Üsküdar İletişim'de TRT Akademi atölye eğitimleri gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ve TRT iş birliğiyle ‘TRT Akademi Atölye Eğitimleri’ düzenlendi.
Haber Üsküdar – Hazal Göksun, Ayça Aracıçam
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ve TRT iş birliğiyle ‘TRT Akademi Atölye Eğitimleri’ düzenlendi. Eğitimler; ‘Görüntünün Temel Teknikleri’, ‘Temel Metin ve Senaryo Yazarlığı’ ve ‘Belgeselcilik’ olmak üzere üç ayrı dalda verildi.
Atölye eğitimleri, TRT Akademi bünyesindeki eğitimciler; Şef Kameraman Zafer Sevener, Prodüktör Celal Önder Bostancı ve Prodüktör Tülay Akca tarafından verildi. Üç gün süren eğitimlere öğrenciler yoğun ilgi gösterirken tam katılım sağlayanlara TRT Akademi Katılım Belgesi verildi.
‘Belgeselcilik’ eğitiminde örnek belgeseller üzerinden belgesel film tanımı yapıldı.
Belgeselcilik eğitimi veren Prodüktör Tülay Akca; belgesel filmin tanımını, özellikleri ve türleri hakkında konuşurken geçmiş yıllarda TRT Belgesel Film Yarışması’ndan ödül alan filmlerden; yönetmenliğini Alijan Nasirov’un yaptığı ‘Cattle Camp’, yönetmenliğini Egle Vertelyte’nin yaptığı ‘Ulan Batur’lu Lama’, yönetmenliğini Ida Gron’un yaptığı ‘Çocuk ve Palyaço’ ayrıca ‘Gazze’de Erasmus’ ve ‘A Parked Life’ belgesel filmlerini izletti ve üzerine yorum yaptı.
Prodüktör Tülay Akca: “Belgesel bir yaşam biçimi”
‘Temel Metin ve Senaryo Yazarlığı’ eğitiminde senaryo temel kavramları ve karakter tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Temel metin ve senaryo yazarlığı eğitimi veren Prodüktör Celal Önder Bostancı; okunması gereken kitap ve izlenilmesi gereken film önerileri verdi. Senaryonun temellerini, doğru bir karakter oluşturmak için olması ve olmaması gerekenleri anlattı.
Prodüktör Celal Önder Bostancı: “Karakter, toplumun dışında kalmamalı, kopuk olmamalı”
“Olayları anlatıldığı boyutta bırakmayın, size sunulanla yetinmeyin”
Karakter portresi çıkarırken düşünülmesi gerekenlerin üzerinde duran Bostancı; “Kişiler ve karakter dosyası oluşturun. Kafanızda bir karakter resmedin. Adamın ya da kadının yaşadığı yeri, memleketini, yemek zevkini, hobilerini, çevresini ve duygularını oluşturun. Okuduğunuz şeylerde ilginizi çeken olaylar varsa olayların detayını düşünün. Bu olayları senaryonuzda kullanabilirsiniz. Olayları da size anlatıldığı boyutta bırakmayın, size sunulanla yetinmeyin. Açılın, geliştirin” sözlerini kullandı.
‘Görüntünün Temel Teknikleri’ eğitiminde sektör deneyimleri ve meslek tüyoları paylaşıldı.
TRT’de Görüntü Yönetmeni olarak çalışan aynı zamanda Üsküdar İletişim’de Öğretim Görevlisi olarak eğitim veren Zafer Sevener, ‘Görüntünün Temel Teknikleri’ başlığıyla öğrencilere tecrübelerini aktardı.
Şef Kameraman Zafer Sevener: “Görüntü yönetmenliği bir aşk işi”
“Görüntü yönetmenliği ve kameramanlık ayrıdır”
Görüntü yönetmeni ve kameraman arasındaki farka değinen Sevener, “Kameraman ve görüntü yönetmenliği farklı şeylerdir. Görüntü yönetmeni; ışığı, sesi, kamerayı, dekoru yöneten adamdır. Kameraman ise kamerayı yönetir. Aralarında fark vardır ve aynı şey değildir” dedi.
“Bir fikriniz varsa her şekilde yön bulursunuz”
“Şu anda hepiniz birer kameramansınız”
Teknolojik gelişmelerle birlikte sosyal medya mecralarındaki girişimlerin iş imkanı sunabilme olanağına değinen Sevener, “Pazar inanılmaz geniş. Belki ileride kameraman kalmayabilir bunu bilemiyoruz. Şu anda hepiniz birer kameramansınız çünkü Elinizde bulunan cep telefonlarıyla birlikte gün yeni çekimler yapıyorsunuz mecranız var. Instagram’da reelseler, YouTube’da çeşitli videolar çekebilme imkanını yakalıyorsunuz. Instagram’da bir fikir yaptım cep telefonuyla çekim yapıyorum. Bunu siz de başarabilirsiniz ve bu girişimler sizlere yeni iş imkanları açabilir” dedi.