Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gül Esra Atalay’ın da yazarlarından biri olduğu “Critical Global Semiotics: Understanding Sustainable Transformational Citzenship” (Eleştirel Küresel Göstergebilim: Sürdürülebilir Dönüştürücü Vatandaşlığı Anlamak) isimli kitabın tanıtım toplantısı 3 Aralık 2019 Salı günü Londra'da, University College London’da gerçekleşti. 12 farklı ülkeden 24 yazarın katkı sağladığı kitap dünyanın en prestijli akademik yayın evlerinden biri olan Routledge tarafından yayımlandı.

Londra’daki kitap tanıtım etkinliğe katılan Dr. Öğretim Üyesi Gül Esra Atalay, kaleme aldığı “New Age Child Labor in Turkey: Child Influencers on YouTube” (Türkiye’de Yeni Nesil Çocuk İşçiliği: YouTube’da Çocuk Influencerlar) başlıklı kitap bölümüyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çocukların YouTube ve benzeri sosyal medya mecralarında kazanç elde etme amaçlı içerik üretmelerinin sakıncalarına değinen Atalay, çocuklarını bu tür aktivitelere teşvik eden ebeveynlerin çocuklarının çocukluklarını metalaştırdığına, bunun bir emek sömürüsü ve çocuğun mahremiyetinin, kişilik haklarının ve özel yaşamının gizliliğine dair haklarının ihlâli olduğuna dikkat çekti.

Atalay, takipçi kitlelerini kaybetmemek uğruna günde iki-üç video çekme baskısıyla karşı karşıya kalan YouTuber çocukların en değerli vakitlerini bu kontrolsüz içerikleri hazırlamak için kaybettiklerinin, üstelik üretilen içeriklerin izleyen çocuklar için de birçok sakınca barındırdığının altını çizdi. Söz konusu sorunun multidisipliner bir yaklaşımla ve çocukların bu platformlarda yer almalarının kişilik gelişimine ve ruh sağlığına etkilerini de içerecek şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen Atalay, kitaba katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Londra’daki kitap tanıtımına katılan diğer yazarlar Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wendy Purcell, Case Western Reserve Üniversitesi’nden Prof. Per Aage Brandt, Royal Central School of Speech and Drama’dan Prof. Paul Alen Barker, Angila Ruskin Üniversitesi’nden Dr. Alison Greig ve University College London’dan kitabın editörlüğünü yürüten Dr. Maureen Ellis oldu.

Critical Global Semiotics: Understanding Sustainable Transformational Citizenship başlıklı kitap, çok modluluk, medya ve matafor üzerine odaklanarak eleştirel gerçekçilik ve sistemik fonksiyonel göstergebilim temelinde, disiplinlerarası bir perspektifle küresel bilinci geliştirmeye yönelik çabaları içeriyor.