Ela Sezen: "Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz"
20.01.2022 18:04

Ela Sezen: "Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz"


Haber Üsküdar - Aleyna Yıldırım ve Hilal Büyükyavuz

Haber Global muhabiri Ela Sezen, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Gökhan Karakaş'ın dersi kapsamında Üsküdar İletişim'e konuk oldu. Ela Sezen, muhabirlik tecrübelerini öğrenciler ile paylaşırken, mesleğe ilişkin önerilerde de bulundu. 

“Savaş muhabirliği riskleri olan bir alan”

Savaş muhabirliğini çarpıcı detaylarla anlatan savaş muhabiri Ela Sezen, "Savaş muhabirliği riskleri olan bir alandır. Çünkü karşınızdaki bir terör örgütü, devlet değil. Dolayısıyla ne zaman, nereden saldırabileceğini kestiremiyorsunuz. Çay, kahve içerken bile başınızdan havan mermisi geçebilir. Devletle ilişkide savaş hukuku diye bir kural vardır, onu uygularsınız. Cephe hattı ise onun risklerini bilirsiniz ama Suriye sınır hattı öyle bir şey değil. Suriye sınır hattında her an başınıza her şey gelebilir. Çünkü bölge olarak da yolların kesilmesi konusunda çok fazla risk taşıyan bir yer" dedi.

“Kadın muhabir olmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var”

Bir kadın olarak bu alandaki mücadelesinden söz eden Sezen, "Kadın muhabir olmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Bir kere kameraman arkadaşı yakasından tutup kimlik istediler. Bir itiş kalkış oldu. Bana bir şey yapmadılar. Burada da kadın olmanın avantajlarını kullanıyorsunuz. Bölgede olmak çok keyifli. Benim 15 yıllık meslek hayatımın en keyifli haberi Suruç’taydı. Çünkü sıcak bir olayın içerisindeyiz, bütün Türkiye’nin gözü o noktada, herkes orayı izliyor ve siz oradan haber veriyorsunuz. Herkes sizin ağzınızdan çıkacak haberi bekliyor. Ne yapmanız gerektiğine, nereye girip çıkmanız gerektiğine iyi karar vermeniz lazım. Dolayısıyla soğukkanlı olmanız gerekiyor. Neyin doğru olacağını bilecek olan sizsiniz” şeklinde konuştu.

"Bizim gibi objektif habercilik yapmaya çalışan insanların ne olursa olsun bu sektörde kalması gerekiyor"

Objektif habercilik üzerine de değerlendirmelerde bulunan Ela Sezen şunları söyledi: “Bizim gibi objektif habercilik yapmaya çalışan insanların ne olursa olsun bu sektörde kalması gerekiyor. Biz en azından bir şeyler değiştiğinde bile bazı şeyleri doğru yapabilecek insanlarız. Gemiyi terk etmemek gerekiyor. Ben meselâ inanmadığım bir şey yazmam da, yapmam da. Kendinizi koruyacağınız alanlarınız olsun. Tamamen parti propagandasına dönüştürmeden de bunu yapabiliyorsunuz, dönüştürmeyin de. Siyasi görüşü farklı ama ekranda onu savunan, koruyan böyle tanıdıklarım var."

"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz"

Mesleğini çok sevdiğini dile getiren Ela Sezen, gazetecilik öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Sezen, “Meslek olarak, konum olarak olmak istediğim yerdeyim. Habere çıkmadığım ya da ajansta kaldığım zamanlarda saatler geçmiyor benim için. Bir daha dünyaya gelsem yine muhabir olmak isterim. Bu çok zehirli bir şey, kanınıza girdiği an sizi esir alıyor. İşimi çok seviyorum. Sevmeden de yapılacak bir iş değil. Herkesin izin yaptığı zamanlarda siz daha çok çalışıyorsunuz. Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz. Gençlere; gittikleri bölgenin geçmişini bilmelerini, oradaki halkın yapısına ve demokratik yapısına hakim olmalarını tavsiye ediyorum. Ekran önünde yorumlarken geçmişe dair okuduğunuz bilgilerle harmanlıyorsunuz. Haber o şekilde ortaya çıkıyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. Ekrandan sadece bilgi katıyoruz. Kendimize kattıklarımızdan sonra yapacağımız haberler kendi iç birikiminizle alakalıdır" ifadelerini kullandı.