Tema Vakfı doğa dostu bir yıl için önerilerde bulundu
Haber Üsküdar - İrem Gül
Doğal varlıklarımızı koruma amacıyla kurulan Tema Vakfı sosyal medya hesabından doğa dostu bir yıl geçirebilmemiz için önerilerini paylaştı. (Haberin video formatı için tıklayınız)
Tema Vakfı’nın öneriler listesinde şu maddeler yer aldı:
1. Alışveriş listelerinizi oluştururken dikkat edin, ihtiyacınız yoksa satın almayın.
2. Kullanmadığınız eşyaları farklı amaçlarla yeniden kullanın ya da ihtiyacı olan kişilerle paylaşın.
3. Naylon poşet ve pet şişe gibi doğaya zarar veren eşyalar yerine file/bez çanta ve matara gibi doğa dostu eşyalar kullanın.
4. Duş sürelerinizi kısaltıp, suyu kullanmadığınız her an musluğu kapalı tutarak suyu koruyun.
5. Evinizde kullanmadığınız ışıkları kapatın ve mümkün olduğunca doğa dostu elektronik eşyalar tercih ederek enerji tasarrufu yapın.
6. Çevre ve doğa alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını takip edin, destekleyin.
7. Hem sağlığınız hem de çevre için hayvansal gıda tüketimini azaltarak, mevsimsel beslenmeye özen gösterin.
8. Doğada bol bol vakit geçirin, ağaçları ve hayvanları daha yakından tanıyarak onları koruyun.
"Çocuğumuza doğa sevgisini aşılamaya çalışıyoruz"
Haberde isminin yazılmasını istemeyen doğa dostu bir yurttaş, öncelikle çöpleri atarken ayrıştırmaya, çöpleri çöp kutusuna atmaya dikkat ettiklerini belirtti. Biraz önce başka bir yurttaşın sigara izmaritini yere atarken gördüğünü aktaran yurttaş, bunun ilk kaynağının eğitim ve aile yapısı olduğunu söyledi. Bu gibi şeyler yapan kişilerde bir eksiklik olduğunu düşündüğünü belirten yurttaş, bundan dolayı çocuğuna doğa sevgisini aşılamaya çalıştıklarını söyledi. Yurttaş bu sevgiyi nasıl inşa ettiklerini şu sözlerle açıkladı:" Gördüğünüz gibi şu an mesela ağaçlara getirdik. Kendisi sabahtan beri ağaç ağaç diye tutturuyor, orman istiyor, ormana gelince zaten ağaçlara sarılıyor. Çünkü biz ona ağaç sevgisini de aşılamaya çalışıyoruz. Hani onun kötü bir şey olmadığını tam tersi bizim hayatımızın devam edebilmesi için de ağaçların, ormanın önemini vurguluyoruz” dedi.
"İnsanların doğa dostu olması için doğanın işleyişini anlaması lazım"
İnsanların doğa dostu olması için doğanın işleyişini anlaması lazım diyen bir başka yurttaş ise şu tavsiyelerde bulundu: "Doğadaki hangi eşyalar, soframıza, evlerimize veya kıyafetlerimize geliyor? Burada kullanım alanları ne? Bunları öğrenmesi gerekiyor. Bunları öğrendikten sonra markete gidip aldıkları eşyalarda buradaki geri dönüşüm oranlarına bakıp, bunları nasıl geri dönüştürebildiklerini, geri dönüştüremediklerini öğrenmeleri gerekiyor. Markete gittiklerinde çok fazla poşet almak yerine kese kâğıtları, bez çantalarını daha çok kullanmaları gerekiyor. Aynı şekilde dünyadaki kıyafet trendleri çok hızlı değişiyor ve buna uyum sağlamak için sürekli insanlar hiç giymediği birçok eşyayı alıyor. Doğanın korunması için aslında kıyafet alımını da azaltmak gerekiyor."