Emekliler İkinci Bahar'da buluşuyor
Üsküdar Belediyesi ve Emekliler Derneği tarafından açılan "İkinci Bahar" Kahvesinde eski zaman kahve kültürü devam ediyor.
Haber: Buket Ölmez
Üsküdar Uncular Caddesi üzerinde “İkinci Bahar” adında bir emekliler kahvesi bulunuyor. Kahve 2015 yılında Üsküdar Belediyesi ile Emekliler Derneği Üsküdar Şubesi'nin işbirliğinde açıldı. Türkiye'nin her yanından emeklilerin olduğu kahvenin açılışında Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Önerge'nin büyük emekleri bulunuyor.
İkinci Bahar'ın müdavimlerinden Cehat Kıyam, kahvede güzel bir arkadaşlık ortamının kurulduğunu, genelde sohbet edip bulmaca çözdüklerini ve kitap okuduklarını söylüyor. Okey, tavla gibi oyunların kahvede oynanmadığını belirten Kıyam, “Şuradaki amcalarımız domino oynuyorlar. Eski zaman kahve kültürünün bir geleneğidir bu. Hafıza güçlendirici oyunlarımız var, Scrabble gibi. İsteyen onlardan oynayabiliyor. Alt katta masa tenisi var” diyor.
Hem şehir içi hem de şehir dışı etkinliklerin varlığından bahseden Kıyam, Ankara, Edirne, İznik gibi şehirlere gittiklerini, şehir içinde ise Üsküdar’ı tanıma gezisi, 1453 Panaroma gezisi gibi etkinlikler yaptıklarını aktarıyor. Annesini kaybettiğinde kahvedeki arkadaşlarının onu yalnız bırakmadığını anlatan Kıyam, “Telefonla arayanlar hariç buraya geldiğimde de baş sağlığı dileyen o kadar çok insan oldu ki, bu da buranın ayrı bir güzelliği” sözleriyle kahvedeki dostluğun güzelliğinden bahsediyor.
Meselenin sadece beraber vakit geçirmekten ibaret olmadığını ifade eden Kıyam, “Mesela yalnız yaşayan ağabeylerimiz var. 2-3 gün buraya gelmedikleri vakit telefonla arıyoruz. Çok mutlu oluyorlar” diyor. Kıyam, “Halil abi 2-3 gün gelmemişti, aradığım vakit ertesi gün geldiğinde sarıldı bana. ‘Allah razı olsun kardeşim. Beni arayan varmış’ dedi. Böyle güzellikleri de var” sözleriyle bir anısını paylaşıyor.
“Bizim de bir yerimiz var”
İkinci Bahar'ın en güzel yanını Kıyam şu sözlerle açıklıyor: “Buranın en güzel yanı, ben emekli olmadan önce kimi zaman düşünüyordum. ‘Polislerin, öğretmenlerin, subayların yeri var. E peki biz SSK emeklilerinin niye bir yeri yok. Biz ne yapacağız? Yaz aylarında çınar diplerinde, banklarda mı oturacağız?’ düşüncesi varken burası açıldı ve artık gururla diyoruz ki, ‘Bizim de bir yerimiz var.’ Bu çok güzel bir şey.”
Kahvede içilen çayların ücretsiz olduğunu vurgulayan Kıyam, “Çayın en aşağı 2-2.50 lira olduğu bir yerde bir emekli kahveye gittiğinde 2 çay içse bu 5 lira yapar. Bu da ayda 150 lira eder, bir emekli için 150 lira çok para” diyor.
“Onlar bizden, biz gençlerden bir şeyler öğreniyoruz”
Cehat Kıyam, üniversiteden Sosyoloji öğrencilerinin staj için İkinci Bahar'a geldiklerini belirterek, “Biz gençlerden bir şeyler öğreniyoruz, onlar da bizden bir şeyler öğreniyor. Tecrübelerimizden, yaşadıklarımızdan, onlara nasihatlerimiz oluyor” diyor.
“Gidecek başka yerimiz yok”
İkinci Bahar’ın müdavimlerinden Özüyıldırım, “Her gün aynı insanları görmekten, sohbet etmekten memnun oluyoruz. Burası diğer kahvelerden farklı. İnsanlar birbirine daha yakın. Günümüzü geçiriyoruz burada. Ben Ümraniye’den geliyorum meselâ. Gidecek başka bir yerimiz yok” diyor. Kahvenin temizliğine de yardım ettiklerini belirtiyor.
“Kim vesile olmuşsa Allah razı olsun”
Kahvede görevli olan Yakup Hamarat, “Sağ olsun belediye başkanımız düşünmüşler. Amcaların açık adresleri olsun. Üsküdar’da ikamet edenler burada gelip otursunlar, muhabbet etsinler, kışın sıcak yerde otursunlar, yazın da sıcak, klimalı yerde otursunlar diye açmışlar burayı. Kim vesile olmuşsa Allah razı olsun” diyor.