Bursa Hakimiyet gazetesi genel müdürü Burak Özgün: "Hukukun tarafsız gazetecileri daha güçlü koruyor olmasını ümit ediyorum"
Haber Üsküdar – Enes Faruk Özkan Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bursa Hakimiyet gazetesi genel müdür
Haber Üsküdar – Enes Faruk Özkan
Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bursa Hakimiyet gazetesi genel müdürü Burak Özgün ile bir röportaj gerçekleştirdik. Burak Özgün, gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı.
Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Gazete yöneticisiyim, mesleğe 1994 senesinde Ankara’da başladım. Atv ve Flash TV’de 3 sene çalıştım. Bursa Olay TV’nin kuruluşunda görev aldım, 15 sene orada çalıştım. 10 senedir de Sönmez Medya Grubu’nu yönetiyorum.
Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bursa Hakimiyet gazetesi, 11 Eylül 1974 tarihinde Armağan Gerçeksu tarafından kuruldu. Yereldeki ilk ofset matbaayı Bursa Hakimiyet gazetesi kullanmıştır. 1986 yılında Sönmez Ailesi gazeteyi satın alıyor ve günümüze kadar devam ediyor. Şu anda gazete 48. yılında.
Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?
Bursa medyası Türkiye’nin en güçlü yerel medyasıdır. Hatta küçük Bab-ı Ali olarak tanınır. Bursa’daki yerel gazeteler hemen hemen yarısı yerel haberler, yarısı genel haberlerden oluşur. Bursa Hakimiyet gazetesi ulusal, siyaset, köşe yazarları, spor, magazin ve ekonomi içeriklerine de yer verir. Bu anlamda genel içerikli bir gazete olarak adlandırabiliriz.
Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?
Gazetemiz renkli baskılıdır. Bugünkü hali ile 16 sayfa yayınlanıyor. Yılların vermiş olduğu yayıncılık ile Basın İlan Kurumu’ndan ilan alıyor.
Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şu anda gazetenin tirajı 7 binin altına düştü. Bundan 10 sene önce bu sayı 10 binlerdeydi. Yazılı gazete gerileyerek düşmeye devam ediyor. Hatta artık gazete basmaktan çıkmayı düşünüyoruz, çünkü bursahakimiyet.com.tr şu anda 60 bin tekil ziyaretçi sayısına ulaştı. Okuyucunun içeriği artık basılı gazeteden değil, dijitalden takip ettiği çok net gözüküyor.
Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?
Tabii ki, kendi muhabirlerimiz tarafından yapılan haberleri de yayımlıyoruz. Yüzde 60-65 ajans kaynaklı haberlerdir, yüzde 35-40 kendi muhabirlerimizin özgün haberleridir.
Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Yayıncılık ilkeleri açısından habere objektif ve tarafsız bir gözle bakmaya gayret eden bir yayın organıyız. Herhangi bir siyasi veya farklı bir amaç güderek yayın yapmıyoruz. Bir içeriğin haber olması için toplumu ne kadar ilgilendirdiğine, kamuoyunu uyarmak adına ne kadar önemli olduğuna bakıyoruz. Bir taraftan da topluma zarar vermeyecek haberleri öne çıkarmaya çalışıyoruz. Meselâ intihar haberlerine yer vermiyoruz gibi özetleyebilirim.
Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?
Gündüz gerçekleşen ve haber değeri taşıyan olay, bir gazete için artık bir gün öncesinin bir değeridir. Okuyucunun bu olayı oturup bir gün sonrasında yazılı gazeteden okumasını beklemek, bu kadar teknolojik imkân varken yanlış olur. Dolayısıyla internette hızınız çok önemli. Tarafsızlık çok önemli. Gazetenin yıllardır sürdürdüğü yayın politikasını web tarafına taşıdık ve orada da yakaladığımız yüksek rakamlar bize başarıyı gösteriyor.
Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?
Dava edildik. Bu gazetecilik mesleğinde çok sık yaşanan bir olaydır maalesef. Hukukun tarafsız gazetecileri önümüzdeki yıllarda daha güçlü koruyor olmasını ümit ediyorum. Eleştirinin hakarete varmadığı yayınların yer bulmasında fayda var. Çünkü eleştiri hem toplumun hem de toplumu yönetenlerin hatalarını görmesi, düzeltmesi anlamında olması gereken bir gerçeklik. Gazeteciliğin temelinde de bu var.
Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?
Basılı yayında şu an 7 binin altına düştük, dijitalde ise 60 bin sayısına ulaştık.