İleri gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Seyfi Çelikkaya: "Yozgat’ın en etkili gazetesi olduğumuzu söyleyebilirim"
06.01.2022 10:45

İleri gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Seyfi Çelikkaya: "Yozgat’ın en etkili gazetesi olduğumuzu söyleyebilirim"


Haber Üsküdar – Nisa Nur Gürgen

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Yozgat’ta yayımlanan İleri gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Seyfi Çelikkaya ile bir röportaj gerçekleştirdik.  Çelikkaya, Haber Üsküdar'a çalıştığı gazete hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Seyfi Çelikkaya, İleri gazetesi sorumlu yazı işleri müdürüyüm. 1976 yılında gazetecilik mesleğine başladım. Yerköy Yenigün, Yozgat gazetesi, İleri gazetesi ile yerel RTV66 televizyonunda çalıştım. Yeniufuk ve Yozgat Haber gazetelerinde mahlaslı güncel yazılar yazdım. Bu arada; Günaydın, Milliyet, Cumhuriyet, Güneş, Dünya, Sabah, Hürriyet gazeteleri ve Anadolu Ajansı, Türk Haberleri Ajansı, UBA, ANKA, İSTA, HHA, DHA Yozgat temsilciliği görevinde bulundum. Son olarak Anadolu Ajansı Yozgat Büro Müdürlüğü görevinden emekli oldum. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren serbest gazeteci olarak mesleğimi sürdüreceğim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

1967 yılında Aydın Çine’de kurulan İleri gazetesi, 1973 yılında Yozgat’a taşındı. Yozgat’ın ilk ofset baskılı, vasıflı gazetesi olma özelliğine sahip. Günlük olarak yayımlanan 6 gazete içerisinde en uzun soluklu gazetedir. Gazetenin, yaklaşık 6 ay önce imtiyaz sahibi değişti. Daha önce düz ofsette basılan gazete, şimdi Ankara’da web ofset tekniği ile basılıyor, Yozgat merkez ve ilçelerinde bayilerde satılıyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gazetede yerel haberlere yer veriliyor. Yozgat merkez ve 13 ilçedeki gelişmeler takip edilip, gazetede haberleştiriliyor. Güncel, sağlık, eğitim, ekonomi, siyaset, spor vs.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

8 sayfa basılıyor. Pazar hariç her gün yayımlanan gazete resmi ve özel ilan almaya devam ediyor.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Günlük 500 gazete basılıyor. 200 gazete il merkezinde, 300 gazete ilçelerdeki bayilerde satılıyor ve abonelere dağıtılıyor.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Sadece Anadolu Ajansı’na abonelik var. Haber akışı genel olarak gazete çalışanları tarafından sağlanıyor. Her gün manşetten ve magazin olarak değerlendirdiğimiz 8. sayfadan en az bir haberimiz özel haber niteliğindedir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Yerel olması…

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetede yer alan haberler gece saat 24.00 itibariyle ilerigazetesi.com.tr internet sayfasında yayımlanmaya başlıyor.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Haber konusunda dava konusu olmadık. Ancak, geçmiş yıllarda köşe yazısı/makale nedeniyle iki kez yargılanma süreci yaşadık. Lehimize sonuçlandı.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geri dönüşlere baktığımızda Yozgat’ın en etkili gazetesi olduğumuzu söyleyebilirim. Günlük 500 gazete basılıp, dağıtılıyor ama işyerlerinde birden fazla kişi okuyor. Yozgat nüfus olarak küçük bir il olmasına karşılık hem yurt içinde hem de yurt dışında mevcut nüfusunun en az 4 katından fazla insan yaşıyor. Bu insanlar, memleketleriyle ilgili haber ve yorumlara internet üzerinden ulaşıyor.