Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük: Küresel bir sorun ile karşı karşıyayız
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük ile konuştuk.
Haber Üsküdar – Yusuf Kars
Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük ile bir röportaj gerçekleşirdik.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?
1979 yılında Rize’de doğdum. Babam Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli sivil tekniker, annem ev hanımı. 2 ablam, 1 erkek kardeşim olmak üzere 4 kardeşiz. İlkokulu Rize’nin Pazar ilçesinde 50.Yıl İlkokulu’nda, ortaokulu Rize Zihni Derin Ortaokulu’nda tamamladım. Lise öğrenimini Tevfik İleri Teknik Lisesi’nde birincilikle tamamladım. Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektronik Bölümünden mezun oldum. Okul sonrası ilk olarak Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Yeni TV ve Radyosunda çalışmaya başladım. 1 yıl orada çalışmamın ardından Rize merkezde bulunan Çay TV’de yönetmen ve muhabir olarak görev yaptım. 2002 yılında vatani görevimi yapmak üzere askere gittim. Askerden sonra halen çalıştığım yer olan İhlas Haber Ajansı Trabzon Bölge Müdürlüğünde haber müdürü olarak çalışmaya devam etmekteyim. Mesleğimin gerektirdiği alanlarda birçok yurt dışı ve yurt içinde kameramanlık, muhabirlik yapmanın yanında uluslararası birçok etkinlikte üst düzey görev aldım. Ayrıca Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde ikinci kez başkanlık görevini yürütmekteyim. Meslek hayatımda 21. yılımdayım.
Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?
Trabzon Basın Birliği bölge toplantısını 27 II. Teşrin 1943 tarihinde Trabzon Halkevi Salonu'nda yaptı. Başkanlığa Yeniyol gazetesi Sahibi Bekir Sukuti Kulaksızoğlu getirildi. Basın Birliği'nin faaliyetleri yurt çapında beklenen siyasi sonuçları getirmeyince yasa ile kurulan bu kuruluş yine yasa ile kapatıldığında tüm yurtta gazeteciler meslek açısından örgütsüz kaldılar. Basın Birliği'ne son veren yasa çıkar çıkmaz İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Trabzon' da gazeteciler derhal cemiyet kurma çalışmalarına başlattılar. 30 Kasım 1946 tarihinde kurulacak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nin tüzüğünü hazırlayan kurucular Bekir Sukuti Kulaksızoğlu, Şevket Çulha, Kemal Kefeli ve Ali Kalkan 2 Aralık 1946 tarihinde kuruluş için Trabzon Valiliği'ne başvurdular. Bu cemiyetin ilk genel kurulu 28 Ocak 1947'de yapıldı. Yapılan seçimlerde yönetim kurulu üyeliklerine Bekir Sukuti Kulaksızoğlu, Şevket Çulha, Vesim Eyüboğlu, Kemal Kefeli ve Mehmet Alper seçildiler. Yönetim kurulu yedek üyeliklerine ise Nurettin Bekiroğlu, Cevdet Alap, Muzaffer Korlu, Salih Çağatay ve Abdullah Günel seçildiler. Çok partili sisteme geçildiği bu dönemde Trabzon'da gazeteciler farklı partilerde kümeleştiklerinden Trabzon Gazeteciler Cemiyeti faaliyet gösteremez olunca kapandı. Ancak 1 Eylül 1958 tarihinde Trabzon Valiliği'ne yeniden başvuran Zeki Yağmurdereli, Muzaffer Korlu, Ömer Turan Eyüboğlu, Cemal Rıza Osmanpaşaoğlu, N. Sabit Osmançelebioğlu ve Hasan Tahsin Yılmaz, yeniden Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nin faaliyete geçmesini sağladılar.
