Fikirtepe'de kentsel dönüşüm krize çarptı
17.06.2019 16:48

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm krize çarptı


Haber Üsküdar - Muhammed Enes Yılmaz

Fikirtepe’de 2011 yılında başlayan ve bütün İstanbul’a örnek olması hedeflenen kentsel dönüşüm sürecindeki sorunlar bir türlü aşılamıyor. Evleri yıkıldığı ve kira yardımı alamadıkları için mağdur olanlara en son darbeyi yabancı uyruklu kişiler vurdu.

İstanbul Kadıköy’e bağlı Fikirtepe Mahallesi’nde 2011 yılında start verilen ve o dönemin ifadesiyle Fikirtepe’yi İstanbul’un markası yapacağı iddia edilen kentsel dönüşüm projesi bitmek bir yana dursun, son yıllarda patlak veren ve halihazırda da süren sorunlar bir türlü aşılamıyor. Gecekondu bölgesi olan Fikirtepe’deki düzensiz yapılaşma sorununun giderilmesi için 2011’de abaşlatılan kentsel dönüşüm sürecinde ihale kapmak için adeta sıraya giren birçok yüklenici inşaat firması, ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek inşaatları yavaşlattı ve bölgedeki irtibat ofislerini kapattı. Evleri yıkılan bazı kişiler kira yardımından yararlanarak mağduriyetlerini kısmen giderse de çoğu kişi yardım alamamaktan, sokakta ve çadırlarda yaşamaktan şikayetçi. İsyan bayrağını açan mahalle sakinleri, hükümetin sorunu artık çözmesi gerektiğini savunuyor.

Tehlikeli inşaatlara tutanak

Son dönemde istinat duvarlarının üst üste çökmesi de Fikirtepe’deki sorunları derinleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti ve mahallede tehlike riski taşıyan inşaatlara tutanak asılmaya başlandı. Tutanakların asılması işleminin tamamlanmasının ardından ilçe belediyeleri devreye girecek. Eğer istinat duvarlarının güçlendirilmesi gerekiyorsa güçlendirilecek, çukurların doldurulması lazımsa doldurulacak. Masraflar da ilgili inşaatın müteahhitinden tahsil edilecek. Bakanlık ayrıca inşaatı yarım bırakıp hak sahiplerini mağdur eden firmalar için de bir düzenlemeye gidiyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara karşı tek taraflı fesih hakkı kullanılabilecek.

Yabancı kiracı krizi

Bölgedeki inşaatların yavaşlaması Fikirtepe’de çözüm olasılıklarını iyice zorlaştırdı. Hürriyet’in haberine göre bölgedeki derneklerden FİDEM’in Başkanı Ercüment Oruç da inşaatlarda yavaşlama olduğunu, kimi şantiyelerde işlerin durdurulduğunu söyledi. Oruç, “Kamu son aylarda elini Fikirtepe’den çekti. Kör, sağır oldular adeta. İnşaat firmaları ile hak sahipleri arasında köprü görevi görüp süreci yönetecek bir kamu kurumu olmadan Fikirtepe’de sorunların çözümü mümkün değil” diye konuştu. Fikirtepe’deki sorunlar bunlarla da sınırlı kalmıyor. Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, dönüşüm sonrası bölgede nüfusun azaldığına dikkat çekerek, “Fikirtepeli halk ucuz ev bulmak için şehrin gelişim çeperlerine gitti. Afgan ve Özbek yabancılar da eski evleri 200-300 liraya kiralayarak buraya yerleşti. Bölgenin kimliği kayboldu” dedi.