Kampüsten İş Yaşamına İletişim Sohbetleri'nin ikincisi düzenlendi
01.04.2021 08:27

Kampüsten İş Yaşamına İletişim Sohbetleri'nin ikincisi düzenlendi


Haber Üsküdar - Merve Şişman ve Abdullah Şaşkın

Üsküdar Üniversitesi İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Kampüsten İş Yaşamına İletişim Sohbetleri” etkinliğinin ikincisi düzenlendi. Reklamcılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgül Dağlı’nın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Tazefikir Ajans Başkanı ve Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı Çağlar Gözüaçık konuk oldu.

Tazefikir Ajans Başkanı ve Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı Çağlar Gözüaçık, Staja başlama ve kariyer planlama fikirleri üzerinde durdu. Gözüaçık, “Ben fiziksel olarak pandemi sürecinden önce birçok söyleşiye katıldım. Hatta birkaç sene önce Üsküdar Üniversitesi'ne gelerek burada ‘Neden ve nasıl reklamcı oldum, nasıl reklamcı olursunuz?’ konulu söyleşi yapmıştım. Biraz önce Ankara’dan bir genç arkadaşımızla iş görüşmesi yaptık. Çukurova Üniversitesi Grafik ve Tasarım bölümünü bitirmiş. Ailesi Kapadokya’da yaşıyor. Ankara’da belli başlı ajanslarda çalışıyormuş. Bizim ajansımıza da Art Director olarak başvuruda bulundu. Üç yıllık bir tecrübesi var. Ben ona, ‘Ne yapmak istiyorsun ve bu mesleğe hırsın, isteğin var mı?’ diye soru yönelttiğimde bana ‘Büyük oynayacağım ve işin merkezi İstanbul’da olduğu için İstanbul’a gitmek istiyorum’ dedi. Genellikle İstanbul’da okuyan arkadaşlarımız, 1. ve 2. sınıflardan itibaren staj yapmaya başlarlardı. Biz Eskişehir’de olduğumuz için staj olanağı biraz daha kısıtlıydı. Bazı üniversite bölümlerinde yarı zamanlı çalışılarak götürülüyordu” dedi.

“Merak unsuru çok önemli”

Reklamcılık kariyerine nasıl giriş yaptığına değinen ve üniversiteye sadece okumak için gittiğini belirten Çağlar Gözüaçık,“Ben kendime ‘Üniversiteyi sadece üniversite olarak mı okumak yoksa bir taraftan okurken kariyerinde çalışmak mı daha iyidir?’ diye sordum. Emin değilim bu konuda. Ben hangi konuda yürüdüğümü açıklarsam, sektöre bulaşmaksızın okumak için üniversiteye gittim. Sadece 3.sınıfın yaz tatilinde bir ajansta on günlük staj geçmişim olmuştu. Biraz da meraklı profiller olduğumuz için hayatımda tesadüflerim çok oldu. Eskişehir’de Basın Yayın Bölümü’nden bir arkadaşımız bir ajans bulmuştu. Arkadaşım beni çağırmıştı ve bende onlara yardım etmiştim. O ofise bir girdim bir daha da çıkamamıştım. İkinci sınıfın sonlarından dördüncü sınıfın başlarına kadar böyle bir ajansla çalışmaya başladım. Bu hikayeden ne çıkarabiliriz diye düşünürsek, bu hikaye merak hikayesidir. Geçmişte yaptığım işleri şimdi düşündüğüm zaman çok küçük işler yapmıştık. Bu işlerin reklamcılık kariyerime ne kadar faydası olduğu hakkında herhangi bir fikre sahip değilim. Fakat çalışma metotlarıma faydası olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Özgeçmiş hazırlamayı iyi bilmek gerekiyor”

Özgeçmiş dosyası hazırlamanın önemli noktalarına değinen Çağlar Gözüaçık, “Ben mezun olduktan sonra ekonomik şartlar dolayısı ile işe girdim. Haziranda mezun olduktan hemen sonra özgeçmişimi hazırladım ve yakın konumdaki ajanslara gönderdim. Yöneticilik özgeçmişleri çok efsanevi noktalara gelmiştir. Benim hazırladığım değil de her bize gelen özgeçmişlerden bir kitapçık çıkar. Görüşmeye çağırılmak bile bir gelişmedir. 10-15 yıl öncesinde görüşmeye çağırılmak çok zor bir şeydi. Çok iyi bir özgeçmiş hazırlamanın temel kuralı ilk olarak ne yapmak istediğini bileceksin. İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra illa Art Director olacaksınız diye bir kaide yok. İnsan, her mesleği seçebilir. İkincisi ise nereye iş başvurusu yaptığımızı belirlememiz gerekiyor. Bunun için de araştırmalar yapmamız gerekiyor. İşin özünde kendimizi anlatmamız gerekiyor. Nerede eğitim aldığımızın yanında ilgi alanlarımızdan da bahsedip oraya iş başvurusunda bulunmamız gerekir” ifadelerine yer verdi.