Bu cemiyet de gazeteciler arasında "resmi ilan" kavgasının kurbanı oldu. 1963 yılında Trabzon'da ikinci bir meslek örgütü olan "Basın Mensupları Derneği" Hasan Tahsin Yılmaz, Cemal Rıza Osmanpasaoğlu, Emin Şefik Yılmaz, Nizamettin Saygın, Ayhan Kıyak ve Hilmi Doğan'ın kuruculuğunda gerçekleştirildi. Kavgalı yerde dirlik olmaz. Trabzon'daki gazeteci dernekleri böyle bir kavgayı hep yaşadılar. Bu nedenle de çok kez kapanıp açıldılar. 1980 yılına gelindiğinde Trabzonlu gazetecilerin meslek örgütü yoktur. 5 Mayıs 1980 tarihinde ise bugünkü cemiyetimizin temeli atıldı ve bugüne gelindi.
Trabzon'da gazeteciler Osmanlı döneminden bu yana örgütlenme için gayret göstermiş bir camiadır. Ama bizim için önemli olan Cumhuriyet döneminde devletin kontrolü dışında ilk özerk cemiyetin 1946 yılında kurulmuş olmasıdır. Bana göre, Trabzon'da Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluş tarihi 1946'dır. Sonradan kapanıp / açılmalar bu tarihin üzerine gelen devrelerdir. Şu anda 374 toplam üye sayısı olup 52 tanesi kadın üyedir.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
5 günlük, 6 adet haftalık ve tıklanmaları milyon bulunan 3 internet sitesi bulunmakta. Trabzon’da gazetecilik anlamında üç büyük kentle bilgi beceri ve aktiflikte yarışır durumdadır. Trabzon bulunduğu konum itibariyle ne kadar önemli ise basını da o kadar önemli ve güçlüdür.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Şehir demeyip genele bakalım isterseniz. Kâğıt paralarının artması yazılı basını epey bir yıpratmış ve hatta birçok ilimizde birçok gazete hayatına son vermiştir. Küresel bir sorun ile karşı karşıyayız. Maliyetlerin her geçen gün daha fazla artması yazılı basını kapanma noktasına getirmiştir. Ama bizim cefakâr arkadaşlarımız ve bizler el ele vererek bu zor durumdan bir an önce çıkacağız.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
Trabzon’da meselesi olan bir kişinin ilk gideceği kişiler bizleriz. Halk ile olan diyaloglarımız her zaman iyi olmuştur, yeri geldiğinde bize haber verme noktasında bile yardımcı olmaktalar. Günümüzde akıllı telefonların çıkması ve anlık olaylar karşısında olay yerinde olan vatandaşın bize o anı çekip attıkları çoktur.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Yasa yazılı basını biraz yıpratmış durumda olup, yasada birtakım değişikliklerin yapılmasının şart olduğunu düşünüyorum. Gelecek günlerde bir değişiklik olacaktır eminim.
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Aslında internet haberciliğinin yaygınlaştığı bu günlerde yerel-ulusal ayrımı bence ortadan kalktı. Çünkü artık dünyanın neresinde olursanız olun internet siteleri sayesinde il, ilçe ve köye kadar haberler tek bir tık kadar yakınınızda. Medyanın yereli de ulusalı da aynı kategoride diyebiliriz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Yasama, yürütme ve yargının yanında 4. kuvvet basının, geleceğin güçlü Türkiye'si için mutlaka desteklenmesi ve sektörde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Bizler de bölgenin güçlü bir yerel medya ağına sahip olan Trabzon’da Trabzon Gazeteciler Cemiyeti olarak, temsil ettiğimiz 12 yerel ve bölgesel gazete, 7 yerel, bölgesel ve ulusal TV, 8 internet sitesi, 6 yaygın ajans ve gazetelerde çalışan meslektaşlarımızın sorunlarını her platformda dile getirerek çözüm arıyoruz. Bu bağlamda basın çalışanlarının, hak ettikleri hayat standardına, ekonomik ve sosyal imkânlara kavuşması için elimizden gelen gayreti göstermeye ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.