Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ile Halkla İlişkiler Semineri kapsamında ‘Dijital Pazarlamada SEO Yaklaşımı’ konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgül Dağlı’nın konuğu Koperatiff Ajans kurucusu Tolga Kayasu oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü tarafından ‘Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Semineri: Dijital Pazarlamada SEO Yaklaşımı’ konulu etkinlik düzenlendi. Doç. Dr. Özgül Dağlı’nın konuğu Tolga Kayasu, Google algoritması ile web sitelerinin nasıl ön plana çıkabileceği hakkında konuştu. Etkinliğe İletişim Fakültesi araştırma görevlileri ve öğrencileri katıldı.

"Türkiye’de AVM ve perakendeye yoğunlaşmış bir ajans yoktu"

Pazarlama alanındaki eğitim ve tecrübelerini paylaşarak konuşmasına başlayan Tolga Kayasu, ‘‘Ben de Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. Sonrasında yüksek lisans yaptım. Aktif bir öğrencilik hayatım oldu. Okurken birçok yerde çalıştım. Uluslararası ajanslarda görev aldım. Özellikle sağlık, ilaç firması ve hastane grubuyla çalıştım. Hem Türkiye hem Ortadoğu hem de Kuzey Afrika bölgelerinde çalıştım. Daha sonra işin kurumsal tarafını görmek istedim ve Etika Sağlık Grubu’nun Pazarlama Müdürlüğü’nü yaptım. Sonrasında işin marka boyutu olan bir alana girmek istedim bu da bir AVM idi aslında. İçerisinde birçok markanın pazarlamasını ve çatı markaları yürüttüğüm bir iş oldu. Kurumsal hayatımı da bu şekilde sonlandırdım. Sektörün açığını gördüm; Türkiye’de AVM ve perakendeye yoğunlaşmış bir ajans yoktu. Bu açığı görerek ‘Koperatiff’ kuruldu. Türkiye’de ilk AVM ve perakendeye yoğunlaşmış ajansız. Birçok AVM ve AVM iç mağazası ve yönetim şirketleriyle çalışıyoruz" sözlerini kullandı.

"Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı onaylı ürünlerin reklamı için aradaki ince çizgiyi bilmelisiniz"

İşin sağlık kısmına değinerek sağlık sektöründe dijital pazarlamanın önemine dikkat çeken Kayasu, ‘‘Ufak bir soruyla başlamak istiyorum. Dünyada en fazla harcamanın yapıldığı sektörler; sağlık, tütün ve alkol, silah ve benzer harcamalar. Aslında reklam pastasında en fazla paralar buralara gidiyor. Buralarda kapalı devre çalışmalar yapılıyor. Bu alanlara özgü ajanslar kurulmuştur. Bu üç sektörde de reklam yasağı vardır. İçerik pazarlaması ve alt kırılım ilerler. Bunun da yanında reklam yaparlar ama kime nasıl yaptıkları bir sorun. Sağlık ajansları bakımından anlatacağım, kariyerinizi bu yönde yapabilirsiniz. Aynı şekilde dijital pazarlama konusuna da değineceğim ve SEO kavramından da burada bahsedeceğim. Sağlık sektörünün şöyle bir farkı vardır; reklam yasağı vardır ama kime ve neye göre vardır? Kozmetik ve besin destekleri de sağlığa girer ve ikiye ayrılır birisi Sağlık Bakanlığı'na bağlı olanlar diğeri Tarım Bakanlığı'na bağlı olanlar. Besin destekleri Tarım Bakanlığı onaylıdır ve burada reklam yapabilirsiniz ama burada içeriğiniz önemlidir. Sağlık Bakanlığı bir tek vereceğiniz içeriğe bakar. Dünyada ise bütün kozmetikler Sağlık Bakanlığı onaylıdır. En basit ruj bile onaylıdır ve dikkat edin reklamlarını yapabilirsiniz. Buradaki ince çizgileri bilmeniz gerekir’’ ifadelerini kullandı.

"Bütün sosyal medya mecraları birer arama motoru mantığıyla ilerliyor" SEO yani ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ndan bahseden Kayasu, ‘‘Web sitesi hakkında arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmaları olarak tanımlanır. Google nedir? Google bir teknoloji şirketi ve dünyanın en büyük reklam ajansıdır. Bir reklam şirketidir ve ana gelir kaynağı da reklamdır ve buradan para kazanır. Geriye kalan her şey ise Google’ın ürünüdür. Mesela; Gmail’ler, Navigasyon’lar, Analytics’ler hep Google’ın ürünleridir. En büyük görsel ve video arama motoru ise YouTube’dur. Google’ın iki tane arama motoru var birisi metinsel olarak bildiğimiz diğeri ise görsel ve video aradığımız ‘YouTube’. YouTube’da da metin olarak arayıp buluyoruz. Mesela bir algoritması var; benim dinlediğim bir iki müziği alıp onlara göre bir liste çıkarıyor. Artık benim tüketici davranışımı ölçüyor. Aynı mantıkla Instagram, Facebook ve diğer arama motorları da aynı şekilde çalışıyor. Artık bütün sosyal medya mecraları birer arama motoru mantığıyla ilerliyor. Biliyorsunuz bir kelime yazıyorsunuz ve insanları bulmaya çalışıyorsunuz. Bundan dolayı da yapacağınız bir SEO çalışması bunların hepsinde geçerli oluyor. Üretilen her çalışma burada devam ediyor. Dikkat edin; besin destekleri, ilaç firmaları sizleri buradan yakalamaya çalışıyor. Özellikle pandemi döneminde besin desteği pazarı yüzde 30 büyüdü’’ ifadelerini kullandı. "Google her şeyi literatür taramasından geçiriyor"

