Üsküdar İletişim Sınav Koleji öğrencilerini ağırladı
07.12.2022 01:37

Üsküdar İletişim Sınav Koleji öğrencilerini ağırladı


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde Öğr. Gör. Gökhan Karakaş tarafından verilen Polis-Adliye Muhabirliği dersinde Sınav Koleji öğrencilerini ağırlandı.

İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Gökhan Karakaş, 4. sınıflara verdiği Polis-Adliye Muhabirliği dersinin 9. haftasında gazetecilik bölümünü tanıtmak amacıyla Sınav Koleji 12. sınıf öğrencilerini ağırladı.

Ders normal akışıyla işlenirken öncelikle haftalık haber akışı sunumu yapıldı ve gündemde yer alan olaylar konuşuldu. Devamında bir gazetecide olması gereken özellikler, günümüzde gazetecilik ve haber anlayışı, haber dili ve özgürlük, gazetecilikte branşlaşma ve alanında uzman gazeteci konuları üzerinde duruldu. Lise öğrencileri gazetecilik ve haber alanıyla ilgili düşüncelerini ve bu mesleğin neden, ne için yapılması gerektiği hakkında merak etiklerini sordular.

“Bu mesleği kendin için yapma, toplum için yap”

Öğr. Gör. Gökhan Karakaş, gazetecide olması gereken en önemli iki şeyi “merak ve şüphe” olarak vurguladı. Ayrıca bir gazetecinin haberi kendisi için değil halk için yapması gerektiğini, “Bu mesleği kendin için yapma, toplum için yap. Kendin için yaparsan McDonald’s da içecek satma işinden farkı kalmaz. Yaptığın haberi evrensel yani insanlık için yapıyorsun ama senin yaşadığın coğrafyadaki sorunlar seni daha çok etkiler. İran’daki olaylar ilk önce kendi toplumunda yayıldı ve konuşuldu, sonra dünya gündemine girerek evrenselleşti” sözleriyle açıkladı. Günümüzde gazetecilik kavramı, özgür habercilik kavramıyla birleştirilerek tartışıldı. “Özgürlük, günümüzde habercilik alanında da kısıtlansa bile gazeteci her şeyi göze alarak toplumun bilme hakkı için özgür düşünerek haberini yapabilir. Bu her gazeteci için geçerli değildir. Tartışma boyutu farklıdır. Ayrıca gazeteci fikir işçisidir” mesajı verildi.

“Gazetecilikte branşlaşma kendini geliştirmektir”

Öğrencilerden ders konusu seçmesi istendi. Gazetecilikte branşlaşma ve alanında uzman gazeteci konusu işlendi. Karakaş, "Mesleğinde 10-15 yıl çalışarak kendisini ispat etmiş kişinin bir ya da iki branşı seçerek alanında tek olması, uzmanlaşmasıdır habercilikte uzmanlaşma. Böylece hem kendini geliştirmiş olur hem de arkasından gelenlere yol açar. İstihdamı sorunlu bir meslek, benim yerime gelecek kişi olmayacaktı. Ben bunun için bir branş seçtim. Bir fırsat vermem gerekiyordu ve 15 yıl polis muhabirliği yaptım. Hem toplumsal katma değer hem de gazetecinin kendisini geliştirmesi için gereken olgu bu. Gazetecilikte branşlaşma kendini geliştirmektir, okumaktır, akademik yayınları takip etmektir. En önemlisi de kaynaklarla iletişim kurmaktır” sözlerini konu bağlamında kullandı. Dersin ilk yarısı liseli öğrencilerle birlikte tamamlandı.