Yapay zeka atölyesi gerçekleşti
Üretken Yapay Zekâ Araçlarının Kullanımı Atölyesi
Haber-Fotoğraf: Suden Gülsüm Işık
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nün düzenlediği “Üretken Yapay Zekâ Araçlarının Kullanımı Atölyesi” gerçekleşti. Tasarım laboratuvarında gerçekleşen etkinlik, Dr. Öğretim Üyesi Sadettin Demirel tarafından yürütüldü.
Atölye çalışmasında öğrencilerin yapay zekâyla ilgili görselleri inceleyip üzerinde konuşulmasının ardından Demirel’in öncülüğünde bireysel çalışma şeklinde başladı. Daha sonra gruplar halinde pratik yapılarak devam eden etkinlikte yapay zekâ araçlarının kullanımı gösterildi.
“Yapay zekâ dediğimiz şey aslında bir terim, bunun altında üretken yapay zekâ var.”
Yapay zekânın geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir yapay zekâ sohbet botu olan Gemini, ChatGPT, OpenAI gibi uygulamalarının kullanımından bahseden daha sonra bu araçların farklılığından söz eden Demirel, “Günümüzde sözü edilen yapay zekâ araçlarından ChatGPT, Gemini gibi yapay zekâ araçlarının farklılaştığı nokta olarak şunu diyebiliriz: Belli bir içeriği ve belli bir medyayı işleyebiliyor, dışa aktarabiliyor ve yeniden üretebiliyor. Dolayısıyla insana benzer şekilde buradan belli bir metin, ses, görsel üretebiliyor. Bunlar için yapay zekânın bir alt konusu ve farklılığı diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Yapay zekâyı tasarım açısından değerlendiren Demirel, “Tasarım olarak herhangi bir tatil planı oluşturabilirsiniz. Size uçuşundan gidebileceğiniz otellere, yemek yiyebileceğiniz restoranlara, gezebileceğiniz yerlere kadar birçok opsiyon sunuyor. Ek olarak yemek tarifleri veya spor asistanı tarzı araçlar da var” ifadelerini kullandı.