Günebakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naif Karabatak: Medya insanların kişisel hak ve özgürlüklerine tecavüz etmemeli
Adıyaman Günebakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naif Karabatak Haber Üsküdar'ın sorularını cevapladı.
Haber Üsküdar - Kamile Gizem Yılmaz
Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Adıyaman'da yayımlanan Güne Bakış gazetesinin genel yayın yönetmeni Naif Karabatak'a sorular yönelttik. Karabatak, Haber Üsküdar'a gazete hakkında bilgiler verdi.
Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Naif Karabatak, 1964 Adıyaman doğumluyum. Gazeteciliğe çocukluk yaşlarında başladım. Ulusal gazetelerin Adıyaman temsilciliğini ve muhabirliğini yaptım. Daha sonra Güne Bakış gazetesinde yazar olarak göreve başladım. 17 yıldır Güne Bakış gazetesinin genel yayın yönetmenliği görevini yürütüyorum.Yayımlanmış 2 mizah kitabım var.
Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gazetemiz 8 Aralık 2004 tarihinde kuruldu. Vatandaş odaklı haber anlayışıyla yola çıkan gazetenin kuruluşunun ilk aylarından itibaren ben de genel yayın yönetmenliği görevini yürütmeye başladım. Halen de bu görevimi yürütüyorum. Gazetemiz, Adım Kağıtçılık ve Matbaacılık şirketinin bir yayın organıdır. Gazetemizin imtiyaz sahibi Mustafa Yücekaya. Gazetemizde iki muhabir, bir sayfa editörü çalışmakta, gazetenin bütün sayfa düzenlemesi ve mizanpajı gazetemizde yapılmakta, ancak baskısı anlaşmalı olduğumuz bir matbaada yapılmaktadır.
Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayınlıyorsunuz?
Çoğunluğu yerel haber olmak üzere, genel haberlerden de önemli bulduğumuz haberlere yer veriyoruz. Bunun yanında sağlık, ekonomi, eğitim, kültür ve sanat konularında da sayfalarımızda yer veriyoruz.
Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?
Gazetemiz büyük boy, ulusal gazete ebadında ve sekiz sayfadan oluşmaktadır. Basın İlan Kurumundan resmi ilan ve reklam alan bir gazeteyiz.
Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yerel gazete olması nedeniyle tirajı düşüktür. Günlük bin adet gazete basılıyor ve çoğunluğu dağıtılmak şartıyla, bir kısmı satılıyor, bir kısmı da abonelere gönderiliyor.
Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?
Gazetemiz iki ajansa abone, onun dışında kendi muhabirlerimizin yaptığı haberler yer alıyor. Oranlamaya bakarsak, haberlerin üçte biri özgün haberlerdir.
Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi icin hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Her olay bir haberdir ama her haber gazetede yayımlanmayabilir. Bunun için haberin 5N1K dediğimiz kriterlere uyması gerekir. Yani o olay Ne, Ne Zaman Nerede, Nasıl, Neden olmuş ve olaydaki kişiler Kim veya Kimler? Haber bu sorulara yanıt verse dahi bu defa yerelde yayın yaptığınız için çeşitli dengeleri gözetmeniz gerekir. Bir de elbette engelli, çocuk, kadın gibi farklı insan profillerinin ne ölçüde etkileneceğini iyi analiz etmek, insanların kişisel hak ve özgürlüklerine tecavüz etmemek gerekir.
Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?
Gazetemizde yayımlanan haber ve yorumları gunebakisgazetesi.com web sitesinde görevli arkadaşımız tarafından günlük ve bazen saatlik olarak yükleyerek güncel halde tutmaya çalışıyoruz.
Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?
Gazeteci ve yazar olursanız dava da kaçınılmaz olur.Yayımladığınız haber veya yaptığınız yorum ya da yazarlarınızdan herhangi birisinin yorumu birilerini rahatsız edebilir, birilerinin çıkarına engel olabilir ve belki de gerçekten birilerine haksızlık etmiş olabiliriz. Bu konuda karşılaştığımız 10 kadar dava oldu.
Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gazetemizin baskı sayısı bin olmasına rağmen, okur sayısı hayli fazladır. Özellikle resmî kurumlarda, siyasi partilerde, STK’larda, vakıflarda ve odalarda gazetemizin okur sayısı hayli fazladır. İnternet sitesiyle birlikte günlük 10 binin altına düştüğümüz söylenemez.