Taksiciler müşterilerin Koronavirüs talimatlarına uymalarını bekliyor
11.05.2020 18:36

Taksiciler müşterilerin Koronavirüs talimatlarına uymalarını bekliyor


Haber Üsküdar- Doğa Kaçmaz

11 Mayıs tarihinde Koronavirüs yasaklarının hafiflemesiyle birlikte, İstanbul’un Anadolu yakasında çalışan bir taksi sürücüsüne alınan önlemleri ve yaşadıkları sorunları sorduk. Üsküdar Capitol AVM taksi durağı çalışanı taksici yanıtladı.

Arabanızı sosyal mesafe kurallarına uyulabilecek şekilde dizayn edebildiğinize inanıyor musunuz ?

Ben kendi adıma kesinlikle inanıyorum. Bunu her taksici yaptı diyemem ancak ben verilen talimatları sonuna kadar yerine getirdim. Görüyorsunuz aramızda plastik bir engel var, teneffüs ettiğimiz hava bile ayrı.

Aracınıza maskesiz binmek isteyenler oluyor mu? Oluyorsa ne tepki veriyorsunuz ?

İlk dönem bizler ve müşterilerimiz, olayın ciddiyetini kavrayamamıştık. Müşteriyi bir yana bırakın, ben bile maske takmıyordum. Bak görüyorsun şimdi ben de takıyorum. Nadiren de olsa denk geliyorum maskesiz müşteriye ama hem sağlık güvencesi olarak hem de çok ciddi para cezaları olduğu için hiçbir şekilde araca almıyorum.

Salgın öncesinde işlerinizin maddi açıdan gidişatı nasıldı ? Şu an nasıl? iyiye gidiş var diyebilir misiniz?

Salgın öncesi fena değildi. Şöyle örnek vereyim: bu aracın günlük kirası 300 liraydı. Ben de günlük 450-500 lira topluyordum. Yani günlük 150-200 lira kazanıyordum. Şu an bu aracın günlük kirası 50 lira (gülüyor), ben de en fazla 100 lira toplayabiliyorum zaten. Sen anla yani.

Para alışverişinde temas nasıl oluyor? Gün içinde sürekli banknotlara dokunuyorsunuz. Bu süreçte nakit paradan çok banka kartlarına yönelim oldu mu?

Şoför ile müşteri arasına yerleştirdiğimiz bir paravan var. Paravanın üzerinde bulunan kapağı açıp para alışverişini yapıyoruz, sonra kapağı geri kapatıyoruz. Ben hemen ellerimi kolonyayla temizliyorum. Arabaya pos makinası aldık çünkü dediğin gibi bu süreçte ciddi anlamda banka kartlarına yönelim oldu. Bizim pek işimize gelmiyor açıkçası çünkü banka paradan komisyon alıyor.

Son olarak, gidişattan beklentiniz nedir? Değişmesini istediğiniz bir beklentiniz var mı?

Herkes zor bir süreçten geçiyor. Biz de bunu iliklerine kadar hisseden bir sektörün çalışanıyız. Umuyorum ki yakın zamanda düzelir. Değişmesini istediğim şey ise bu süreçte araç sahiplerinin bize daha anlayışlı davranması.