Bolu Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Bülent Velioğlu: Bolu halkı yerel medyayı takdir ediyor
Bolu Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Bülent Velioğlu ile görüştük.
Haber Üsküdar – Damla Demiral
Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bolu Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Bülent Velioğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Muhabir, editör, köşe yazarı gibi…
1978 yılında Bolu’da doğdum. Bolu Atatürk Lisesi mezunuyum ve bu mesleğe alaylı olarak başladım. Gazetecilik mesleğine 1998 yılında Anadolu Ajansı Bolu ofisinde muhabir olarak başladım. Ardından İzmir’de çeşitli TV’lerde 3 sene çalışarak tekrar Bolu’ya döndüm. Ardından İhlas Haber Ajansı Bolu bürosunda 16 sene çalıştım. Şu anda kendime ait bir ajansım ve yerel internet sitelerim var.
Halen başkanlığını yaptığınız Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?
Bolu Gazeteciler Cemiyeti 1988 yılında dönemin gazetecileri tarafından kuruldu. O dönemlerde şu anki kadar yoğun bir medya yapılanmasının olmadığı zamanlarda meslek büyüklerimiz bir araya gelerek gazetecileri bir çatı altında toplamak için Bolu Gazeteciler Cemiyeti’ni kurdular. Bolu Gazeteciler Cemiyeti, kentteki gazetecilerin sorunlarını çözerek ve çözüm önerileri üreterek destek sağlayan bir sivil toplum kuruluşu. Bizler 161 üyesi bulunan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri olarak görevde bulunduğumuz 8 yıllık süre zarfında buna pandemi dönemini de dahil edersek üyelerimize hem maddi hem manevi olarak destek verdik. Son olarak üyelerimizin aileleri ve çocukları ile birlikte güzel vakit geçirmelerini sağlamak için cemiyetimize kazandırdığımız yeni sosyal tesisimizin tadilat çalışmaları da tamamlandı. Cemiyetimizin temel amacı gazetecilerin hem mesleklerini en iyi şekilde yapmalarını sağlamak hem de ekonomik anlamda refaha kavuşturmak olarak değerlendirebiliriz.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bolu, Ankara ve İstanbul gibi iki metropol arasında kalan bir kent olması nedeniyle haber yoğunluğu çok fazla olan bir kent. Kentte 3 günlük gazete, bir haftalık gazete ile 3 ayda bir yayınlanan basılı dergi var. Bunun yanı sıra aktif gazetecilik yapan çok sayıda haber sitesi de mevcut. Bolu’da yaşanan haber yoğunluğu ile birlikte meslektaşlarım da bu konuda gazetecilik mesleğinde tecrübeli isimlerden oluşuyor. Kendi bünyesindeki iller arasında kıyaslarsak Bolu, gazetecilik alanında en iyiler arasındadır diyebilirim.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar medya sektörünü de olumsuz etkiliyor. Özellikle basılı günlük gazetelerin bulundurmak zorunlu olduğu belirli personel sayısı ve her gün baskı ücretleriyle birlikte zorunlu kadroya ödenen maaş, sigorta gibi gider kalemleri yerel medyanın ayakta kalmasını her geçen gün zorlaştırıyor. Gazeteciler Cemiyeti olarak maddi anlamda ihtiyacı olan tüm üyelerimize destek veriyoruz.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
Bolu halkının yerel medyayı ve gazetecileri takdir ettiğini söyleyebiliriz. Binlerce insanın yaşadığı bir kentte gazetecilere karşı olan, yapılan haberleri beğenmeyen veya kendi pencerelerinden bakarak tepkisini dile getiren insanların da olduğunu söylemek mümkün.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Dezenformasyonla mücadele kapsamında kabul edilen maddeyle halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayın yapan kimseye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak. Yeni kanunla birlikte internet sitelerine de basılı günlük gazeteler gibi ilan verilecek olması bizler için sevindirici bir gelişme. Bu tür adımların dijitalleşen medyayı daha aktif ve daha düzenli bir hale getireceğine inanıyorum.
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Yerel medya daha kısıtlı bütçelerle ayakta kalmaya çalışan bir sektör. Medyadaki özgürlük alanı ilgili kurumun yayın politikasına göre değişir. Bunun için ulusal ya da yerel diye ayırmamak lazım. Yerel bir gazete de ulusal bir gazete de yayımlayacağı haberleri yayın politikasına göre belirler. Maalesef ki son yıllarda medyada yaşanan siyasallaşma adımları halkın medyaya bakışını da olumsuz etkiledi.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Daha özgür ve daha bağımsız basın yayın hayatı dileklerimle… Okul ve gelecekteki iş hayatınızda başarılar dilerim…
EDİTÖRÜN NOTU: Öğrencimiz bu röportajı yaptığı sırada Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı değişti. Başkanlığa Mert Minisker getirildi. Biz ancak, eski cemiyet başkanı ile yapılan röportajın bilgi anlamında güncelliğini ve değerini koruduğunu değerlendirerek yayımlama kararı verdik.