Bu tartışma bitmez!
Nazlı Aydın, Tunahan Yurdakul, Muhammet Şahan Şengül
Uzun bir süredir devam eden taksi Uber tartışması bitmek bilmiyor. İlk olarak, Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle korsan internet uygulamalarına taşıtını kullandıranların belgesinin iptal edileceği ifade edildi.
Düzenlemeye göre, Uber’e çalışan araçları kendi bünyesinde kayıtlı gösteren firmalara uyarı cezası verilecek. Yeni düzenlemeyle taşıtlarını yasadışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek. Taşıtlarını yasadışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerinin 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse , yetki belgeleri iptal edilecek ve 2 yıl boyunca çalışmaları yasaklanacaktı.
Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan, 1 Haziran’da yaptığı konuşmada, “Uber diye bir şey çıkmış, o iş bitti. Artık öyle bir şey yok. Bizim taksicilik sistemi var. Bu konuyla ilgili olarak sayın vali bütün yetki sizde, İçişleri Bakanlığımız talimatı verdi. Kendine göre taksicilik sistemi böyle bir şey yok” açıklamasında bulundu. Uber-taksi tartışmasında gerekli adımların atıldığını ifade eden Erdoğan, “Ancak taksiciler de müşteri memnuniyetini dikkate alacak şekilde kendilerine çeki düzen vermeli. Kaliteli hizmetin müşteri sıkıntısı olmaz” dedi.
Davada bilirkişiye ceza
Sözcü gazetesinin 7 Kasım tarihli haberine göre, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın internet uygulaması üzerinden hizmet veren UBER'e erişimin engellenmesi için açtığı davada bilirkişi skandalı yaşandı. UBER'in D2 belgesiyle taksi hizmeti verip veremeyeceği sorulan bilirkişiler mahkemeye "Bu araçlar D2 yetki belgeli araçlardır" cevabını verdiler. Mahkeme, istenilen hususlara cevap vermedikleri gerekçesiyle bilirkişiler hakkında disiplin cezası uygulanması ve 6 ay bilirkişilik yapmamaları için heyeti Bilirkişi Kurulu'na şikayet etti. Mahkeme bilirkişilerin eksik raporu nedeniyle 20 Şubat’a ertelendi.
Taksiciler kazandık, Uberciler henüz kaybetmedik diyor
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, mahkemede görülen dava ile ilgili olarak yaptığı açıklamada davanın artık sonuna gelindiğini ve çıkacak kararın lehlerinde olduğunu söyledi. Dava sırasında dışarıda bekleyen taksicilere seslenen Aksu, “Duruşma 20 Şubat'a ertelendi. Üç ay bir zaman aşımına uğradık. Ama sakın üzülmeyin. Gelişmeler tamamen lehimize. Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin 'bunlar taksicilik yapamaz' diye bir kararı var. İnşallah devamında da yüzde yüz lehimize bir karar alırız " dedi.
Uberciler adına Lisanslı Taşımacılar Derneği Başkanı Metin Makriso da bir açıklama yaptı. Makriso, "Dava ertelendi, hakkımızda herhangi bir olumsuz karar çıkmadı. Dernek olarak müdahil olma talebimiz kabul edildi. Bundan sonra duruşmalarda bizim de sesimiz yankılanacak” dedi.
“Uber işimizi elimizden aldı”
Oruçlar taksi durağının şoförlerinden Suat Pehlivan, Uber taksi gerilimi konusunda şunları söyledi: “Uber işimizi elimizden aldı. Biz yasal çalışıyoruz onlar korsan olarak haksız kazanç sağlıyor. Uber çıktığından beri havalimanından, otellerden, gece kulüblerinden yolcu alamaz olduk. Uber resmi olmadığı için işlerimizi düşürüyor. Kazancının Türkiye’ye ait olmadığı bir uygulamaya ben ve taksici arkadaşlarım karşı çıkıyoruz. Bizim çalışma şartlarımız daha yorucu, buna rağmen onlar daha fazla kazanç sağlıyor. Arabanın yakıt parası, bakım parası derken kendi paramızı zor çıkartıyoruz. Bizim yaptığımız zorunlu masrafları ve vergileri ödemiyorlar. Uber yasaklansın, taksicilerin ekmeğine taş konulmasın.”
“Hepimizin derdi ekmek parası”
Uber şoförlerinden Serhat Yıldırım, bitmek bilmeyen taksi Uber kavgaları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Taksicilerin gereksiz yere tehdit, yol kesme, silahlı saldırısına maruz kalıyoruz. Korsan değiliz. D2 belgesi alıyoruz ve biz de vergi ödüyoruz. Taksiye göre daha fazla tercih edilmemizin sebebi şu, biz müşterilerimize güler yüzlü, kibar, güvenilir ve konforlu bir hizmet sağlıyoruz. Kaliteli, temiz ve bakımlı araçlarda yolculuk yapmak insanlara kendini daha özenli hissettiriyor.Fiyatlarımız taksiye göre daha uygun. Kısa mesafe, hava şartları demeden saygı çerçevesi içerisinde kaliteli hizmet veriyoruz. Bu nedenle aileler, Arap müşteriler bizi daha fazla tercih ediyor. VİP araçta yolculuk yapma fikri insanları cezbediyor. Hepimizin derdi ekmek parası. Bu şiddet bitsin artık.”
“Polisin yazdığı cezalar mahkemede geçersiz sayılıyor”
İsminin açıklanmasını istemeyen Uber sürücüsü T.C., Uber’in taşımacılık için gerekli olan tüm izinleri aldığını ve yaklaşık 10 bin aracın bu sisteme kayıtlı olduğunu ifade etti. T.C. sözlerini şöyle sürdürdü: “İzinler Bakanlıktan alındığı için polisin yazdığı cezalar mahkemede geçersiz sayılıyor. Uber biraz da arz talep meselesi. İnsanlar tercih etmese sistem çökerdi. Uber’i herkes kullanıyor, çünkü rahat, konforlu, güvenilir. Taşıyandan taşınana herkes kayıtlı. Güvenilir olması tercihi arttırıyor. Tercih edenlerin çoğu kadınlardan oluşuyor, tek tuşla araç çağırıp rahatça seyahat edebiliyorlar.”