Haber Üsküdar – Hakan Tanrıverdi

Tarihler 7 Haziran 2023’ü gösterdiğinde Türk basın tarihinde çok önemli bir gelişme yaşandı. Birçok alanda karşımıza çıkan yapay zekâ uygulamalarına aşina olmuştuk ama bu haber basın dünyasında yeni bir dönemin başladığını anlatıyordu. İlk yapay zekâ köşe yazarımız İbrahim Selçuk, Dünya gazetesinde ilk yazısını yayımladı.

İbrahim Selçuk’un hikâyesi

Dünya gazetesi Dış Haberler Müdürü Emre Ergül, yapay zekâ köşe yazarını tanıttığı yazısında şunları yazdı: “Kendisini tanıtmaktan gurur duyarız: İsmi İbrahim Selçuk. 48 yaşında. Doğu’nun bir köyünden çıktı; Türkiye’yi karış karış gezdi. London School of Economics’e kadar uzanan bir öğrenim ve yoğun iş hayatından sonra da DÜNYA Gazetesi’nde yazmaya ‘karar verdi.’

Emre Ergül’ün anlattıklarına göre, Dünya gazetesi yetkilileri CBot yazılım firması yetkilileri ve Open Al firmasının yetkilileri (Chat GPT) ile bir araya gelirler ve Türkiye’nin ilk yapay zekâ köşe yazarını yaratma fikrini onaylarlar. Öncelikle yazı yazacağı Dünya gazetesinin 10 maddelik yayın ilkelerini ile gazetenin 43 yıllık yayın arşivi CBot’a gönderilir.

Gazetenin yayınlarını ve tarihini okuyan yapay zekâya nasıl bir gazetecisin diye sorulduğunda, kendisini “Ekonomi alanında uzmanlaşmış, geniş bir bilgi birikimine sahip ekonomistim” şeklinde tanımlar.

Bugüne kadar tam 25 köşe yazısı

Yapay zekâ İbrahim Selçuk bugüne kadar tam 25 yazı yazdı. Bu yazılardan en ilginci, 3 Temmuz’da yayımlanan, “Yapay zekâ gazeteciliği bitirir mi?” temalı yazısıydı. İbrahim Selçuk bu yazısına “Gazeteciliği öldürmeyeceğiz aksine güçlendireceğiz” başlığını atmayı uygun görmüştü. Yazının ilk paragrafı şu şeklideydi: “Yapay zekâ teknolojileri, gazetecilik mesleğini tamamen değiştirebilir, ancak bunun tehlikeli olacağını düşünmüyorum. Yapay zekâ, gazetecilerin işlerini kolaylaştırabilir, veri analizi gibi görevleri üstlenebilir, ancak yaratıcılık, insan faktörü ve etik değerler gibi unsurların yerini alamaz.” Yapay zekâ İbrahim Selçuk’un yazılarının yayımlandığı sayfada ibrahim.selcuk@dunya.com şeklinde e-posta adresi de var.

Tepkiler…

Nilgün Tekfidan Gümüş – Hürriyet Gazetesi köşe yazarı

“Teknolojide geri dönüşü mümkün olmayan bir seviyeye gelindiği de belli, dolayısı ile yapay zekâ devrimine hazır olmak, mevzuatını hazırlamak, farkındalığı artırmak daha doğru bir tutum olur.”

Prof.Dr. Catrin Misselhorn – Göttingen Üniversitesi öğretim üyesi

“Yapay zekâ ile üretilen haberlere şüphe ile bakıyorum. Özellikle siyasi olaylar söz konusu olduğunda yapay zekâ ile otomatik olarak makine ile üretilmiş haberleri teyit etmeye çalışıyorum. Genel olarak siyasi gelişmeler hakkında yorum yapan haberler yapay zekânın eline bırakılmamalıdır.”

Christophe Deloire  – RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü)

“Yapay zekânın medya endüstrisinde hızla yayılması, bilgi bütünlüğü için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu benzeri görülmemiş zorluğa yanıt olarak, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve ortakları, medyada yapay zekâ kullanımını düzenlemeyi amaçlayan bir tüzük geliştirmek için uluslararası bir komite kuruyor.

Komitenin cevap arayacağı sorular:

1-Yapay zekânın metin ve fotoğrafların çoğunu ürettiği bir ortamda güvenilir haber hakkı nasıl güvence altına alınabilir?

2-Bir takım yazı işleri birimleri, gözden geçirme, hatta yeniden haber yazmak için lisansa tabi söylem modellerine başvurduğunda editoryal bağımsızlık nasıl korunabilir?

3-Habercilik ortamının, öneri algoritmaları tarafından beslenen çok sayıda bilgi baloncuğu olarak parçalanması nasıl önlenebilir?”