Baharı fırsat bilen Üsküdarlılar pazara koştu
Nisan ayıyla beraber havalar iyice ısınmaya başladı. Havaların ısınmasını fırsat bilen Üsküdar halkı pazara akın etti
Haber Üsküdar - Fatma Karslı
Nisan ayıyla beraber havalar iyice ısınmaya başladı. Havaların ısınmasını fırsat bilen Üsküdarlılar da pazara akın etti. Nisanın ilk haftasında tarihi Salı Pazarı en kalabalık günlerinden birini yaşadı.
İstanbul’un en eski ve en büyük pazarlarından biri olma özelliğine sahip olan tarihi Salı Pazarı, binlerce çeşit ürünüyle, her kesimden insanın alışveriş yapmasına imkân sunan bir yer olma özelliğini yıllardır koruyor.
Haftanın Salı ve Cuma günlerinde kurulan Salı Pazarı iki ayrı günde farklı müşterilere hitap ediyor. Salı günü, sebze, meyve, gıda ve organik ürünlerin ağırlıkta olduğu pazar, Cuma günü ise tekstil, giyim ve bit pazarı olarak hizmet veriyor.
Tarihi Salı Pazarı, Ünalan ve Göztepe Köprüleri arasında E-5 karayolunun kenarında kuruluyor. Yakında Hasanpaşa’ya yapılan yeni pazar alanına taşınacak.
Pazarcılar kalabalıktan memnun
Pazarcılar nisan ayıyla beraber baharın gelmesiyle oluşan kalabalıktan oldukça memnun. Ekonomide yaşanan sorunlar yüzünden satışlarda düşüş yaşanmıştı. Bir pazarcı, "Halk ne kadar sıkıntı yaşasa da azıcık güneş açsa kendisini pazara atıyor. Kimse param yok demesin. Her gelenin elleri poşetlerle doluyor. Bu da tabii ki bizim işimize gelir" ifadelerini kullanıyor.
Sosyete ve fakir aynı tezgahta
Cuma günü tekstil ve bit pazarının kurulması pazarı daha cazip bir hale getiriyor. İkinci el eşyaların ağırlıkta olduğu tezgahlarda ne ararsanız var. Tarihi şamdanlardan el yazması kitaplara, İtalyan marka porselen tabaklardan matkap ve inşaat malzemelerine, tarihi subay kılıçlarından yeni nesil robot ve oyuncaklara, eski saray elbiselerinden yeni cep telefonlarına ve bilgisayarlara varana kadar birçok ürün tezgahlarda yer alıyor.
Hal böyle olunca pazara son model jipleriyle gelen sosyeteler de otobüsle ve yürüyerek gelen düşük gelirli vatandaşlar da aynı tezgahlarda buluşuyor.
Sizin çöpe attığınız başkasının lüksü oluyor
Pazarda 20-30 yıllık satıcılar mevcut. Her birini dinlediğinizde ayrı bir hikâye çıkıyor. Esnafla konuşurken bazılarının lüks sitelerde kapıcı olduklarını öğreniyorum. Zenginlerin çöpe attıklarını pazara getirip sattıklarını söylüyorlar. "Bit pazarı bir hastalıktır, bir huydur, meraktır, vazgeçemezsin" diyerek konuyu özetliyorlar.
Araplar pazara yoğun ilgi gösteriyor
Pazarda her kesimden insanın alışveriş yaptığını görüyoruz. Ancak özellikle Araplar şaşırtıcı derecede yoğunlukta. Pazar, Araplar için de popüler bir alışveriş merkezi haline gelmiş gibi görünüyor.