Kemal Öztürk: Güncel olayları Twitter'dan takip ediyorum
Haber Üsküdar - Emirhan Dursun
Haber Üsküdar’dan Emirhan Dursun’un sorularını yanıtlayan gazeteci Kemal Öztürk, gazetecilik mesleğinin değişimini ve Twitter’ın gazeteciler üzerindeki etkisini değerlendirdi.
Gazetecilik alanında gördüğümüz değişim ile başlayalım isterseniz? Gazeteciliğin dijitalleşme sürecinin neresindeyiz?
Medyada aşağı yukarı matbaanın bulunmasındaki değişim gibi etkileyici ve radikal bir süreç yaşanıyor. Matbaanın bulunmasıyla birlikte çok büyük bir dönüşüm yaşadı dünya, özellikle yazılı medya, yazılı kitap dünyası, şimdi dijital devrim de benzer bir etki yaratıyor. Dijital devrim sadece medyada değil hayatımızın her alanında değişiklikler yarattı. Medya alanındaki değişim çok kuvvetli ve şiddetli. Osmanlı döneminde hattatların direnmesi gibi, Türkiye’de gazetenin format değiştirmesine direnenler de var. Bu direnç dijital dönüşümü engelleyen bir direnç, çünkü çok büyük bir dağıtım sektörü var, matbaa sektörü var, kâğıt satıcıları, mizanpajcılar... Bu sektörden paralar kazandıkları için dijital dönüşüme direnç gösteriyorlar.
Twıtter uygulaması gazetecilik mesleğini hangi yönlerden etkiledi?
Sanırım sosyal medya araçları içerisinde habercilik sektörüne en kuvvetli etkiyi yapan Twitter oldu. Bir ajans, gazete veya televizyon hız konusunda Twitter ile yarışamaz ama başka bir şekilde yarışabilir. Hangi konuda rekabet edebilir? Güvenilir haber konusunda rekabet edebilir çünkü Twitter’ın en büyük problemi haberin doğruluğu. Habercilikte vardığımız yer şöyle; ilk önce Twitter’dan okunuyor haber, dolayısıyla medya mecranızın Twitter etkileşimini kuvvetli tutmanız gerekiyor. Sosyal medya araçlarıyla özellikle de Twitter ile kimse rekabet edemez duruma geldi ve bunların tamamı ABD şirketleri olduğundan oraya bir bağımlılık oluştu.
Twitter’ın gazeteciler için zorunlu hale geldiğini düşünüyor musunuz?
Eğer gazeteciyseniz Twitter’da olmak zorundasınız, bu bir gerçek. Ben aktif bir gazeteci değilim, aktif bir köşe yazarıyım. Ama haber ihtiyacımın tamamını Twitter’dan karşılıyorum. Yani güncel olayları oradan takip ediyorum, detayları daha sonra ilgili linklerden izliyorum. İşin gerçeği bir medya mensubu Twitter kullanmadığında ciddi bir eksiklik içerisinde olacaktır.
Twitter’ın ‘trend topic’ denilen gündemini takip ediyor musunuz?
Twitter kullanıyorsanız tabii ki trend topic listesine bakıyorsunuz neler yaşanmış diye. Biz yazarlar için en büyük tehlikelerden biri trend topic etkisinde kalmak. Yani ben bazı köşe yazarı arkadaşlarıma bakıyorum bugün hangi konu TT olmuşsa köşesinde onu yazıyor. Bu köşe yazarları için tehlikeli bir durum.
Twitter’ın gazetecilik mesleğine etkisini olumlu mu olumsuz mu değerlendiriyorsunuz?
Eğer kumandayı sen kontrol ediyorsan faydalı bir şey, ama kumanda seni kontrol ediyorsa Twitter zararlı bir şey. Twitter bağımlılık yapabilir, siz onun esiriyseniz zarar veriyor ama siz kontrol ediyorsanız faydalı diyebiliriz. Yaygın kitlelere ulaşmak için Twitter’ı kullanmak zorundasınız. Sonuçta faydası oldu haberciliğe, haberin yayılması için faydası oldu. Fakat manipülasyon, güvenlik, kutuplaştırma, sığlaştırma sorunu var…