Haber Üsküdar - Hazal Göksun

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Doğan Vakfı tarafından 32.si düzenlenen Genç İletişimciler Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden finale kalan 6 öğrenci yaptıkları projelerle bir birincilik, dört ikincilik ve iki üçüncülük ödülünün sahibi oldular.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 32. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda finale kalan isimler, düzenlenen çevrim içi törenle derecelerini öğrendiler. Finale kalan öğrenciler, “yazılı dal” ana kategorisi altında ‘haber-haber araştırma’, ‘röportaj’, ‘mizanpaj’, ‘fotoğraf’ ve ‘spor’; “görsel dal” ana kategorisi altında ‘televizyon haberi’, ‘belgesel’ ve ‘kısa film’; “işitsel dal” ana kategorisi altında ‘radyo haber spikerliği’ ve ‘radyo programcılığı’; “internet yayıncılığı” ana kategorisi altında ise ‘internet sitesi’, ‘blog’, ‘sosyal medya projesi’ ve ‘internet medya sitesi’ olmak üzere toplamda 14 kategoride ödül aldılar. Bu kategorilere ek olarak, “Güçlü kızlar, güçlü yarınlar” ve her kategori için bir “üstün başarı ödülü” de verildi.

Vuslat Doğan Sabancı: Pandemi sürecinde her şey değişti, habere duyulan ihtiyaç değişmedi

Ödül töreninin açılışında konuşan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, pandemi sürecinin hayatımızda değişmez dediğimiz pek çok şeyi değiştirdiğini ancak habere duyulan ihtiyacın değişmediğini ifade etti. Doğan Sabancı, “Kaynağı iyi araştırılmış, iyi işlenmiş habere duyulan ihtiyaç toplumsal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç, hayatlarımız karmaşıklaşıp, anlaşılması zor hale geldikçe daha da artacak. Bu bağlamda gazetecilik insanların hayatlarına dokunan en önemli mesleklerden biridir ve büyük sorumluluk ister. Bugün artık haberin bir kağıt üzerinde mi yoksa bir bilgisayar veya telefon ekranında mı iletildiği hiç önemli değil. Asıl önemli olan, haberi oluştururken ortaya konulan habercilik becerisi ve donanımıdır. Geleceğin profesyonel iletişimcileri olacak gençlerin, kendilerini mesleğimize bu bilinçle hazırlayacaklarına inanıyorum” dedi.

Turgay Olcayto: Basın özgürlüğü aslında halkın bilgi edinme hakkıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da törende bir konuşma yaptı ve basın özgürlüğünün önemini vurguladı: Olcayto şunları söyledi: “Basın özgürlüğü aslında halkın bilgi edinme hakkıdır. Halkın gerçekleri öğrenme hakkıdır. Siz genç iletişimciler olarak bunu daha da geliştirerek ileri bir seviyeye ulaştıracaksınız. Öyle umuyorum ki sizin kuşakla beraber Türkiye'de daha doğru, daha gerçek bir iletişim, daha hak odaklı bir iletişim meydana gelecek. Yapacağınız bazı şeyler var. Birincisi çok okumak, çok kitap karıştırmak, çok iyi öğrenmek. Uğur Mumcu'nun bir sözünü hatırlatmak isterim ’Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz.’ Bu sene de yaratıcı ürünlerinizi iletişimin çeşitli dallarında görmek sevindiriciydi. Çok değerli projelerinizi titiz çalışan jürilerimiz hakkaniyetle değerlendirdi. Ödül alanları da ödül verenleri de kutlarım."

