İnstagram haberciliğine ilgi artıyor
06.03.2021 23:47

İnstagram haberciliğine ilgi artıyor


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Genellikle boş zaman değerlendirme aracı olarak görülen sosyal medya, artık çeşitli iş fırsatları da yaratmaya başladı. Son yıllarda gazetecilik faaliyetlerinde de kullanılan sosyal medya, günümüzün hız dünyasında her haberi elimizin altına getiriyor. Biz de Haber Üsküdar olarak son yıllarda popüler hale gelen İnstagram haberciliği hakkında bilgi aldık.

Instagram üzerinden haber yapan ve büyük bir kitleye sahip olan ‘newstimesturkey’ sayfasını inceledik. Şu anda 904 bin takipçisi olan sayfada, dünyadan ve ülkemizden haberler yer alıyor. Özellikle son bir yıldır içinde bulunduğumuz pandemi süreci hakkında bilgilendirici içerikler yayımlanıyor.

Gündemi hiç kaçırmadan bilgilerin paylaşıldığı bu sayfada, aynı zamanda olaylarla ilgili halkın görüş ve yorumları da yer alıyor. Hikâyeler kısmında kısa bilgi şeklinde paylaşılan haberler, en ummadığımız anda gündem hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Instagram dışında, son günlerde ismini sıkça duyduğumuz sohbet ve mesajlaşma uygulaması ‘Telegram’ üzerinden de haberlerin daha detaylı görsellerini görebiliyoruz.

Haber Üsküdar olarak newstimesturkey hesabının yöneticisi Nizar Ökten ile bir röportaj yaptık.

Neden Instagram haberciliğini tercih ettiniz? Bu işe nasıl başladınız?

Çağımızın en çok rağbet gören sosyal medya uygulaması şüphesiz Instagram. Burada geniş bir kitleye ulaşacağımı düşündüm. İlk başlarda hedeflerim çok küçüktü, bu kadar büyük bir kitleye ulaşacağımı zannetmiyordum. Tarafsız yayın yaparak güzel işler yaptığımı düşünüyorum. Bu süre zarfında çok büyük bir kitleye ulaştım.

Sosyal medya, gazeteciliği de etkisi altına aldı ve yeni gazetecilik anlayışları ortaya çıktı. Bu konu hakkında düşünceleriniz neler?

Sosyal medya haberciliği çok popüler bir hal almaya başladı. Bireysel olarak gazetecilik yapanları daha özgür hissettirdiğini düşünüyorum. Bir haberi paylaşırken kendim de yorumlarda bulunabiliyorum. Bunun nedenini şöyle değerlendiriyorum; hiçbir kuruluşa bağlı olmadığım için kendimi daha rahat hissediyorum.

Yaygın haber yapan kanallar ve sitelerin sosyal medya hesaplarından daha fazla takipçi sayısına sahipsiniz. Geleceğiniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

Instagram'da yurttaşlarımıza hizmet veren 250'den fazla haber sayfası mevcut. Talep var ki sayı bu kadar yüksek. Bir yandan da teknoloji gelişmeye devam ediyor. Gelecekte de talep oldukça insanların televizyondan daha çok internette, özellikle de sosyal medyada haber arayacağını düşünüyorum.

Hem dünyadan hem de ülkemizden haberler paylaşıyorsunuz. Hızlı erişimi nasıl sağlıyorsunuz?

Vaktimin çoğunu internet ortamında haber araştırarak geçiriyorum. Sunduğum haberler rağbet ve popülarite kazandığı için erişimi yüksek oluyor.

Soru-cevap yaptığınızı görüyorum. İnsanların geri dönüşü nasıl oluyor?

Soru cevap yaptığımda çok fazla soru geliyor, elimden geldikçe insanların sorularına cevap vermeye ve yardımcı olmaya çalışıyorum.

Instagram haberciliğine yönelmek isteyen gençlere ne  tavsiye edersiniz?

Instagram haberciliği yapanlara önereceğim şey, tarafsız olmaları ve insanları birbirine düşürecek haberleri yayımlamamalarıdır. Şuna da dikkat çekelim; burada sosyal medya (Instagram) haberciliği dediğimiz, yeni haber üretmek değil var olan bütün haberleri olabildiğince toplayıp, insanlara ulaştırabilmeyi sağlamak. Hızlı dünyada haberlere ulaşım imkânı vermek.