Genç reklamcılar sektörle buluştu
29.11.2019 13:22

Genç reklamcılar sektörle buluştu


Haber: Emre Sertdemir

Fotoğraf: Ömer Karaoğlu

 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişim Bölümü geleceğin reklamcılarını sektörün önemli isimleriyle buluşturmaya devam ediyor. Mitsubishi Electric Türkiye Reklam ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Savaş Ceneviz, Reklam ve İletişim Tasarımı Bölümü'nün düzenlediği "Global markaların lokal iletişim uygulamaları" konulu etkinlikte öğrencilerle bir araya gelip deneyimlerini paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişim Bölümü'nün düzenlediği "Global markaların lokal iletişim uygulamaları" konulu etkinlik, Mitsubishi Electric Türkiye Reklam ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Savaş Ceneviz’in katılımıyla gerçekleştirildi. Ceneviz, küresel markaların yerel iletişim stratejilerinden sektörün genç iletişimcilerden beklentilerine kadar geniş bir yelpazede deneyimlerini paylaşıp öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“Dünya dijitale dönmeye başladı”

İletişim sektörünün dijital dünyaya uyum sağlamak zorunda olduğunu belirten Ceneviz, genç iletişimcilerin fark yaratmak istiyorlarsa dünyanın değişen dinamiklerinin farkında olmaları gerektiğini ifade etti. Ceneviz, “Dünya artık dijitale dönmeye başladı ve dijitale ağırlık veren şirketler görüldüğü gibi çok fazla değer kazanıyor, kısa zamanda çok ciddi bir ivme yakalıyorlar. Bu sebeple klasik şirketler düşüşe geçiyor. Artık yeni bir dünyadan bahsediyoruz, eski yöntemleri reddeden bir dünyadan bahsediyoruz. İnsanlar artık eski, modası geçmiş şeyleri kabul etmek istemiyorlar. Bu nedenle iletişimci adayları yeniyi herkesten önce takip etmek zorunda. Bir iletişimci olacaksanız, Türkiye’yi dünyadan takip edeceksiniz, Türkiye’yi Türkiye’den takip ederseniz kaybedersiniz. Dünya Türkiye’yi nasıl görüyor, dünya dijitali nasıl görüyor, dünya sektörü nasıl görüyor gözüyle bakacaksınız. Bu sebeple iletişim öğrencilerinin bu bakış açısını kazanması lazım” dedi.

“Küresel düşünürken yerel değerlerinize de sahip çıkmalısınız”

İletişimcilerin dünyaya entegre olurken kendi kimliklerini korumalarının önemli olduğunu belirten Savaş Ceneviz, “Her zaman şunu söylerim, küresel düşünün, dünyayla entegre düşünün ama ulusal milli değerlerimizden vazgeçmeyerek düşünün. Bazen bunu yanlış da algılayabiliyorlar. Ben, insanlara küresel düşünün, dünyayla entegre olun derken, değerlerinizden vazgeçip dünyaya entegre olun demiyorum. Dünyayla berber yürümek zorundayız, mecburuz buna. Bizim kendi ulusal, kurucu değerlerimize saygılı olup küresel bir şekilde yürümemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Üniversite stajı ve etkinlikler çok önemli”

İletişim öğrencilerinin eğitimleri sırasında katıldıkları ders dışı faaliyetlerin ve staj sürecinin sektördeki başarılarını doğrudan etkilediğini belirten Savaş Ceneviz, “Stajını çok ciddiye alıp çok iyi işler yapan arkadaşlar var. Açıkçası ben de bir işveren olarak stajını yapmış, üniversite etkinliklerine katılmış, üniversite kulüplerinde aktif görev almış arkadaşları, hiç staj yapmamış, kulüplerde görev almamış arkadaşlara tercih ediyorum. Özellikle Reklam ve Halkla ilişkiler, Medya İletişimi gibi bölümlerde okuyorsanız kulüp etkinlikleri düzenlemeye hevesli olmanız lazım ki sizlerin iletişim yeteneklerini görelim. O yüzden daha yolun başındayken sizlere tavsiyem bu etkinliklere önem verin” dedi.