Üsküdar İletişim’e bir birincilik, dört ikincilik ve iki üçüncülük ödülü

İletişim alanında eğitim gören ve yeteneklerini keşfetme çabası içerisinde çeşitli projelere imza atan öğrencilerin katıldığı 32. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda Üsküdar İletişim’den altı öğrenci finale kalmayı başarmıştı. 7 Nisan Perşembe akşamı canlı olarak yayımlanan ödül töreninde öğrenciler derecelerini öğrendiler. Yazılı Dal'da yarışan eserler Emre Oral başkanlığında; Ayşe Özek Karasu, Ayşegül Aydoğan Atakan, Ercan Arslan, Gözde Tüzer, Gürcan Bilgiç, Mehmet Arslan, Mine Söğüt, Mustafa Bakacak, Niyazi Dalyancı ve Pınar Aktaş’tan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucunda Üsküdar İletişim’den 2 öğrenci Yazılı Dal'da dereceye girdi. 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencisi Ayça Aracıçam, Yazılı Dal Spor Kategorisi’nde Arş. Gör. Selin Maden danışmanlığında hazırladığı ‘Yeşil Sahaların Güçlü Kadınları’ isimli projesi ile ikincilik ödülünün sahibi oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Ümmü Gülsüm Dural, Yazılı Dal Haber-Haber Araştırma Kategorisi’nde Arş. Gör. Selin Maden danışmanlığında hazırladığı ‘Yörük Kızı Neslihan’ın Sıra Dışı Yaşamı’ isimli projesi ile üçüncülük ödülü aldı.

İnternet Yayıncılığı Dalı’nda yarışan eserler ise Bircan Özbaş başkanlığında; Feride Başbuğ, Hakan Güldağ, Murat Sabuncu, Oğuz Güven, Semra Kardeşoğlu ve Serkut Bozkurt’tan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Üsküdar İletişim’den 4 öğrencinin 5 projesi ödüllendirildi.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencisi Merve Şişman, İnternet Yayıncılığı Dalı Blog Kategorisi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan ve Arş. Gör. Selin Maden danışmanlığında hazırladığı ‘Eller Anlatıyor’ isimli projeyle birincilik ve yine İnternet Yayıncılığı Dalı İnternet Medya Sitesi Kategorisi’nde ‘Şiddetin Yüzü’ isimli proje ile ikincilik ödülünün sahibi oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencisi Melisa Duygun, İnternet Yayıncılığı Dalı Blog Kategorisi’nde Arş. Gör. Selin Maden ve Arş. Gör. Atila Erdemir danışmanlığında ‘Albüm’ isimli projesi ile ikincilik ödülünün sahibi oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Zeynep Şahin, İnternet Yayıncılığı Dalı İnternet Sitesi Kategorisi’nde Dr. Öğr. Üyesi Nihal Toros danışmanlığında hazırladığı ‘Kadın Başına’ isimli projesi ile ikincilik ödülünün sahibi oldu.

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunu Bilal Sadi, İnternet Yayıncılığı Dalı İnternet Sitesi Kategorisi’nde Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çetin Öztürk ve Arş. Gör. Selin Maden danışmanlığında hazırladığı ‘Palto Kültür Sanat’ isimli projesi ile üçüncülük ödülünün sahibi oldu. 

Üsküdar İletişim, en çok ödül alan ikinci fakülte

Genç İletişimciler Yarışması internet sitesinde Mart ayında paylaşılan listeye göre, ödül alacak öğrenci sayısı bakımından Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sıraya yerleşmişti. Yapılan törenin ardından, Genç İletişimciler Yarışması internet sitesinde dereceye giren projeler yayımlandı. Yeni sonuçlara göre, dereceye giren proje bakımından ilk sırada 8 proje ile Selçuk Üniversitesi yer alırken, ikinci sırayı 7 proje ile Üsküdar Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi birlikte paylaştı. Diğer üniversiteler ise şu şekilde sıralandı: Erciyes Üniversitesi 6, İstanbul Üniversitesi 2, Gümüşhane Üniversitesi 2, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2, Trabzon Üniversitesi 2, İstanbul Aydın Üniversitesi 2, İstanbul Arel Üniversitesi 2, Akdeniz Üniversitesi 1, İstanbul Medipol Üniversitesi 1, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi 1, Anadolu Üniversitesi 1, İstanbul Ticaret Üniversitesi 1 ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 1 proje. Toplamda 33 üniversitenin katılım sağladığı 32. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda 16 üniversite dereceye girmeyi başardı.