İsmail Küçükkaya: Sıkıntılı zamanlarda haber alma ihtiyacı artar
Fox TV haber sunucusu İsmail Küçükkaya ile röportaj
Haber Üsküdar - Ayça Aybüke Kurt
Fox TV'de sabahları yayımlanan Çalar Saat programının sunucusu gazeteci İsmail Küçükkaya ile Koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında gazeteciliği konuştuk.
Koronavirüs salgınının giderek yayıldığı bu zor günlerde medyanın rolü daha çok önem kazanıyor. Medyanın toplumu paniğe sürüklemeden tam ve doğru bilgilendirmesi gerekiyor. Siz bu dengeyi nasıl kuruyorsunuz? Yayına nasıl hazırlanıyorsunuz?
Sıkıntılı zamanlarda insanlar daha fazla haber alma ihtiyacı duyar. Her zaman güvenilir bilgi kaynaklarına ihtiyacımız var. Halk da, kendisinin haber ihtiyacını gidermek için sosyal medyaya ya da bir takım paylaşımlara bakar, ancak hepsine itibar edilmemelidir. Önce resmî daha sonra güvenilir kaynaklara bakmamız gerekir. Daha sonra diğer kaynak olarak seçtiği uzmanlara bakması gerekir. Ben de elimde olan bütün kaynaklara bakıp araştırmalarımı yapıyorum.
Sosyal medyada normal zamanlarda da bilgi kirliliği söz konusu. Kriz dönemlerinde bu kirlilik artıyor. Vatandaşların bu bilgi kirliliğinden korunmaları için neler öneriyorsunuz? Vatandaşlar doğru bilgiyi yanlış bilgiden nasıl ayırt edebilirler?
Dediğim gibi önceliğin resmi kaynaklara verilmesi gerekir. Daha sonra güvenilir kaynaklara, daha sonra seçtiğiniz uzmanlara. Bu çok önemlidir aslında, doğru bilgiyi bulmak anlamında.
Siz de programınıza uzmanları davet ediyorsunuz. Uzmanlarla yaptığınız bu söyleşilerden sonra genel olarak gördüğünüz yanlışlar ve eksikler nelerdir?
Uzmanlardan bizim dinlediğimiz, her zaman sosyal mesafe gerektiğini söylüyorlar. Bir de tabii ki zorunlu olmayanların evde kalmasını söylüyorlar. İlaç bulundu gibi bilgiler de var, bunların kanıtlanabilir olması gerekir. Normal zamanda bir ilaç ya da aşının çıkması bir prosedür gerektirir. Konuk olarak gelen uzmanlarımızın hepsi bu bahsettiğimiz şeyleri defalarca söylüyor.
Korona günlerinde gazeteciliğin zorlukları neler? Muhabirler sahada haber yaparken nasıl korunuyorlar?
Aslında hiçbir zaman kolay değil gazetecilik yapmak, ama böylesine küresel çapta bir salgın zamanında habere ulaşmak daha zor olabilir. Alınan önemler hep sosyal mesafeyi koruma üzerine ve kişisel hijyen de önemli bir husus.
Zaman zaman gazeteciler de hastanelerdeki vakalarla ilgili haber yaptıkları için gözaltına alınıyorlar. Resmi açıklamalar dışında haber yapmayın demek doğru mu?
Biz önce resmi rakamlara bakarız, ama bazen resmi rakamlar eksik olabilir, bunun nedeni ise bazı politik gerekçeler. Bazen bilgiler gizlenebilir, geciktirilebilir. Önce resmi rakamlara sonra kendi gözlemlerimize, sahadaki tecrübelerimize bakacağız. Bütün bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü gibi teşkilatların da verdiği bilgilere bakarız, yani çoklu kaynaktan besleniyor ve ve haberleri öyle hazırlamaya çalışıyoruz.
Bilinçli bir vatandaş olarak sizin kendinizce aldığınız önlemler nelerdir? Aynı zamanda topluma önerileriniz nelerdir?
Her zaman sağlığıma çok dikkat ediyorum. Hayatım boyunca hiç sigara içmedim. Meselelere ve hayata olumlu gözle bakıyorum. Şu anda ise bu dönemde sosyal mesafeye dikkat ediyorum, evde istirahat ediyorum, hiçbir şekilde dışarıda herhangi bir etkinliğe katılmıyorum, uzmanları dinliyorum, sağlıklı ve dengeli besleniyorum. Her gün 7 saat uyuyorum. Herkese tavsiyem, dengeli beslenin, düzenli uyuyun, motivasyonunuzu yüksek tutun, sosyal mesafeye dikkat edin ve en önemlisi evde kalın.
NOT: Fotoğraf Koronavirüs salgını öncesinde çekilmiştir.