Gazeteci Oral Çalışlar: Twitter gazeteciler için zorunluluk haline geldi
21.05.2021 19:45

Gazeteci Oral Çalışlar: Twitter gazeteciler için zorunluluk haline geldi


Haber Üsküdar - Emirhan Dursun

Haber Üsküdar’dan Emirhan Dursun’un sorularını yanıtlayan gazeteci Oral Çalışlar, gazetecilik mesleğinin değişimini ve Twitter’ın gazeteciler üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Gazeteciliğin dönüşümüyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Bugünkü gazetecilik ile bizim mesleğe başladığımız dönem arasında büyük farklar oluştu. Sosyal medya ve internet dönemi başladı. İnsanlar gidip bakkaldan basılı gazete alma ihtiyacını hissetmeyecek ölçüde gazeteleri ellerinde bulmaya başladılar. Bu yüzden yazılı medya dediğimiz basın sektörü büyük ölçüde krize girdi ve buna bağlı olarak gazetelerin etki alanları da daraldı.

Twitter hangi yönlerden gazetecilik mesleğini etkiledi?

Sosyal medya platformlarından en çok kullanılanı Twitter. Ben meselâ makalelerimi Posta gazetesine verdikten sonra Twitter’a da koyuyorum. Zaten ben yapmasam başkası da koyabilir. İlk başlarda Twitter’ın önemi anlaşılamamıştı, şimdi öyle bir zaman geldi ki Cumhurbaşkanı başta olmak üzere pek çok siyasetçi basın açıklamalarını doğrudan basın mensuplarına değil, Twitter üzerinden yapmaya başladı. Birçok önemli haberi biz gazetelerden ve diğer geleneksel medya araçlarından değil Twitter üzerinden alıyoruz. Bu yüzden Twitter sosyal, siyasi ve ekonomik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline dönüştü.

Twitter’da trend olan gündem maddeleri düşünce ve yazılarınızı etkiliyor mu?

Hem etkiliyor hem etkilemiyor. Neyin trend olduğuna, hangi konunun trend olduğuna bağlı. Çünkü sonuç olarak benim ilgi alanlarım belli, siyaset gündemini daha çok takip ediyorum. Örneğin bir sanatçı oynadığım diziden ayrılıyorum dediğinde o da trend oluyor ama o benim ilgi alanıma girmiyor. Fakat ‘ABD Başkanı Biden soykırımla alakalı açıklama yapacak mı yapmayacak mı?’ beklentisi benim ilgi alanıma giriyor. Bu tarz konular trend olursa ilgilenirim.

Gazeteciler Twitter’dan nasıl etkileniyor?

Tabii çok etkileniyorlar. Hatta Twitter’da çok takip edilmek o gazetecinin prestijini artırıcı bir etki yapıyor. Fark etmeden, hissetmeden bile ona önem vermeye başladıklarını hissediyorsunuz gazeteci camiasının. Twitter önemli ölçülerden biri, kaç tıklama aldınız, kaç paylaşım aldınız... Bu belki de gazetecilik için bir ölçü haline dönüşmeye başladı.

Twitter'ın gazetecilik mesleği üzerindeki etkisini olumlu mu olumsuz mu değerlendiriyorsunuz?

Bence hem olumlu hem de olumsuz etkiliyor. Nasıl olumlu etkiliyor; habere ulaşma konusunda önemli bir mecra olduğu için olumlu etkiliyor. Olumsuz etkilemesi ise zaman zaman trend topic dediğimiz şeylerin garip konular üzerinden gittiğini, milletin oralara doğru sürüklendiğini hissediyorsunuz. Bu da anlamsız, gündemi meşgul eden sonuçlar doğuruyor.

Twitter’ın gazeteciler için zorunlu bir araç haline geldiğini düşünüyor musunuz?

Olmasa tabii ki eksik hissederdim. Bir gazeteci olarak Twitter’a erken girenlerden biriyim. Twitter’ın gündelik hayatımızda çok önemli olduğunu ilk baştan beri hissediyordum. Twitter kullanımı gazeteciler için artık zorunlu hale geldi. Aslında genel olarak sosyal medya ve Twitter tüm sosyal hayatımızın önemli bir parçası olduğu gibi gazetecilik mesleğinin de önemli bir parçası haline geldi.