Kalay
Üsküdar İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Uşak Yeşil Sivaslı gazetesi muhabiri Ece Yıldırım ile bir röportaj gerçekleşirdik.
Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?
Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bence mesleğimde kadın ya da erkek cinsiyeti diye sadece sahip olduğu bedenden kaynaklı bir avantajı olmamalı. İşime verdiğim değer ile röportajlara, haberlere giderken özenli hazırlanarak gidiyorum, hem konuya hem de giyim kuşam olarak kendime özen gösteriyorum. Karşımdakiler de bu bazda ciddiye alarak benimle ilgileniyor. Dezavantajı ise işime gösterdiğim özene sadece cinsiyetçi yaklaşılarak, gazeteci değil de güzel bir kadın olarak bakılması.
Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?
Güzel. Yerel olması nedeniyle herkes birbirini tanıyor neredeyse. Her ne kadar 10 ay gibi kısa bir süredir çalışsam da sahada bulunduğum için il protokolü gerek sendikalar, gerek kurum kuruluşlar ile ilişkilerimi iyi tutuyor, onlardan da güzel yorumlar alıyorum. Benim için kolay. Karakter olarak konuşmayı ve insanlarla iletişim kurmayı seviyorum. İlk defa biriyle konuşacak olduğumda heyecanlanmıyorum. Kafamda nasıl hitap edeceğimi, neler söylemek istediğimi planlıyorum. Konuya hakim olduğum sürece konuşurken ya da iletişime geçerken bir problem yaşamıyorum.
Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?
Ben hariç 10 kadın vardır diye düşünüyorum. 30 erkek gazeteci olduğunu varsayarsak, bu da kadın gazetecilerin yüzde 25 gibi bir oranda olduğunu gösteriyor.
Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?
Hayır değilim. Bu konuda bilgim yok. Bu zamana kadar hiç duymadım. Ama araştıracağım.
Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?
Hayır böyle bir fark yok. Kadın ve erkek çalışanlar aynı ücreti alıyor. Evet eşit ücret ilkesi geçerli diyebiliriz.
Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?
Bence her işin olduğu gibi bizim mesleğimizin de getirdiği birtakım zorluklar var. En büyük zorluğu da kadın erkek çalışan diyerek ayrım yapılıyor olması hala. Kadınların naif, narin görünmesi gereken yer iş değildir bence. Verilen görevin yerine istenilen sürede ve istenilen şekilde getirilmesi yeterli bir kriterdir. Cinsiyet olarak periyodik zamanlarda sahada olmak zorlayıcı oluyor. Cinsiyetçi yaklaşımlar ya da kadının her konumda bir cinsel obje olarak erkeklerin zihninde konumlanması da yaşadığımız zorluklardan.
Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?
Cinsiyet ayrımcılığı yerelde daha fazla oluyor. Biraz konunun eğitim ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Sadece cinsiyet değil iş ahlakı, prensibi gibi hususlarda da çok senedir bu mesleği yapıyorum diyen kişilerin daha rahat, laubali bir tavır ile yaklaşması beni rahatsız ediyor. Benim için yerelde olmak bir basamak olarak gördüğüm ve burada yeterli tecrübeyi edinene dek burada olmalıyım diye düşündüğüm bir yer. Kadınların hak ettikleri ve istediklerini yapabildikleri güzel günleri görmek dileğiyle teşekkür ederim.