Uzaktan eğitim verimsiz geçiyor
Uzaktan eğitim verimsiz geçiyor
HaberÜsküdar - Jülide GÖKSAL Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde, eğitim veren tüm kurumların online eğitime geçmesiyle birlikte sorunlar da başladı. Haber Üsküdar olarak uzaktan eğitimin olumlu ve olumsuz yanlarını İstanbul’da bir öğretmeni ve iki öğrenciyle konuştuk.
‘’Yalan haberleri yapan bizler değiliz, ama linci biz yiyoruz’’
Bir devlet lisesinde biyoloji öğretmenliği yapan ve Koronavirüsten dolayı derslerine online bir şekilde devam eden Barış Şahin online eğitim ile ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Şu anda içinde bulunduğumuz durumdan dolayı online halde uzaktan eğitimler yapıyoruz. Açıkçası bu süreçte pek olumlu bir yan göremedim. EBA’dan zorunlu yayınlarım oluyor, bunun dışında Zoom yayınları da yapıyorum. Çünkü EBA’ya girerken öğrenciler sorunlarla karşılaşıyorlar, fazlaca kasan bir sistem, bazen ben bile ders saatimden geç girebiliyorum. Bu yüzden de ek olarak online ders işleyebileceğim farklı platformlardan yayınlar yapıyorum. Bunun yanı sıra uzaktan eğitim olduğu için ve MEB’in ‘sınıfta kalmak yok’ söyleminden sonra Zoom yayınlarıma katılım oranları düştü. Bir bütünlük sağlayamadığımız için garip bir ortam oluştu. Ailelerin üzerimizde oluşturduğu psikolojik baskı çok fazla, meselâ çocukların anne babaları Zoom üzerinden yayınlar yaptığımı biliyorlar. Geçenlerde bu uygulama hakkında bazı haberler çıktı. Zoom’a yabancı kişiler erişebiliyor, pornografik öğeler gösteriyorlar, çocuklar da bunları görüyor gibi bir sürü aslı astarı olmadığı anlaşılan yalan haberler çıktı. Tamam bu haberleri yapıyorlar ama bunu kullanan öğretmenleri hiç düşünmeden yapıyorlar, bu haberleri okuyan aileler bana gelip ‘siz nasıl bir eğitimcisiniz, çocuklarımıza böyle mi eğitim veriyorsunuz’ diyorlar. Örnek verdiğim bu konuşma en hafifi, yani neler deniyor, nasıl kötü ithamlarla karşı karşıya kalıyorum anlatamam. Bunun dışında bir de bu yıl YKS’ye girecek öğrencilerim var, onlara yeterli olmaya çalışıyorum ama sonuçta uzaktan eğitim şeklinde ilerliyoruz, tam verim aldığımız söylenemez. Ailelerin ve çocukların sınav stresini, heyecanını anlayabiliyorum ama ailelerden tek isteğim onların da bizleri anlamaları ve bu konuda daha kibar olmaları. Ben ve eminim ki tüm meslektaşlarım öğrencilerimiz için maksimum yararı sağlamaya çalışıyoruz.’’
“Şu anda eğitimde eşitsizlik var”
Köydeki çocuklarla şehirdeki çocuklar aarsında eğitim eşitsizliği olduğunu ifade eden öğretmen Barış Şahin şunları söyledi: "Bir eğitimci olarak, köyde yaşayan ve bu şekilde ders görmeye çalışan, sınava hazırlanmak için elinden geleni yapan öğrenciler için endişeli ve üzgünüm, çünkü şehirdeki çocukla köydeki çocuk şu an eşit durumda eğitim göremiyor. Köyde internet sıkıntısı çeken ya da teknolojik aletleri temin edemeyecek öğrenciler var. Umarım bu çocukların daha iyi bir eğitim alması için artık bir şeyler yapılır.”
“Sınavdan istediğim puanı almam pek olanaklı gözükmüyor"
‘’Sınava girmeyeceğim, önümüzdeki seneye erteleyeceğim’’