Kırşehir Memleket gazetesi Genel Koordinatörü Zeliha Karayel: "Ben gazeteciyim, görevim doğru, tarafsız ve objektif bir yayıncılıktır"
13.01.2022 19:11

Kırşehir Memleket gazetesi Genel Koordinatörü Zeliha Karayel: "Ben gazeteciyim, görevim doğru, tarafsız ve objektif bir yayıncılıktır"


Haber Üsküdar – Ömer Akyüz

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kırşehir’in yerel gazetesi Kırşehir Memleket gazetesi genel koordinatörü Zeliha Karayel ile bir röportaj gerçekleştirdik. Zeliha Karayel, çalıştığı gazete hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız? Gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Uzun bir süredir gazetecilik mesleğinde bulunmaktayım. Basın sektörü benim için sürpriz bir meslek olarak çıktı karşıma. Belli bir süre içerisinde eğitimimi aldıktan sonra sahalara indim. Sahalardaki performansımda çok da acemilik yaşamadım çünkü insanlar ile iç içe olmayı seven ve araştırmaya meraklı bir kişiliğe sahip olduğum için mesleğime olan tutkum beni bugünkü başarılarıma ulaştırdı. Kırşehir'de Memleket gazetesinden Zeliha Karayel dendiği zaman artık o isim hiç kimseye yabancı değil. Mesleğimdeki başarım ise, siyasi ayrım yapmadan, kişi ayrımı yapmadan halkın içinden olsun, siyasetinden olsun gerektiği zaman onlara anında hızlı bir şekilde ulaşıyorum ve okuyucularıma da ulaştırıyorum. Gazetecilik, doğru, tarafsız ve objektif bakış ile yapılan bir meslektir. Ben 24 yıllık evli, iki çocuk sahibi bir anneyim. Aslen Kırşehirliyim, eğitim hayatımı babamın mesleği nedeni ile farklı illerde tamamladım, eğitim hayatım bittiğinde önceliğim çocuklarım olduğu için ilk olarak çocuklarımın bana ihtiyacı olduğu dönemlerde çalışma hayatına atılmadım, çocuklarım büyüyüp ayakları üzerinde durmaya başladığında ise kendi kariyerim için ilk adımı büyük bir kararlılık ile atıp bu zamana kadar sürdürdüm, sürdürmeye de devam edeceğim inşallah.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kırşehir Memleket gazetesi 44 yıllık bir gazete ve ilimizin ilk çıkan gazetelerinden bir tanesi. 44 yıl önce teknoloji çok gelişmediğinden, gazetecilik meşakkatli bir sektördü, herkesin bu mesleği kaldırabileceğini de sanmıyorum. Neden? Çünkü o yıllarda matbaada olsun habercilikte olsun ne şimdiki gibi makinalar varmış ne de bilgisayar bu denli gelişip her masada bulunan bir teknolojik alet değilmiş. Eskiden basın sektöründe haberler elle yazılıp baskıda tek tek harfler yerleştiriliyordu. Yani bir düşünün eskiye dönük basın sektörünü, teknoloji yok ve nice zorluklar içerisinde vatandaşa haber ulaştırmaya çalışıyorsun. Şimdi ise teknoloji son safhada ve ertesi gün gazete çıkmadan haber sitelerinden yayımladığınızda hem daha hızlı, hem de daha çok okuyucuya ulaştırabiliyorsun.

Yayın içeriği nelerden oluşuyor, ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gazetemizin içeriği siyasi olsun, vatandaştan olsun, ilçelerimizden olsun Kırşehir'i kapsayan bütün haberleri aktarıyoruz. Siyasi ayrım da yapmaksızın kurumların çalışmaları hakkında takipte kalıp ilimizdeki haber haline getiriyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor?

Gazetemiz bugünkü haliyle altı sayfa olarak yayımlanıyor. Bu altı sayfanın içerisinde sadece bir sayfa ulusal olma kaydıyla diğer sayfalarımız yerel bazda olup, bir sayfamızı ilimizdeki spor haberlerine ayırıyoruz.

Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Basın İlan Kurumu'ndan bugüne dek reklam almadık ama ilan alıyoruz. Basın İlan Kurumu'na geçiş süremiz 1 yıl oldu, ilerleyen zamanda reklam alır mıyız, bunu zaman gösterecektir.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verir misiniz?

Gazetemiz günlük, Kırşehir küçük bir il olduğu için maksimum 300-400 baskı sayımız var. Bu gazeteler kurumlara ve aboneliği olan özel sektöre gidiyor bayilerde satışı yok, fakat abone olanlara gazetemizi ulaştırıyoruz.

Haberlerin oransal olarak ne kadar özgün haberdir?

En az 2 sayfası özgün haberimizdir.

Haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Bir haberin gazetemizde yayımlanması için doğruluğunu ispat edecek delilin yani ses kaydı ve fotoğrafların olması gerekiyor. Kulaktan dolma, sadece söylenti ile olan haberlere kesinlikle gazetemizde yer vermiyoruz ve gazetemizde yayımlanacak olan haberler halkı alakadar eden, gündemi kovalayan haberler olması bizim için önemlidir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemizin www.kirsehirmemleket40.com isimli internet sitesini aktif bir şekilde kullanıyoruz. Gazetemizde çıkacak haberi mutlaka o gün sıcağı sıcağına sitemizde yayımlayıp okuyucularımıza anında ulaştırıyoruz. Şimdi teknoloji ilerledi, gazeteden çok herkes internet üzerinden haberleri takip ediyor. Biz de bunun bilincindeyiz.

Bugüne kadar yayınladığımız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Çok şükür öyle bir olay ile karşı karşıya kalmadım. Bilinçli bir gazeteci de kalmaz zaten. Daha önce de dediğim gibi, haberlerimi hazırlarken kırmızı çizgim ve kurallarım vardır. Doğru olmayan ve insanların çok özeline dalıp ifşa edici bir gazetecilik yapmadım. Gazeteciliğin de belirli kuralları var, o kurallar çerçevesinde mesleği sürdürmelisiniz. Kişisel meselenizi mesleğinize aktarırsanız zaten siz gazeteci değil sadece gazeteci kimliğini kullanan bir şahıs olursunuz. Ben gazeteciyim, görevim doğru, tarafsız ve objektif bir yayıncılıktır.

Gazetelerinizin okur sayısı baskılı ve internet hakkında bilgi verebilir misiniz?

Haberlerimizin okuma oranı tabii ki internet sayfamızda daha yoğun. Gazetelerimiz dediğim gibi kurumlara ve özel abonelere gidiyor ve bayilerde satılmadığı için okuma oranı düşük maalesef.