Küresel Kuzey ve Küresel Güney ayrımı: Yapay zekâya bakış farklılaşıyor
18.02.2025 14:24

Küresel Kuzey ve Küresel Güney ayrımı: Yapay zekâya bakış farklılaşıyor


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Sadettin Demirel, Dr. Öğr. Üyesi Zindan Çakıcı ve Arş. Gör. Neslihan Bulur'un yapay zekaya yönelik sosyal algıları inceledikleri çalışma, SCOPUS indeksli Russian Sociological Review (Q1) dergisinde yayımlandı.

İletişim Fakültesi akademisyenlerinin yaptığı çalışmada, Twitter'daki yarım milyondan fazla paylaşım duygu analizi, metin analizi ve konu modelleme olmak üzere metin madenciliği yöntemleriyle incelenerek, bölgeler arasındaki sosyo-kültürel farklılıkların ve teknolojik gelişim düzeylerinin yapay zekâ algısını nasıl şekillendirdiği incelendi.

Çalışmaya göre, Twitter’da yapay zekâya dair genel olarak olumlu bakış söz konusuyken her iki bölgede de yapay zekâ tartışmaları büyük teknoloji şirketleri ve lider isimler etrafında şekilleniyor. Küresel Kuzey ülkeleri, yapay zekânın sektörel uygulamalarına ve teknik yönlerine odaklanırken, Küresel Güney’de kullanıcılar yapay zekâyı yerel dil ve kültür bağlamında değerlendiriyor. Diğer taraftan Küresel Güney ülkelerinde veri gizliliği ve güvenliği endişeleri öne çıkarken, Küresel Kuzey ülkelerinde yapay zekânın eğitim, iş dünyası ve yaratıcılık alanlarına etkisi daha çok tartışılıyor.

Araştırma, yapay zekâ gibi küresel teknolojik gelişmelerin algısının yalnızca teknik faktörlere değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve ekonomik koşullara bağlı olarak değiştiğini gösteriyor. Teknolojiye erişim ve kullanım alışkanlıklarındaki eşitsizliklerin, bu tür yeniliklerin toplumlar üzerindeki etkisini nasıl farklılaştırdığına dair önemli bulgular sunan çalışma, yapay zekânın gelecekteki gelişimi ve küresel kabulü açısından kritik ipuçları içeriyor.