SEO hakkında konuşmaya devam eden Kayasu, web sitemizi ön plana çıkarabilmemiz için nelere dikkat etmemiz gerektiğini şu sözlerle belirtti: ‘‘Arama motoru optimizasyonları nasıl yapılıyor? Bir kelime seçiyorsunuz örneğin, C vitamini. Ama bu C vitaminine çıkana kadar Google algoritması bütün alt kırımlara kadar iniyor: ‘Siz neden vitamin tercih ediyorsunuz? Neden C vitamini kullanıyorsunuz? Neden C vitamini almalısınız?’ bunların bütün kelime analizlerini çıkartarak ‘kelime araştırması’ noktasına geliyor. ‘Keyword research’ dediğimiz olay budur. Ve bu araştırmalar sonucunda sizin kelimenizin ön plana çıkma durumuna bakılıyor. Google’ın temel algoritması kalite puanı üzerine kuruludur. Sizin o kelimeyle kurulu ne kadar çok içeriğiniz, alt yapınız var ise kalite puanınız o kadar yüksektir. Bu bahsettiğim C vitamini araştırırken altında yatan bütün kelimelerle siz ürettiğiniz içeriği beslediyseniz o kadar çok öne çıkarsınız. SEO’nun ilk aşaması budur. İkinci aşama ise bizim ‘links building’ dediğimiz olaydır. Bu siz bir şeyler öğrenirken de meydana geliyor. Size öğretilen her şey birçok literatür taramasından geçiyor. Yani benim arattığım şey hakkında ne kadar çok kaynak var. Google bunun taramasını yapıyor. Sizin güvenirliliğinizi araştırıyor; ne kadar çok yer sizden bahsetmiş, ne kadar çok kişi sizin hakkınızda yorum yapmış bunları çıkarıp tespit ediyor. Bu nedenle forum siteleri ya da benzer haber portalları çok değerli. Hep ürün hakkında bilgi aradığınızda öne çıkıyor. Ya da YouTube’da karşımıza çıkan kutu açılımları da bunlara dahil’’ sözlerini kullandı.

"Her bir görselinizin ve içeriğinizin hem Google’a hem de kullanıcıya yönelik olması gerekiyor"

Tolga Kayasu içeriğin hem kullanıcıya hem de arama motorlarına uygun bir şekilde sunulması gerektiğini belirterek, ‘‘Yaptığınız her işi optimize etmeniz gerekiyor. Dikkat edin çok uzun sürede açılan sitelere girmiyoruz, arama yaparken çok alt satırlarda kalıyorsa ne yapıyoruz siteden çıkıyoruz. Bunlara site optimizasyonu diyoruz. Her bir görselinizin, içeriğinizin hem Google’a hem de nihai kullanıcıya yönelik olması gerekiyor. Yazılımınızın da bu işe uygun olması gerekiyor. Biz buna ‘Responsive Tasarım’ diyoruz. Her cihaza uygun şekilde açılmasıdır. Mesela Trendyol. Hepimiz alışveriş yapıyoruz. Web siteniz tabletlerde, telefonlarda ve bilgisayarlarda farklı açılır. Birçok web sayfası buna dikkat eder. Her şekle uyum sağlayabilir. Dikkat edin bilgisayarda sayfalar yatay açılır, telefonda ise dikeydir. Yatay olan bir şeyi dikey ekranda açamazsınız ya da zor okursunuz büyütmeye çalışırsınız, olmaz ve kapatırsınız. Bunun için yazılımınızın da uyumlu olması lazım. Bir de ‘Web Design’ var. Sizlerin dikkatini çekecek tarzda tasarımın olması gerekiyor. Çok karamsar, görselleri büyük, okuyamadığınız sitelere girmiyorsunuz. Dikkat çekici, size uygun olan sitelere girersiniz. Ama bütün noktalar markalara göre değişir. Nihai tüketicinizin web sitenizdeki geri bildirimlerini inceleyerek sürekli bir strateji belirlemeniz gerekiyor. Bu noktada araştırmalar yaparak ve uygulamalarla takip ederek stratejinizi belirlemeniz gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.