Ses Tasarımı etkinliğine TRT'den Erim Savaş konuk oldu
22.03.2024 23:47

Ses Tasarımı etkinliğine TRT'den Erim Savaş konuk oldu


Haber - Ümmü Gülsüm Dural

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen “Ses Tasarımı” etkinliğine TRT’den ses tasarımcısı Erim Savaş konuk oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen “Ses Tasarımı” etkinliği gerçekleştirildi. 16 yıldır ses tasarımcısı olarak kamu ve özel sektörde birçok yerli ve yabancı televizyon dizisi, sinema filmi ve reklam filmlerinde çalışan Erim Savaş, stüdyoda öğrencilere uygulamalı olarak ses disiplinini ve işleyişini anlattı.

Erim Savaş: "Sesin en önemli unsuru doğal ve yerinde kaydedilmesidir"

Sesin kayıt aşamaları öncesi sesin tanımını yapan Erim Savaş, "Ses, bir projenin bir yapının görüntünün yanında olmak üzere ikinci ortağıdır. Görsel şölen dışında izlediğiniz her projenin gözlerinizi anlık kapadığınızda bile algınızda kalıcı olmaya devam eden şey sestir. Eskiden Türkiye’de ses bu kadar önemli ve yaygın değildi. Sesin en önemli unsuru doğal ve yerinde kaydedilmesidir" dedi. Sesi nasıl kaydetmemiz gerektiğini uygulamalı gösteren Savaş, "Öncelikle çekeceğimiz projeler çok önemli. En önemli unsurumuz da diyaloglardır. Diyaloglar her zaman dış seslerden uzak, kaynağa en yakın şekilde alınmalıdır. Kişinin gerçek ses tonuna en yakın şekilde kaydedilmelidir. Herhangi bir dezenformasyona uğramaması gereklidir. Bu kaydı aldıktan sonra görüntüyle beraber çektiğimiz mekânın dış sesini de altına koymamız gereklidir. Sosyal medya içeriklerinde diyalogu temiz kaydetmemiz gereklidir. Diyalog için dünya çapında yaka mikrofonları kullanılmaktadır. Bu mikrofonların özelliği dış sese daha kapalı, diyaloga daha açık mikrofonlardır. Boom mikrofonlar dinamik ve kardioid olmak üzere ikiye ayrılır. Dinamik olanlar tüm çerçeveyi alır. Kardioid mikrofonlar da mikrofonun yönü neresi ise çember şeklinde o çevreden ses alır. Bu da diyalogu ve dış sesleri daha temiz almamızı sağlar” ifadelerini kullandı.

Erim Savaş’ın uygulamalı atölye çalışması, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.