Suriyeli sığınmacı kadınlara ilişkin tez çalışması kitap oldu
26.03.2021 14:08

Suriyeli sığınmacı kadınlara ilişkin tez çalışması kitap oldu


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmalar yüksek lisans programından ilk kitap çıktı. Yüksek lisans öğrencisi Havvanur Özdemir’in Prof. Dr. Nazife Güngör’ün danışmanlığında hazırladığı "Suriyeli Annelerin Gözünden Göç Olgusu" adlı tez çalışması Lejand Yayınları tarafından Uçurum Kırlangıçları adıyla kitap olarak yayımlandı.

Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmen kadınların hayatını konu alan kitapta, Suriye iç savaşı sonrasında Türkiye’ye sığınmacı olarak gelen Suriyeli kadınların Türkiye'de konaklamak ve geldikleri bu yeni ülkede yeniden bir yaşam kurmak  zorunda kalmaları sürecinde karşılaştıkları sorunlar, bir yabancı olarak yaşamın zorlukları, anne olarak yaşanan sorunlar çok çeşitli yönleriyle ele alındı. Suriyeli sığınmacı kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilerle hazırlanan kitap göçmen ve mülteci sorunlarını genel olarak ele alması açısından da kendi alanında önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Prof. Dr. Nazife Güngör kitaba önsöz yazdı

Raflardaki yerini alan kitaba önsöz yazan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör şu ifadeleri kullandı: "“Kadın olmak ve de göçmen olmak. Her ikisi de ne yazık ki insanlığın kendisi için kurmuş olduğu bu dünya düzeninde ikincilleştirilmiş konumlardır. İkincil konumdakiler için hayat her zaman zordur. Kadınlar erkek egemen düzenin bağımlı konumdaki kesimidir; göçmenler ise o an yaşamakta oldukları ülkenin vatandaşlarına göre ikincil konumdadırlar ve gerek kadınlar gerekse de göçmenler yaşadıkları yaşamın nesnesi konumundadırlar. İşte Suriyeli kadın göçmenler için trajedi bu noktada ikiye katlanmıştır. Hem kadın hem de göçmen olmak onlar için yaşamı gerçek anlamda bir trajediye dönüştürmüştür. Bu, aynı zamanda dokunulması ve de iyileştirilmesi gereken önemli bir toplumsal ve de insani sorundur. Toplumsal ve insani sorunlara tümelden çok tikel düzeydeki dokunuşlarla dikkat çekmek ve çözüm önerileri geliştirmek daha gerçekçi ve geçerlidir. Havvanur Özdemir Suriyeli sığınmacı/göçmen kadınlar üzerine yaptığı bu çalışmasıyla söz konusu toplumsal soruna somut bir dokunuşta bulunmayı ve bu alana dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.”