Prof. Dr. Tarhan: Zora talip olun yeni sonuçlar çıkarın
18.04.2019 02:16

Prof. Dr. Tarhan: Zora talip olun yeni sonuçlar çıkarın


Haber Üsküdar: Merve Eren / Elif Sabir

Fotoğraf: Üsküdar Haber Ajansı

Üsküdar Üniversitesi’nde 13 Mart Çarşamba günü Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü tarafından “Tecrübe Üzerine Söyleşi 2” etkinliği düzenlendi. Söyleşinin konuğu Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu. Öğrenciler ile tecrübelerini paylaşan Tarhan, soruları cevaplayarak tavsiyelerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Tecrübe Üzerine Söyleşi etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Söyleşinin sunuculuğunu Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Seda Seyidoğlu, moderatörlüğünü ise Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Başkanı Emirhan Dursun yaptı.

‘’Hayat tecrübem üniversiteye geçerken başladı’’

Öğrencilik yıllarını anlatan Prof Dr Nevzat Tarhan, Merzifon’da ortaokulu bitirdikten sonra 1966 yılında Kuleli Askeri Lisesi için İstanbul’a geldiğini söyledi. Liseyi bitirdikten sonra Harp Okuluna geçme sürecinden bahseden Tarhan, “Asker hastanesinde göz muayenesine gittim, gözümde gözlük vardı. Muayenedeki tabip albay senin gözün bozuk, harp okuluna gitsen yardımcı sınıf olursun dedi. Ben de tabip albaya, yardımcı sınıf istemiyorum tıbba girmek istiyorum dedim. Meğer okul komutanı tabip albayın arkadaşıymış benim yanımda komutana telefon etti. Zaten sınıfta ilk üçteydim oradan sınava girdim hiç tanımadığım bir insan bana hayatımın iyiliğini yapmıştı, böylelikle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandım. Hiç tanımadığım birinin bana iyiliği dokundu. İlk hayat tecrübem bu oldu. Rastgele iyilik yapmak insanın hayatına dokunur’’ dedi.

‘’Zora talip olun, yeni sonuçlar çıkarın’’

Eğitim hayatında yaşadığı zorluklardan bahseden Tarhan, “Eğitim hayatımda muhakkak zorluklarla karşılaştım, hata yaptım ama bir hedef koyduysam o hedeften vazgeçmemeye özen gösterdim. Zora talip olun, hedeflerinizden vazgeçmeyin. Hata yapmamaya değil, vazgeçmemeye yönelik hedefler koymak gerek. Yeni şeylere merak duygum çok fazla, bazen dozu kaçıyor. Merak insanı harekete geçiren, motive eden bir duygu. Yeni tecrübelere açığım’’ dedi.

‘’Kültür kulübü kurardım’’

Üniversite hayatına geri dönüp bir kulüp kuracak olsa ne kulübü kurardınız sorusuna Prof. Dr. Nevzat Tarhan’nın cevabı, ‘’Kültür kulübü” oldu. Tarhan, “En büyük sıkıntı kendi kültürümüzü yok sayarak modernleşmek, değeri olmayan hiçbir şey evrensel olamaz. Diğer kültürler karşısında eksiklik duyuyoruz. Kendi kültürümüzü koruyarak evrensel olabiliriz” dedi.

‘’Akıl ile kalbin sentezi lazım’’

Fen bilimleri ile din bilimlerinin sentezlenmesi gerektiğini söyleyen Tarhan, sadece din ile eğitim olursa sorgulamanın olmayacağını, sadece fen bilimleri dersi verilirse de şüphenin artacağından bahsetti. Son olarak Tarhan,‘’Bu iki kaynağı birleştirmek gerekir, nesiller yeniden doğuyor, onları kaybetmemeliyiz.’’dedi.

‘’Muasır medeniyetler seviyesinin üzerinde hedefler konulmalı’’

Etkinliğin sonuna yaklaşırken Tarhan, ‘’Genç arkadaşlar hepimizi geçmeye yönelik, muasır medeniyetler seviyesinin üstünde kendilerine hedefler koymalı. Bilimle uğraşan insanlar arı gibidir. Her şeyi öğrenir ve kendi balını oluşturur. Hayallerimiz olsun ancak hayalperest olmayalım’’ dedi.

Tecrübe Üzerine Söyleşi etkinliğinin sonunda Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı. Söyleşinin kapanışında Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Danışmanı İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Polat, Prof Dr. Nevzat Tarhan’a ney hediye etti.